Odpowiedź eksperta: Najskuteczniejsza jest dieta bezmięsna. Wegetarianie mają niższy cholesterol, chyba że mają uwarunkowania genetyczne. Dieta bogata w warzywa, dieta śródziemnomorska są bardzo zdrowe. Należy dodać, że wyciąg z czerwonego ryżu lub sam czerwony ryż i czerwone wino skutecznie obniżają poziom cholesterolu.
Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. Krzysztof Łabuzek to profesor nauk medycznych, diabetolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz endokrynolog. Posiada również specjalizację z zakresu farmakologii klinicznej. Obecnie pracuje m.in. w Klinice Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej, działającej przy Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach-Ligocie oraz Przyklinicznej Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Kolejne pytania:
Jaka jest górną granica cholesterolu? Kto i kiedy przeprowadził badania i ustalił taką granicę?
Czy cukier podwyższa cholesterol?
Czy cholesterol ma coś wspólnego z arytmią serca?