Polub nas na Facebooku
Czytasz: Acesulfam K – co to jest? Szkodliwość, stosowanie w cukrzycy i otyłości
menu
Polub nas na Facebooku

Acesulfam K – co to jest? Szkodliwość, stosowanie w cukrzycy i otyłości

Kobieta z lizakiem mówi stop złej diecie.

Fot. AaronAmat / Getty Images

Acesulfam K to często wykorzystywana substancja słodząca, stanowiąca alternatywę dla cukru. Zawarty jest w niskokalorycznych produktach typu „light”, choć ze względu na brak danych o jego długotrwałym stosowaniu i szkodliwości, należy zachować umiar w jego spożyciu.

Osoby chcące ograniczyć ilość cukru w diecie, jednak niepotrafiące zrezygnować z posłodzenia kawy czy herbaty, mogą sięgnąć po alternatywy dla sacharozy, czyli cukru. Jedną z nich jest acesulfam K (acesulfam potasu). Nie dostarcza on kalorii tak jak cukier, w związku z czym jest chętnie wykorzystywany przez osoby odchudzające się. Mimo iż acesulfam K jest dostępny w sprzedaży, odradza się jego spożywanie ze względu na szkodliwość.

Polecamy: Bisfenol A w organizmach nastolatków. Jak uchronić się przed szkodliwą substancją

Co to jest acesulfam K?

Acesulfam K jest to substancja słodząca, stanowiąca alternatywę dla cukru. Jest on kilkadziesiąt razy słodszy od sacharozy, przy czym nie dostarcza żadnych kalorii. Na etykietach żywności ma symbol E950. W chemii jego pełna nazwa to sól potasowa 2,2-dwutlenku-5,6-dimetylo-1,2,3-oksatiazyny-4(3H)-onu, a wzór sumaryczny to C4H4KNO4S. Występuje w postaci białych kryształów rozpuszczalnych w wodzie. Mimo iż został zarejestrowany i dopuszczony do obrotu, to jednak jego obecność w różnych produktach musi być wyraźnie zaznaczona na etykiecie. Jest on bardzo chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, m.in. dlatego, że jest oporny na działanie wysokich temperatur, w przeciwieństwie do innego popularnego dodatku – aspartamu. Wzmacnia zapach i smak potraw, nie nadając im specyficznej goryczki, która towarzyszy spożyciu aspartamu.

Zobacz film, z którego dowiesz się więcej o szkodliwych substancjach w żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Gdzie można spotkać acesulfam K?

Acesulfam K jest popularny w wypiekach, sokach, alkoholach, czyli wszędzie tam, gdzie producent chce nadać produktowi słodki smak, przy utrzymaniu obniżonej kaloryczności. Często stosowany jest w produkcji dżemów, jogurtów ze wsadami owocowymi, serków homogenizowanych, gum do żucia, galaretek.

Acesulfam K – szkodliwość

Acesulfam K jest wchłaniany w całości z przewodu pokarmowego, a dalej wydalany w postaci niezmienionej z moczem. Mimo iż przeszedł odpowiednie badania dopuszczające go do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych, nie oznacza to, że nie wykazuje żadnej szkodliwości na organizm człowieka. Acesulfam, podobnie jak inne substancje słodzące, budzi ogromne kontrowersje. Ze względu na to, że do produkcji acesulfamu K stosuje się rakotwórczy rozpuszczalnik (chlorek metylenu), jego neutralność na organizm tym bardziej jest wątpliwa.

Podejrzewa się, że acesulfam K może powodować uszkodzenia DNA, nadpobudliwość, bóle głowy, może wpływać na powstawanie nowotworów. Działanie rakotwórcze nie zostało jednak potwierdzone. Mimo wszystko nadal podejrzewa się acesulfam o rakotwórcze działanie na organizm. Acesulfam K może być odpowiedzialny za problemy żołądkowe, negatywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, nerek i wątroby. Podejrzewa się go również o szkodliwy wpływ na wzrok. Ze względu na to, że jest to dość świeżo wykryty związek, trudno stwierdzić, jakie długotrwałe skutki zdrowotne może mieć jego spożywanie.

Acesulfam K nie może być stosowany przez kobiety w ciąży ze względu na potencjalnie szkodliwy wpływ na rozwój dziecka.

Acesulfam K a cukrzyca

Teoretycznie można sądzić, że acesulfam, skoro nie zawiera węglowodanów, nie wpływa na gospodarkę glukozową w organizmie. Tymczasem, podobnie jak inne substancje słodzące, powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Acesulfam nie zawiera cukru, jednak wpływa na wzrost wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego i wzrost poziomu insuliny wydzielanej przez trzustkę. Jest to mechanizm potwierdzony badaniami na zwierzętach. Na ludziach nie wykonywano rzetelnych badań.

Ze względu jednak na jego krótką dostępność na rynku i niewystarczającą ilość badań, co z kolei przekłada się na brak rzetelnych dowodów na jego szkodliwość, u ludzi z cukrzycą substancje słodzące typu acesulfam są chętnie stosowane. Szczególnie, jeśli chodzi o osoby z cukrzycą typu 2 (związaną z otyłością). Są to osoby chętnie sięgające po produkty „light” zawierające w swoim składzie E950 zamiast zwykłego, kalorycznego cukru. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
37
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?