Odpowiedź eksperta: Cukier rozumiany jako węglowodan, np. fruktoza, glukoza, laktoza, sacharoza, skrobia nie podwyższa stężenia cholesterolu, natomiast najczęściej w polskiej diecie cukrom towarzyszy cholesterol ponieważ w wielu łakociach stosuje się poza cukrem jajka, śmietanę, mleko. Ludzie jedząc czekoladki, ciasta, gdzie mogą być ukryte tłuszcze zwierzęce, podwyższają poziom cholesterolu.
Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. Krzysztof Łabuzek to profesor nauk medycznych, diabetolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz endokrynolog. Posiada również specjalizację z zakresu farmakologii klinicznej. Obecnie pracuje m.in. w Klinice Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej, działającej przy Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach-Ligocie oraz Przyklinicznej Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Kolejne pytania:
Jakie są główne objawy podwyższonego cholesterolu?
Czy jedzenie śledzi może obniżyć poziom cholesterolu?
Czy cholesterol ma coś wspólnego z arytmią serca?