Polub nas na Facebooku
Czytasz: Słodziki szkodzą zdrowiu tak samo jak zwykły cukier - wynika z najnowszych badań
menu
Polub nas na Facebooku

Słodziki szkodzą zdrowiu tak samo jak zwykły cukier - wynika z najnowszych badań

Słodki napój

Fot: Sellwell / gettyimages.com

Czy sztuczne słodziki można uznać za zdrowsze zamienniki cukru? Niestety nie! Jak wykazały najnowsze badania, słodziki mogą przyczynić do problemów z układem krążenia. Wcześniej zaś naukowcy dowiedli, że wcale nie zapobiegają otyłości i cukrzycy, a mogą wręcz przyczyniać się do rozwoju zaburzeń metabolicznych.

Wyniki badań, które zostały opublikowane w magazynie Journal of the American College of Cardiology pokazują, że sztuczne słodziki są równie szkodliwe, co zwykły cukier. Badacze z Francji wykazali, że osoby, które ich używają lub piją napoje z ich dodatkiem, są bardziej narażone na rozwój udaru czy chorób serca.

Zobacz także:

Sztuczne słodziki a problemy z układem krążenia

W badaniu Eloi Chazelasa z Sorbonne Paris Nord University i jego zespołu wzięło udział ponad 100 tysięcy ochotników. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: osoby pijące słodkie napoje, pijące je rzadko oraz nie sięgające po nie w ogóle. Badani co pół roku przesyłali informacje dotycząc swojej diety, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej.

Za słodkie napoje naukowcy uznali uznali napoje bezalkoholowe, napoje owocowe i syropy, które zawierały co najmniej 5 proc. cukru i 100 proc. soku owocowego. Pod uwagę wzięto także napoje dietetyczne, które zawierały sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukralozę lub naturalny słodzik, taki jak stewia.

Analiza przeprowadzona po trzech latach od rozpoczęcia badań jasno pokazała, że istnieje związek między częstym sięganiem po produkty zawierające sztuczne słodziki a schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Osoby, które nie stroniły od napojów dosładzanych słodzikami, były bardziej narażone na problemy z układem krążenia. Mimo że uznanie ich za bezpośredni czynnik ryzyka jest zbyt daleko idącym wnioskiem, to jednak w ocenie naukowców zależność ta istnieje i nie można jej ignorować.

Jak słodziki wpływają na metabolizm?

Autorzy badania są zdania, że sztuczne słodziki, podobnie, jak zwykły cukier mogą zaburzać procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Osoby, które piją sztucznie dosładzane napoje, częściej zmagają się z:

Na tym jednak nie koniec. Naukowcy są zdania, że sztuczne słodziki mogą mieć niekorzystny wpływ na skład mikrobioty jelitowej.

Co ciekawe, o szkodliwości słodzików informowali już wcześniej badacze University of South Australia. Naukowcy wykazali, że ich stosowanie w żaden sposób nie chroni przed otyłością czy cukrzycą. Specjaliści przeanalizowali aż 13 badań, które sprawdzały zależność między stosowaniem słodzików a mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Zaledwie jedno wskazało, że zastąpienie soków owocowych i słodkich napojów słodzikami obniżało o 5-7 proc. ryzyko rozwoju cukrzycy.

Czy słodziki są niebezpieczne?

Sztuczne słodziki uznawane są zdrowsze zamienniki cukru. Mimo że ich stosowanie budzi spore kontrowersje, to nie ma badań, które jednoznacznie pokazałyby, że ich stosowanie jest niebezpieczne dla zdrowia. Bardzo często analizy wykluczają się lub badacze stwierdzają, że w zebrane przez nich dane nie dają rozstrzygnięcia.

Mimo braku jednoznacznych dowodów na to, jak słodziki wpływają na organizm, eksperci odradzają sięganie po napoje z ich dodatkiem. Podkreślają, że najbardziej wartościowym i najzdrowszym napojem jest woda niegazowana i tą przede wszystkim ją powinniśmy pić.

Czy sztuczne słodziki faktycznie są zdrowsze niż zwykły cukier? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Sztuczne słodziki - czy są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?