Jabłka najprawdopodobniej trafiły do Europy z Chin. Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 10 tysięcy odmian tego owocu. Różnią się one między sobą smakiem, wielkością czy kolorem skórki. Wszystkie są jednak doskonałym źródłem witamin i minerałów, których potrzebuje organizm człowieka.
Jabłka - wartości odżywcze
Jabłka to przede wszystkim bogactwo pektyn. Związki ten pomagają oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn, utrzymać prawidłowy skład flory bakteryjnej oraz zapobiegają zaparciom. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a tym samym chronią przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca. Wystarczy zjeść w ciągu dnia 2-3 jabłka, aby go obniżyć. Pektyny pomagają także obniżyć poziom glukozy we krwi.
Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C. Do jej zadań należy nie tylko wzmacnianie odporności, ale także zwalczanie wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych. Dodatkowo bierze ona udział procesach metabolicznych (jest niezbędna do produkcji kolagenu, który ujędrnia skórę i nadaje jej młody wygląd), a w połączeniu z witaminą P uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.
Jabłka zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz żelaza, które jest niezbędne do "produkcji" czerwonych krwinek i chroni przed rozwojem anemii. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Błonnik zatrzymuje również uczucie sytości na dłużej, dlatego jabłka polecane są osobom, które się odchudzają. Owoce leczą zgagę, a ugotowane i przetarte łagodzą biegunkę.
Jabłko - ile ma kalorii?
100 gramowe jabłko dostarcza ok. 52 kcal, 0,26 g białka, 13,81 g węglowodanów, 10,39 g cukru, 2,40 g błonnika, 0,17 g tłuszczu oraz 4,60 mg witaminy C.
Zobacz film i dowiedz się, dlaczego warto jeść jabłka:
Jabłka - czy każdy może je jeść?
Mimo że jabłka są bogate w cenne dla zdrowia związki, to nie każdy powinien je jeść. Jedzenia jabłek powinny unikać osoby, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego. Zwarte w owocach cukry proste mogą podrażnić układ pokarmowy i wywołać biegunkę lub zaparcia.
Jabłka - co można z nich przygotować?
Jabłka to owoce, które doskonale pasują do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Nadają się do pieczenia, duszenia czy gotowania. Mogą stanowić bazę do cista, np. szarlotki, czy dodatek do potraw mięsnych. Jabłka najlepiej komponują się z mięsem z indyka oraz kurczaka. Można z nich także przygotowywać konfitury, dżemy oraz kompoty.
Bardzo często jabłka dodaje się surówek. Owoce bardzo dobrze komponują się z kapustą kiszoną oraz marchewką.