Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego potrzebujesz potasu? Sprawdź, gdzie jest go najwięcej
menu
Polub nas na Facebooku

Dlaczego potrzebujesz potasu? Sprawdź, gdzie jest go najwięcej

Produkty bogate w potas

Fot: Yulia Gusterina / gettyimages.com

Potas to jeden z najważniejszych i niezbędnych organizmowi pierwiastków. Odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej, reguluje ciśnienie krwi, a także poprawia pracę serca. Dlaczego jeszcze jest taki ważny, gdzie jest go najwięcej i do czego może doprowadzić jego niedobór lub nadmiar?

Potas to - obok magnezu, sodu i wapnia - elektrolit. Wszystkie te pierwiastki mają za zadanie utrzymać prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. W tym układzie potas odpowiada za napięcie elektryczne na błonach komórkowych (tzw. potencjał spoczynkowy) oraz przepływ impulsów elektrycznych między komórkami (tzw. potencjał czynnościowy). Pierwiastek uczestniczy też syntezie aminokwasów i białek. Bierze udział w procesach, w których komórki wytwarzają energię.

Potas - dlaczego jest potrzebny?

Potas jego elektrolit ma wpływ na pracę mięśni, w tym serce. To właśnie on odpowiada za każde jego uderzenie. Pierwiastek wpływa również na stężenie i działanie sodu. Zmniejsza objętość płynów w organizmie i kontroluje ilość wody w organizmie, pomaga także wyregulować poziom ciśnienia we krwi. Warto zaznaczyć, że to właśnie zaburzenie na linii potas - sód przyczynia się do rozwoju jednej z najczęściej diagnozowanych chorób cywilizacyjnych, czyli nadciśnienia tętniczego.

Potas blokuje także działanie magnezu i w razie potrzeby zwiększa napięcie mięśni. Bierze również udział w syntezie białek, które je tworzą. Dodatkowo pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Potas - normy

U zdrowej osoby stężenie potasu powinno mieścić się w przedziale 3,5-5 mmol/l. Kiedy jest go za mało mówi się o hipokaliemii, jeśli jest go za dużo - o hiperkaliemii. 

Potas - niski poziom potasu

Zbyt niski poziom potasu może być spowodowany:

  • odwodnieniem, np. przy biegunce lub wymiotach,
  • zatruciem pokarmowym;
  • przyjmowaniem niektórych leków - zdarza się, że farmaceutyki stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, obrzęków obniżają poziom pierwiastka w organizmie, podobnie mogą zadziałać leki na astmę oraz cukrzycę (dotyczy to przede wszystkim tych pacjentów, którzy przyjmują insulinę);
  • zaburzeniami endokrynologicznymi;

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o układzie krwionośnym:

Zobacz film: Jak działa układ krążenia? Źródło: 36,6

Potas - podwyższony poziom potasu

Zbyt wysoki poziom potasu w surowicy może świadczyć o:

  • kwasicy metabolicznej;
  • zbyt niskim poziomie insuliny u osób chorych na cukrzycę;
  • rozpadzie komórek i uwalnianiu potas, taka sytuacja może mieć miejsce i osób z zespołem rozpadu nowotworu, niedokrwistością hemolityczną, rabdomiolizą (rozpad mięśni), posocznicą (sepsa);
  • chorobie autoimmunologicznej;

Podwyższony poziom potasu może mieć związek z przyjmowanymi lekami, np. niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (np. ibuprofen, naproksen, diklofenak), immunosupresyjnymi, zwalczającymi drobnoustroje oraz niektórymi farmaceutykami stosowanymi w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Poziom potasu mogą także podnosić niektóre zioła oraz preparaty roślinne, np. na bazie żeń-szenia syberyjskiego, konwalii majowej, owoców głogu.

Potas - gdzie jest go najwięcej?

Aby zadbać o prawidłowe stężenie potasu w organizmie warto wprowadzić do codziennej diety produkty, które mają go najwięcej. Doskonałym źródłem potasu są:

  • banany;
  • suszone morele, śliwki  i figi;
  • rośliny strączkowe (soja, fasola, soczewica);
  • otręby pszenne;
  • pistacje, orzechy laskowe;
  • rodzynki;
  • jabłka;
  • pestki dyni;
  • czekolada;
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
91
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni