Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu?

dieta

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Odpowiedź eksperta: Najskuteczniejsza jest dieta bezmięsna. Wegetarianie mają niższy cholesterol, chyba że mają uwarunkowania genetyczne. Dieta bogata w warzywa, dieta śródziemnomorska są bardzo zdrowe. Należy dodać, że wyciąg z czerwonego ryżu lub sam czerwony ryż i czerwone wino skutecznie obniżają poziom cholesterolu.

Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. Krzysztof Łabuzek to profesor nauk medycznych, diabetolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz endokrynolog. Posiada również specjalizację z zakresu farmakologii klinicznej. Obecnie pracuje m.in. w Klinice Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej, działającej przy Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach-Ligocie oraz Przyklinicznej Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Kolejne pytania: 

Jaka jest górną granica cholesterolu? Kto i kiedy przeprowadził badania i ustalił taką granicę? 

Czy cukier podwyższa cholesterol? 

Czy cholesterol ma coś wspólnego z arytmią serca?


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?