Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kiszenie a kwaszenie - co to jest? Jakie są różnice? Na czym polega?
menu
Polub nas na Facebooku

Kiszenie a kwaszenie - co to jest? Jakie są różnice? Na czym polega?

Kiszone warzywa

Fot: Kseniya Ovchinnikova / gettyimages.com

Na sklepowych półkach można znaleźć produkty, które są kiszone lub kwaszone. Mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, to znacząco się od siebie różnią. Inaczej wpływają też na organizm.

Kiszenie i kwaszenie to dwa różne procesy, które choć dają podobny efekt końcowy bardzo się od siebie różnią. Każdy z nich inaczej wpływa na zdrowie.

Kiszenie, czyli co? 

Kiszenie to naturalny proces, w którym biorą udział bakterie kwasu mlekowego. Samodzielne kiszenie kapusty czy ogórków nie jest trudne, ale sam proces kiszenia i "wytrącania się" bakterii jest stosunkowo długi. Jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Na czym polega kiszenie? Jeśli chcemy kisić np. ogórki, w pierwszej kolejności trzeba je bardzo dokładnie umyć. Następnie umieszcza się je w glinianym naczyniu lub słoiku. Możliwie jak najciaśniej ułożone ogórki zalewa się wodą z solą (woda powinna być przegotowana i ostudzona). Do ogórków należy dodać także czosnek, chrzan, łodygę suszonego kopru z baldachimem oraz kilka liści wiśni lub winogrona. Tak przygotowane ogórki trzeba szczelnie zamknąć. Sam proces fermentacji trwa ok. 2-3 tygodni.

Zobacz także: Ogórki kiszone: czy są zdrowe? Dlaczego nie może zabraknąć ich w diecie?

Bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie naturalnej fermentacji mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim pomagają zachować właściwą florę bakteryjną w jelitach. Dzięki temu poprawia się odporność, metabolizm przebiega sprawnie, a my po prostu czujemy się lepiej.

Dlaczego warto jeść kiszonki? Odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: 36,6

Kiszonki to także naturalne probiotyki, czyli żywe drobnoustroje (mogą to być zarówno bakterie, grzyby, drożdże, jak i wirusy), które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Po probiotyki warto sięgać podczas infekcji, kiedy lekarz przepisał antybiotyk. Dzięki probiotykom (czy to naturalnym czy syntetycznym) straty wywołane przez antybiotyk są mniejsze, a sam organizm szybciej odbudowuje uszkodzoną mikrobiotę. 

Kwaszenie, czyli co?

Czymś zupełnie innym jest proces kwaszenia. Jak wspomnieliśmy kiszenie to stosunkowo długi proces, dlatego producenci żywności przyspieszają go. Jak to robią? Do ogórków, kapusty czy buraczków, w których zaczął już zachodzić proces naturalnej fermentacji producenci żywności dodają różnych substancji, w tym octu. Robi się to po to, aby proces "kiszenia" przebiegał szybciej. W rezultacie dostajemy bardzo kwaśny produkt pozbawiony wartości odżywczych.

Dlaczego kwaszone szkodzi?

Mimo że ocet sam w sobie nie jest szkodliwy, to niestety zabija wszystkie bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu człowieka. Jedzenie sztucznie wytworzonych kiszonek, u niektórych osób, może wywołać nadkwaśność żołądka, refluks czy zgagę. Dlatego tak ważne jest, aby dokładanie czytać etykiety produktów, które kupujemy lub po prostu przygotować kiszonki samodzielnie. Warto zaznaczyć, że do kiszenia nadaje się praktycznie wszystko. Mało kto wie, że można przygotować kiszone pomidory, cytrynę, kolendrę czy gruszki. Więcej sprawdzonych przepisów na kiszonki znajdziecie w naszym materiale: Przepisy na kiszonki, które poprawią pracę jelit

Jak się nie naciąć?

To czy dany produkt został podany naturalnej czy sztucznej fermentacji można bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy np. do soku z kiszonej kapusty dodać odrobinę sody. Jeśli sok zacznie się intensywnie pienić możemy mieć pewność, że produkt, który kupiliśmy jest po prostu sztuczny i napakowany chemią.

Jak wygląda taki eksperyment? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Tak oszukują nas producenci żywność? kiszone czy kwaszone? Źródło: Co nas truje?


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
11
Komentarze (2)
zyga
Kwaszenie i kiszenie to to samo. Różne nazwy używane są w różnych częściach kraju, np. ziemniak, kartofel, pyry. Dodawanie niewielkiej ilości octu nic tu nie zmienia. Oficjalnie zawsze to będzie kwaszenie. Kiszenie - nazwa potoczna. Wątpiących odsyłam do technologa żywności.
Czytaj całość
Hommer
Bardzo chętnie poznam przepis na tzw przyspieszenie kiszenia mianowicie kiedy i czego dodać do tej kapusty. Lubię ostre i kwaśne potrawy i nie upieram się że wszystko musi być zdrowe.
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?