Wyniki badań, które zostały opublikowane w magazynie Journal of the American College of Cardiology pokazują, że sztuczne słodziki są równie szkodliwe, co zwykły cukier. Badacze z Francji wykazali, że osoby, które ich używają lub piją napoje z ich dodatkiem, są bardziej narażone na rozwój udaru czy chorób serca.
Zobacz także:
- 5 badań ważnych dla serca. Sprawdź, czym jest niedoceniany wskaźnik kostka-ramię i kiedy go oznaczać
- Udar mózgu: 5 zmian w stylu życia zmniejszy ryzyko choroby nawet o 40 procent
- Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Sztuczne słodziki a problemy z układem krążenia
W badaniu Eloi Chazelasa z Sorbonne Paris Nord University i jego zespołu wzięło udział ponad 100 tysięcy ochotników. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: osoby pijące słodkie napoje, pijące je rzadko oraz nie sięgające po nie w ogóle. Badani co pół roku przesyłali informacje dotycząc swojej diety, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej.
Za słodkie napoje naukowcy uznali uznali napoje bezalkoholowe, napoje owocowe i syropy, które zawierały co najmniej 5 proc. cukru i 100 proc. soku owocowego. Pod uwagę wzięto także napoje dietetyczne, które zawierały sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukralozę lub naturalny słodzik, taki jak stewia.
Analiza przeprowadzona po trzech latach od rozpoczęcia badań jasno pokazała, że istnieje związek między częstym sięganiem po produkty zawierające sztuczne słodziki a schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Osoby, które nie stroniły od napojów dosładzanych słodzikami, były bardziej narażone na problemy z układem krążenia. Mimo że uznanie ich za bezpośredni czynnik ryzyka jest zbyt daleko idącym wnioskiem, to jednak w ocenie naukowców zależność ta istnieje i nie można jej ignorować.
Jak słodziki wpływają na metabolizm?
Autorzy badania są zdania, że sztuczne słodziki, podobnie, jak zwykły cukier mogą zaburzać procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Osoby, które piją sztucznie dosładzane napoje, częściej zmagają się z:
- otyłością,
- insulinoopornością,
- nieprawidłowym stężeniem glukozy we krwi.
Na tym jednak nie koniec. Naukowcy są zdania, że sztuczne słodziki mogą mieć niekorzystny wpływ na skład mikrobioty jelitowej.
Co ciekawe, o szkodliwości słodzików informowali już wcześniej badacze University of South Australia. Naukowcy wykazali, że ich stosowanie w żaden sposób nie chroni przed otyłością czy cukrzycą. Specjaliści przeanalizowali aż 13 badań, które sprawdzały zależność między stosowaniem słodzików a mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Zaledwie jedno wskazało, że zastąpienie soków owocowych i słodkich napojów słodzikami obniżało o 5-7 proc. ryzyko rozwoju cukrzycy.
Czy słodziki są niebezpieczne?
Sztuczne słodziki uznawane są zdrowsze zamienniki cukru. Mimo że ich stosowanie budzi spore kontrowersje, to nie ma badań, które jednoznacznie pokazałyby, że ich stosowanie jest niebezpieczne dla zdrowia. Bardzo często analizy wykluczają się lub badacze stwierdzają, że w zebrane przez nich dane nie dają rozstrzygnięcia.
Mimo braku jednoznacznych dowodów na to, jak słodziki wpływają na organizm, eksperci odradzają sięganie po napoje z ich dodatkiem. Podkreślają, że najbardziej wartościowym i najzdrowszym napojem jest woda niegazowana i tą przede wszystkim ją powinniśmy pić.
Czy sztuczne słodziki faktycznie są zdrowsze niż zwykły cukier? Dowiesz się tego z filmu: