Odpowiedź eksperta: Śledzie zawierają kwasy omega-3,-6,-9. W związku z tym jedzenie śledzi nie tyle obniża cholesterol zły, co podwyższa cholesterol dobry. Śledzie są zalecane jako źródło białka. Problemem może być sól, a śledzie są często w Polsce solone. Solone śledzie nie są wskazane w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. Dużo mówi się także o pochodzeniu ryb - śledzie łowione w Morzu Chińskim zawierają dużo rtęci. Wtedy nie są wskazane.
Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. Krzysztof Łabuzek to profesor nauk medycznych, diabetolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz endokrynolog. Posiada również specjalizację z zakresu farmakologii klinicznej. Obecnie pracuje m.in. w Klinice Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej, działającej przy Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach-Ligocie oraz Przyklinicznej Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Kolejne pytania:
Czy cukier podwyższa cholesterol?