Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperyment: Czy aspartam jest bezpieczny dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Eksperyment: Czy aspartam jest bezpieczny dla zdrowia?

Zobacz film: Czy aspartam jest rakotwórczy? Źródło: 36,6

Aspartam to jeden z popularniejszych słodzików. Jest znacznie słodszy niż zwykły cukier i uchodzi za jego zdrowszy odpowiednik. Mimo że został dopuszczony do spożycia i jest wykorzystywany przez wielu producentów żywności, to nie brakuje głosów, że może być rakotwórczy. Czy faktycznie popularny słodzik jest aż tak niebezpieczny dla zdrowia?

Aspartam został wynaleziony przez przypadek w 1965 roku przez pracownika firmy farmaceutycznej, który prowadził badania nad nowym lekiem na wrzody. Przez kolejne szesnaście lat sztuczny słodzik był już produkowany na masową skalę. W 2005 roku pojawiły się jednak doniesienia o wysokiej szkodliwości aspartamu. Mimo że wyniki badań boliwijskich naukowców zostały szybko podważone lęk przed aspartamem pozostał. Nie najlepsza sława słodzika sprawiła, że producenci zaczęli go ukrywać na etykietach pod jego symbolem chemicznym lub oznaczeniem E 951. Czy sztucznego słodzika faktycznie trzeba się bać i czy jego stosowanie może doprowadzić do rozwoju raka? 

Czy aspartam to bezpieczny zamiennik zwykłego cukru?

Osoby, które stosują zdrową dietę unikają aspartamu jak ognia. Uważają, że za jego sprawą można nabawić się cukrzycy, depresji, a nawet niektórych nowotworów. Na szczęście liczne badania jednoznacznie obalają mit o szkodliwości aspartamu. Sztuczny słodzik może być bezpiecznie stosowany i stanowić zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Kluczowe jest jednak zachowanie właściwych proporcji. Przepisy dokładnie regulują ile słodzika producent może dodać do danego produktu. Zatem, czy możliwe jest jego przedawkowanie? Aby to sprawdzić twórcy programu 36,6°C postanowili przeprowadzić eksperyment. Do udziału w nim zaprosili dwóch młodych mężczyzn – Krzyśka i Mateusza. Na potrzeby testu Krzysztof dostawał produkty zawierające maksymalną dopuszczalną dawkę aspartamu, Mateusz zaś te do których producent dodał zwykłego cukru. Jakie były wyniki eksperymentu? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy aspartam jest szkodliwy dla zdrowia? Źródło: 36,6

Bezpieczna dawka

Zdaniem badaczy bezpieczna dzienna dawka aspartamu to ok. 40 mg na kilogram masy ciała. To, czy producenci nie przekraczają dopuszczalnych norm sprawdza sanepid. W ciągu ostatnich trzech lat nie odnotowano żadnego naruszenia przepisów. Co ciekawe, dodanie maksymalnej dopuszczalnej ilości słodzika do jedzenia czy napojów sprawia, że całkowicie zmienia się ich smak. Herbata czy jogurt naturalny z dodatkiem aspartamu stają się po prostu gorzkie. Czy podobne wrażenia miała publiczność zgromadzona w studiu? Dowiecie się tego z filmu: 

Zobacz film: Czy producenci żywności przekraczają dopuszczalne ilości aspartamu? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?