Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Może stanowić dodatek lub bazę dania. Ryż basmati szczególnie popularny jest w Indiach oraz Chinach. Ma charakterystyczne długie i cienkie ziarenka. Posiada głęboki orzechowy aromat. Występuje w dwóch odmianach - białej i brązowej. Najlepiej pasuje do dań z drobiu oraz owoców morza.
Ryż basmatii - wartości odżywcze
Ryż basmati jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Związek ten szczególnie polecany jest osobom, które są na diecie. Błonnik przyspiesza metabolizm oraz sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej. Ale na tym nie koniec! Błonnik pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu w organizmie, tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy.
Ryż basamti zawiera także sporo cennych pierwiastków takich, jak żelazo, magnez, cynk, fosfor i miedź. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych, dlatego ten rodzaj ryżu powinien się znaleźć w diecie osób, które chorują na anemię. Magnez wspomaga pracę mięśni, w tym serca. Cynk ma korzystny wpływ na wygląd skóry oraz poprawia odporność. Fosfor wzmacnia kości i zęby. Miedź razem z żelazem pomaga transportować tlen, odpowiada także za przepływ impulsów elektrycznych.
Na ryż basmati warto zwrócić uwagę także ze względu na witaminy z grupy B. Są one szczególne cenne dla skóry, układu pokarmowego (uczestniczą m.in. w rozkładzie białek oraz kwasów tłuszczowych) oraz nerwowego. To dzięki nim lepiej radzimy sobie ze stresem.
Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść ryż:
Warto zaznaczyć, że ryż basamti jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Są one wolniej rozkładane i energia uwalnia się z nich stopniowo, tym samym nie dochodzi do nagłego wzrostu stężenia insuliny we krwi. Ten rodzaj węglowodanów jest szczególnie wskazany osobom, które chorują na cukrzycę. Ryż basmati nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez osoby, które chorują na celiakię.
Ryż basamti - kalorie
Szacuje się, że 100 gramów ryżu basmati ma ok. 344 kcal. Dodatkowo zawiera 6,50 g białka, 78 g węglowodanów oraz 0,6 g tłuszczu.
Ryż basmati - jak go ugotować?
Przed ugotowaniem ryż powinien się moczyć w wodzie przez ok. 30 minut. Następnie należy go bardzo dokładanie wypłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Po zagotowaniu ryż trzeba gotować przez ok. 10 minut.