Polub nas na Facebooku
Czytasz: W ryżu może być... arszenik i arsen. Jak gotować ryż, by usunąć z ziaren toksyczne substancje
menu
Polub nas na Facebooku

W ryżu może być... arszenik i arsen. Jak gotować ryż, by usunąć z ziaren toksyczne substancje

Różne rodzaje ryżu

Claudia Totir / gettyimages.com

Ryż to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych artykułów spożywczych. Niestety specyficzny sposób uprawy ryżu sprawia, że w jego ziarnach gromadzi się groźny dla zdrowia arszenik, a także inne niebezpieczne substancje. Jak gotować ryż, aby pozbyć się z niego toksyn?

Ryż cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Mimo że jest źródłem cennych substancji odżywczych, to jak przekonują badacze, w jego ziarnach może się gromadzić arszenik - jedna z silniejszych trucizn. Związek ten naturalnie występuje w glebie, na której tworzone są pola ryżowe. Szacuje się, że ryż wchłania go aż 10 proc. więcej niż inne zboża.

Zobacz także:

Jakie toksyny mogą znajdować się w ryżu?

Poza arszenikiem w ziarnach ryżu może gromadzić się także arsen. Analiza 55 odmian ryżu dostępnych w Wielkiej Brytanii pokazała, że w ponad połowie dopuszczalne stężenie arsenu było przekroczone. Arsen może być bardzo niebezpieczny - zwłaszcza dla dzieci poniżej 5. roku życia. Niektóre badania sugerują, że może przyczynić się do poważnych problemów z sercem. Na szczęście arsenu łatwo można się pozbyć. Jak? Wystarczy dokładnie wypłukać ryż przed ugotowaniem. 

Jak usunąć szkodliwe substancje z ryżu?

Ważny jest także sposób gotowania ryżu. Badacze z Uniwersytetu w Sheffield w Wielkiej Brytanii znaleźć taki sposób obróbki ryżu, który oczyści go z toksyn i pozwoli zachować cenne substancje odżywcze.

Naukowcy przetestowali cztery rodzaje ryżu - ryżu niemytego, ryżu umytego, ryżu namoczonego lub ryżu parzonego. Każdy z nich był gotowany metodą absorpcji. Eksperyment pokazał, że sparzenie ryżu pozwoli obniżyć stężenie groźnych toksyn, przy jednoczesnym zatrzymaniu substancji odżywczych.

Jak ugotować ryż krok po kroku? 

Zgodnie z zaleceniami badaczy należy:

  • zagotować wodę (cztery filiżanki świeżej wody na każdą filiżankę surowego ryżu);
  • dodać ryż i gotować przez przez 5 minut;
  • wylać wodę i ponownie zalać ryż świeżą i czystą wodą (dwie filiżanki na każdą filiżankę ryżu);
  • przykryć ryż pokrywką i gotować na małym lub średnim ogniu, aż woda zostanie wchłonięta.

Badacze są zdania, że taki sposób gotowania pozwala usunąć aż 54 proc. szkodliwych związków obecnych w brązowym ryżu i ok. 73 proc. z białego. Przy jednoczesnym zachowaniu takich cennych substancji, jak fosfor, potas, magnez, cynk i mangan.

Jakie wartości odżywcze ma ryż? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze ma ryż? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
103
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?