Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sztuczne słodziki - co trzeba o nich wiedzieć? 
menu
Polub nas na Facebooku

Sztuczne słodziki - co trzeba o nich wiedzieć? 

Sztuczne słodziki, cukier, dosładzacze, aspartam.

Fot. marilyna / Getty Images

Słodziki, czyli zamienniki cukru, które są jednocześnie słodkie i mało kaloryczne, znajdziemy w wielu produktach. Czy trzeba na nie uważać? Jak to jest z aspartamem - czy nas truje? Postanowiliśmy to sprawdzić. 

Słodziki występują w trzech postaciach: słodzików naturalnych, czyli cukru (glukoza, fruktoza), słodzików syntetycznych (sztucznych, np. aspartam) oraz słodzików, które są modyfikowanymi cukrami. Najwięcej kontrowersji wśród słodzików wzbudzał aspartam. Wynalazł go zupełnie przypadkiem w 1965 roku pracownik, który w trakcie prac laboratoryjnych polizał swój palec. 

Polecamy: Jaggery – zdrowszy zamiennik białego cukru. Jakie ma właściwości?

Od 1981 roku aspartam zyskał na popularności i obecnie jest bardzo często stosowanym słodzikiem. Na szczęście negatywne skutki jego zażywania odczujemy tylko w przypadku przedawkowania. Więcej o słodzikach i historii aspartamu dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Różne rodzaje słodzików. Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Eksperyment: Czy aspartam jest bezpieczny dla zdrowia?

To, co nazywamy słodzikami, czyli substytutami cukru o obniżonej kaloryczności i jednoczesnym zachowaniu słodkiego smaku, znajdziemy w produktach warzywnych i owocowych, czyli dżemach, konfiturach, powidłach, jogurtach z słodkim wsadem, a także w gumach do żucia i preparatach witaminowych. 

Słodziki spożywane w umiarkowanych ilościach nie są niebezpieczne dla naszego życia. Jednak dotychczasowe badania nie potwierdziły jednoznacznie, czy słodziki są dla nas neutralne. Zalecane jest zachowanie umiaru, zwłaszcza, że niektóre słodziki (np. sacharynę) podejrzewano o właściwości rakotwórcze, których ostatecznie nie udowodniono:

Zobacz film: Wpływ słodzików na zdrowie. Źródło: Wiem, co jem 

Różne rodzaje słodzików

Naturalne słodziki powstają z roślin, natomiast te sztuczne otrzymujemy podczas prac w laboratorium. Wśród słodzików naturalnych wyróżniamy: 

Do naturalnych słodzików zaliczamy także m. in. syrop z agawy, syrop klonowy, syrop glukozowo-fruktozowy, melasę i miód.

Najpopularniejsze wśród słodzików syntetycznych są:

Obie substancję są dużo słodsze od cukru, mają mało kalorii, jednak w nadmiarze mogą powodować bóle głowy, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji czy bóle brzucha. 

Polecamy: Mirakulina, czyli cudowna substancja zmieniająca smak. Jak działa i kiedy warto ją stosować?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?