Glukometr to przyrząd, dzięki któremu szybko, bo już w kilkadziesiąt sekund, można zmierzyć poziom cukru we krwi. Ceny glukometrów wahają się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. w zależności od ilości funkcji urządzenia. Glukometr można też dostać za darmo u diabetologa lub w aptece na podstawie recepty na paski do glukometru.
Normy poziomu cukru we krwi na czczo i po posiłku
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w 2016 roku ustaliło normy poziomu cukru we krwi dla poszczególnych grup wiekowych.
- U zdrowych osób dorosłych poziom cukru na czczo powinien mieścić się w granicach od 70 do 99 miligramów na decylitr, a w 2 godziny po posiłku poziom cukru nie powinien przekroczyć 140 miligramów na decylitr.
- Prawidłowy poziom cukru u dzieci na czczo to od 70 do 100 miligramów na decylitr, a po jedzeniu od 70 do 140 miligramów na decylitr. Inny wynik może oznaczać cukrzycę. Niski poziom cukru u noworodka po porodzie jest stanem fizjologicznym i zwykle mija w ciągu kilku godzin. Na hipoglikemię, czyli niedocukrzenie, narażone są noworodki urodzone przez matki z cukrzycą ciążową, gdy zachodzi konflikt serologiczny oraz dzieci z wrodzonymi chorobami metabolicznymi.
- Norma poziomu cukru we krwi u osób starszych po 70. roku życia, u diabetyków chorujących od przeszło 20 lat i u osób po udarze mózgu lub zawale serca to od 80 do 140 miligramów na decylitr na czczo i poniżej 180 miligramów na decylitr 2 godziny po posiłku.
- Prawidłowy poziomu cukru w ciąży w badaniu przeprowadzonym na czczo nie powinien przekroczyć normy od 70 do 90 miligramów na decylitr. Niski poziom cukru w ciąży może oznaczać cukrzycę i skutkować hipoglikemią, czyli niedocukrzeniem. Stan ten jest szczególnie groźny dla ciężarnych i może skutkować wadami płodu, a nawet śpiączką lub zgonem matki.
Niski poziom cukru po jedzeniu u wszystkich grup może sugerować cukrzycę typu 2 i wymaga wykonania krzywej cukrowej, czyli testu tolerancji glukozy. Przeprowadzenie badania jest wskazane także w przypadkach, gdy poziom cukru we krwi w dwóch pomiarach na czczo mieści się w przedziale od 100 do 125 miligramów na decylitr.
Prawidłowy poziom cukru we krwi w teście tolerancji glukozy
Test tolerancji glukozy, inaczej krzywą cukrową lub test obciążenia glukozą, wykonuje się, gdy wyniki badań przeprowadzonych na czczo pozostawiają wątpliwości oraz u kobiet w ciąży między 24. a 28. tygodniem od zapłodnienia.
Pierwszą próbkę krwi pobiera się na czczo, a następnie podaje 75 gramów glukozy. Drugą próbkę, której wyniki określają tolerancję glukozy, pobiera się dwie godziny później.
Kobiety w ciąży przechodzą test tolerancji glukozy na zasadach określonych przez lekarza prowadzącego ciążę lub diabetologa i mają inne normy niż pozostali badani.
Tabela poziomu cukru we krwi dla zdrowych osób dorosłych przeprowadzających test obciążenia 75 gramami glukozy przedstawia się następująco:
Nawa badania |
Normy |
---|---|
poziom cukru we krwi na czczo |
od 70 do 99 miligramów na decylitr |
poziom cukru we krwi po 2 godzinach testu |
poniżej 140 miligramów na decylitr – wynik prawidłowy |
od 140 do 199 miligramów na decylitr – nieprawidłowa tolerancja glukozy |
|
powyżej 200 miligramów na decylitr – cukrzyca |
Przed testem tolerancji glukozy badany nie powinien ograniczać ilości spożywanych węglowodanów. Test wykonuje się u osoby będącej na czczo, wypoczętej, która przespała całą noc. W trakcie dwóch godzin od podania glukozy do pobrania kolejnej próbki badany powinien zostać w miejscu wykonywania testu i spędzić ten czas w spoczynku.
Jak obniżyć poziom cukru i jak podnieść niski poziom cukru – metody
Zarówno wysoki, jak i niski poziom cukru we krwi po jedzeniu jest szkodliwy i wymaga uregulowania. Prawidłowy poziom cukru u cukrzyka jest taki sam, jak w przypadku zdrowych osób, a więc powinien mieścić się w granicach od 70 do 99 miligramów na decylitr.
Jak obniżyć poziom cukru bez stosowania leków i insuliny? Jest to możliwe dzięki stosowaniu diety cukrzycowej. Osoby z cukrzycą typu 1 muszą polegać na insulinie.
Dieta cukrzycowa pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi dzięki produktom o zawartości cukrów złożonych i z niskim indeksem glikemicznym. Ważny jest też sposób przygotowywania posiłków – bez dodatku tłuszczu i dodatkowego cukru. Dieta cukrzycowa zakłada również ograniczenie tłuszczów zwierzęcych. Produkty regulujące poziom cukru we krwi to m.in. produkty wieloziarniste, grube kasze, świeże warzywa z małą zawartością skrobi a najlepiej bez niej, chude mleko i jego przetwory.
Częstym problemem w cukrzycy jest niski poziom cukru, który może mieć poważne konsekwencje. Za niski poziom cukru oznacza hipoglikemię. Objawy niskiego poziomu cukru to m.in. niepokój, problemy z koncentracją i splątanie, drgawki, przyspieszona akcja serca, zlewne poty i silny głód. Przyczyny niskiego poziomu cukru we krwi to np.:
- zbyt duża dawka insuliny,
- za mały posiłek lub zbyt długa przerwa między posiłkami,
- intensywny wysiłek fizyczny.
Także stres obniża poziom cukru we krwi. W takich wypadkach należy szybko podnieść poziom cukru we krwi. Można to zrobić, podając osobie niedocukrzonej słodki napój, a jeśli nastąpi utrata przytomności – glukagon domięśniowo.
Negatywny wpływ na zdrowie ma też podwyższony poziom cukru we krwi, czyli hiperglikemia. Na obniżenie poziomu cukru we krwi długofalowo pozwala dieta cukrzycowa oraz stosowanie leków na cukrzycę. Doraźnie obniżenia poziomu cukru dokonuje się poprzez wstrzyknięcie insuliny.