Antybiotyki stosuje się we wszelkiego rodzaju infekcjach bakteryjnych. Wobec szerokiego wachlarzu zakażeń, wyróżnia się różne grupy antybiotyków. Różnią się nie tylko właściwościami, spektrum działania i zastosowaniem, ale również interakcjami, które zachodzą między nimi a innymi substancjami. Wiele osób zastanawia się, czy podczas przyjmowania antybiotyku można wypić lampkę wina bądź inny alkohol. Mimo iż nie każdy alkohol wchodzi w reakcję z alkoholem, to jednak podczas antybiotykoterapii odradza się spożywanie napoi alkoholowych.
Antybiotyk a wino – zasady interakcji
Antybiotyki, w zależności od typu, wywierają w organizmie różne działanie. Alkohol w postaci wina obciąża wątrobę, niektóre antybiotyki również mają działanie hepatotoksyczne (uszkadzające wątrobę). Oznacza to, że pierwszy rodzaj interakcji pomiędzy alkoholem a winem polega na zwiększeniu ryzyka wystąpienia efektów niepożądanych obu substancji. Kolejna zależność pomiędzy antybiotykiem a winem polega na zaburzeniu wchłaniania antybiotyku z przewodu pokarmowego, a tym samym na osłabieniu jego działania. Taka zależność może wystąpić np. po spożyciu wina i doksycykliny. Najbardziej niebezpieczną interakcją jest reakcja disulfiramowa. Polega ona na wystąpieniu nudności, wymiotów, bólu głowy, zaczerwienienia twarzy. W poważniejszych przypadkach może dojść nawet do zatrzymania czynności oddechowej i krążenia, a więc spożycie wina i antybiotyku może przyczynić się do zgonu. Lekami najczęściej wywołującymi reakcję disulfiramową są metronidazol i tinidazol, ale również chloramfenikol, izoniazyd czy ketokonazol.
Jeśli antybiotyk jest podawany ze względu na infekcję bakteryjną przyczyniającą się do gorszego samopoczucia, spożywanie antybiotyku dodatkowo osłabia organizm i wydłuża czas rekonwalescencji po chorobie.
Połączenie antybiotyku i wina może wywołać również zatrucie, objawy z ośrodkowego układu nerwowego w postaci np. padaczki, nadmiernego wzrostu ciśnienia tętniczego, zaburzenia świadomości, a także nadmierne uspokojenie czy senność.
Rezygnacja z dawki antybiotyku na rzecz wina?
Absolutnie przeciwwskazana jest rezygnacja z dawki antybiotyku celem spożycia wina. Pominięcie dawki powoduje zaburzenie poziomu substancji czynnej w organizmie, a co za tym idzie, spada efekt terapeutyczny leczenia. Antybiotyk to typ leku, w przypadku którego regularność i pory przyjmowania leków są nadzwyczaj istotne. Pominięcie dawki leku może przyczynić się do wzrostu tzw. antybiotykooporności, czyli spadku wrażliwości bakterii na dany rodzaj antybiotyku.
Po jakim czasie od antybiotyku można wypić wino?
Antybiotykoterapia powinna być prowadzona w taki sposób, by poziom substancji czynnej był utrzymywany stale w organizmie. W związku z tym spożycie antybiotyku w dowolnym czasie podczas antybiotykoterapii może wywołać interakcję. Czas pomiędzy zakończeniem antybiotykoterapii a wypiciem wina zależy od typu antybiotyku. Większość wymaga około 24 godzin przerwy pomiędzy piciem wina a przyjęciem ostatniej dawki leku. Są jednak takie leki, po których należy odczekać 48 godzin czy nawet 72 godziny.