Polub nas na Facebooku
Czytasz: Choroby serca - zmiana diety mogłaby zapobiec aż dwóm trzecim zgonów
menu
Polub nas na Facebooku

Choroby serca - zmiana diety mogłaby zapobiec aż dwóm trzecim zgonów

serce2 dieta

TanyaLovus GettyImages

Ryzyko zgonu z powodu chorób serca można znacznie zmniejszyć dzięki odpowiedniej diecie - uważają naukowcy, którzy analizowali 11 głównych czynników zwiększających poziom śmiertelności w wyniku schorzeń układu krążenia.

Autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "European Heart Journal - Quality of Care and Clinical Outcomes" ostrzegają, że nieprawidłowe żywienie to na świecie wiodąca przyczyna śmierci z powodu chorób serca.

Nasza analiza pokazuje, że niezdrowa dieta, wysokie ciśnienie krwi oraz wysoki poziom cholesterolu to trzy główne czynniki, które prowadzą do zgonów z powodu choroby wieńcowej i zawału. Ma to miejsce zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się

- mówi dr Xinyao Liu z chińskiego Central South University.

Jak zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Ograniczenie cukru, soli, tłuszczów trans w diecie może zmniejszyć ryzyko śmierci.

Ponad 6 milionom zgonów można by zapobiegać przez ograniczenie spożycia przetworzonych pokarmów, słodzonych napojów, tłuszczów trans i nasyconych, dodawanego do diety cukru oraz soli, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia ryb, owoców, warzyw, orzechów i pełnego ziarna - dodaje ekspertka.

Według naukowców, dziennie powinno się spożywać od 200 do 300 mg kwasów omega 3 pochodzących z organizmów morskich.

Do tego należy zadbać o 200 do 300 gram owoców, 290-430 g warzyw, 16-25 g orzechów oraz 100-150 g ziaren z pełnego przemiału.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby?

źródło: Agencja TVN

Choroba wieńcowa - czynniki ryzyka

Badacze obliczyli wpływ 11 różnych czynników na ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej.

Wzięli pod uwagę dietę, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu LDL, wysoki poziom glukozy we krwi, palenie tytoniu, wysoki wskaźnik masy ciała, zanieczyszczenie powietrza, niską aktywność fizyczną, pogorszoną funkcję nerek, ekspozycję na działanie ołowiu oraz używanie alkoholu.

Zakładając, że wszystkie pozostałe czynniki pozostałyby bez zmian, prawie 70 proc. zgonów z powodu choroby wieńcowej można by zapobiec po wprowadzeniu zdrowej diety.

Jednocześnie 54,4 proc. zgonów można by uniknąć dzięki utrzymaniu skurczowego ciśnienia krwi na poziomie 110-115 mmHg.

Spadek liczby zgonów o 41,9 proc. uzyskano by po zmniejszeniu stężenia cholesterolu LDL do poziomu 0,7-1,3 mmol/l.

Zmniejszenie tej liczby o 1/4 można by uzyskać dzięki utrzymaniu stężenia glukozy na czczo we krwi na poziomie 4,8-5,4 mmol/l.

Tymczasem rezygnacja z palenia, także biernego spowodowałaby spadek liczby zgonów z powodu choroby wieńcowej o 20,6 proc.

Palenie stanowiło przy tym czwartą przyczynę śmierci z powodu niedokrwiennej choroby serca u mężczyzn i siódmą u kobiet.

Wysokie BMI (wskaźnik masy ciała) to piąta przyczyna na liście u kobiet i szósta u mężczyzn. W przypadku kobiet, utrzymanie BMI na poziomie 20-25 kg/m kw. oznaczałoby spadek liczby zgonów o 18,3 proc.

U obu płci wpływ zanieczyszczenia powietrza i kontaktu z ołowiem rosło razem ze spadkiem stopnia rozwoju kraju.

Naukowcy doszli do swoich wniosków po przeanalizowaniu danych zgromadzonych w Global Burden of Disease Study 2017, które prowadzono w 195 krajach w latach 1990-2017.

Choroby serca: liczba chorych i śmiertelność

W 2017 roku na świecie żyło aż 126,5 mln osób z niedokrwienną chorobą serca i chorobę w tym czasie wykryto u 10,6 mln osób. Schorzenie spowodowało 8,9 mln zgonów, co równa się 16 proc. wszystkich zgonów. W 1990 roku odsetek wyniósł natomiast 12,6 proc. Od tego roku, do 2017 r. chorobowość (liczba chorych w danym momencie), zapadalność (liczba nowych przypadków w wybranym czasie) oraz śmiertelność, po uwzględnieniu zmian w rozkładzie wiekowym populacji spadły odpowiednio o 11,8, 27,4 oraz 30 proc.

Choć dokonał się postęp w zapobieganiu chorobom serca i poprawie przeżywalności, szczególnie w krajach rozwiniętych, liczba dotkniętych chorobą osób nadal rośnie, ponieważ zwiększa się liczba ludzi, a populacja się starzeje

Niedokrwiennej chorobie serca można w dużym stopniu zapobiegać za pomocą promujących zdrowie zachowań. Poszczególne osoby powinny wykazać inicjatywę w poprawie swoich nawyków. Co więcej, potrzebne są strategie dopasowane do poszczególnych regionów. Na przykład programy promujące unikanie soli mogą mieć największy wpływ w rejonach, gdzie jej konsumpcja jest wysoka

- podkreśla dr Xinyao Liu.

Zobacz film: Czy genetyka i styl życia wpływają na stan naszego serca?

źródło: x-news

źródło: www.eurekalert.org/ PAP


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
56
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?