Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ryż basmati - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto wprowadzić go do menu?
menu
Polub nas na Facebooku

Ryż basmati - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto wprowadzić go do menu?

Ryż basmati

Fot: ribeirorocha / gettyimages.com

Ryż basmati szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia metabolizm oraz żelaza, które chroni przed anemią. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić ryż basmati do codziennej diety?

Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Może stanowić dodatek lub bazę dania. Ryż basmati szczególnie popularny jest w Indiach oraz Chinach. Ma charakterystyczne długie i cienkie ziarenka. Posiada głęboki orzechowy aromat. Występuje w dwóch odmianach - białej i brązowej. Najlepiej pasuje do dań z drobiu oraz owoców morza. 

Ryż basmatii - wartości odżywcze

Ryż basmati jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Związek ten szczególnie polecany jest osobom, które są na diecie. Błonnik przyspiesza metabolizm oraz sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej. Ale na tym nie koniec! Błonnik pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu w organizmie, tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy.

Ryż basamti zawiera także sporo cennych pierwiastków takich, jak żelazo, magnez, cynk, fosfor i miedź. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych, dlatego ten rodzaj ryżu powinien się znaleźć w diecie osób, które chorują na anemię. Magnez wspomaga pracę mięśni, w tym serca. Cynk ma korzystny wpływ na wygląd skóry oraz poprawia odporność. Fosfor wzmacnia kości i zęby. Miedź razem z żelazem pomaga transportować tlen, odpowiada także za przepływ impulsów elektrycznych.

Na ryż basmati warto zwrócić uwagę także ze względu na witaminy z grupy B. Są one szczególne cenne dla skóry, układu pokarmowego (uczestniczą m.in. w rozkładzie białek oraz kwasów tłuszczowych) oraz nerwowego. To dzięki nim lepiej radzimy sobie ze stresem

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść ryż:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze ma ryż? Źródło: Wiem co jem

Warto zaznaczyć, że ryż basamti jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Są one wolniej rozkładane i energia uwalnia się z nich stopniowo, tym samym nie dochodzi do nagłego wzrostu stężenia insuliny we krwi. Ten rodzaj węglowodanów jest szczególnie wskazany osobom, które chorują na cukrzycę. Ryż basmati nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez osoby, które chorują na celiakię.

Ryż basamti - kalorie

Szacuje się, że 100 gramów ryżu basmati ma ok. 344 kcal. Dodatkowo zawiera 6,50 g białka, 78 g węglowodanów oraz 0,6 g tłuszczu.

Ryż basmati - jak go ugotować?

Przed ugotowaniem ryż powinien się moczyć w wodzie przez ok. 30 minut. Następnie należy go bardzo dokładanie wypłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Po zagotowaniu ryż trzeba gotować przez ok. 10 minut.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?