Daktyle suszone znane były już w starożytności, gdyż suszenie na słońcu okazało się być idealnym sposobem przechowywania tych owoców. Wykorzystywano je jako źródło energii podczas długich wypraw, a także główny składnik wina, ponieważ, ze względu na dużą ilość cukru, bardzo szybko fermentowały.
Co to są suszone daktyle?
Daktyle to owoce palm daktylowych, które rosną w wielu krajach Afryki, Australii i obu Ameryk. Ze względu na to, że dostarczają dużo energii, były jednymi z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Wykorzystywano je jako wysokoenergetyczny pokarm podczas podróży, podstawę tworzenia syropu (miodu) daktylowego oraz do produkcji wina daktylowego. Suszone daktyle są bardzo łatwe w przechowywaniu, dzięki czemu jako produkt spożywczy szybko podbiły cały świat.
Suszone daktyle – wartości odżywcze
Suszone daktyle są bardzo odżywcze. Oprócz dużej ilości cukrów prostych (a więc duże dawki energii) dostarczają też cennych minerałów i witamin.
100 g suszonych daktyli dostarcza:
- 277 kcal energii,
- 2,45 g białka,
- minimalne ilości tłuszczu,
- 75 g węglowodanów, w większości cukrów prostych,
- 8 g błonnika,
- witaminy – C, A, E, K, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwas foliowy,
- 64 mg wapnia,
- 1 mg żelaza,
- 43 mg magnezu,
- 62 mg fosforu,
- 656 mg potasu,
- 2 mg sodu,
- 0,29 g cynku.
Suszone daktyle – właściwości zdrowotne
Suszone daktyle dostarczają dużą ilość energii dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych. Ze względu na to polecane są sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Mimo to, jak wykazano, ich regularne spożycie nie podnosi poziomu cukru we krwi. Daktyle uzupełniają poziom glikogenu w wątrobie i mięśniach, odbudowując zapasy energetyczne.
Dlaczego warto jeść daktyle? Dowiesz się tego z filmu:
Suszone daktyle polecane są osobom, które żyją w nadmiernym stresie, ponieważ zawierają witaminy i minerały poprawiające funkcjonowanie układu nerwowego. Z tego samego powodu usprawniają pracę serca, zmniejszają dolegliwości związane z menopauzą i chronią przed osteoporozą. Zawierają też taurynę, która działa przeciwdepresyjnie i reguluje sen.
Suszone daktyle zawierają również spore ilości błonnika. Dzięki temu usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jelita. Z tego samego powodu hamują one wchłanianie cholesterolu, zmniejszają ilość trójglicerydów we krwi i hamują proces powstawania blaszki miażdżycowej. Dlatego chronią przed chorobami układu krwionośnego, takimi jak miażdżyca czy zawał.
To właśnie błonnik pokarmowy rozpuszczalny pomaga wyregulować poziom cukru we krwi oraz obniżyć stężenie złego cholesterolu. Dodatkowo odżywia naszą florę bakteryjną - mówi dr Danuta Myłek, dietetyk, alergolog.
Daktyle zawierają naturalne salicylany (substancje działające jak aspiryna), wykazują więc właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i obniżające gorączkę. Mogą być więc wykorzystywane jako łagodny i naturalny środek wspomagający walkę z infekcjami wirusowymi oraz wspomagająco w leczeniu bólów stawowo-mięśniowych.
Suszone daktyle polecane są także osobom cierpiącym z powodu nadkwasoty żołądka, ponieważ wykazują działanie alkalizujące.
Bardzo duża zawartość potasu w tych owocach sprawia, że suszone daktyle są odpowiednie dla sportowców, którzy zużywają duże ilości tego pierwiastka. Z tego samego powodu stabilizują one pracę serca i chronią przed zawałem.
Mimo że daktyle są bardzo zdrowe to ze względu na zawartość teobrominy nie są polecane osobom, które mają migreny. Natomiast ze z powinny znaleźć się w diecie osób, które mają skłonność do depresji.
Obecna w owocach tauryna łagodzi stany depresyjne, pomaga się wycisz oraz ułatwia zasypianie. Z kolei tryptofan odpowiada za metabolizm serotoniny, czyli hormonu szczęścia - dodaje specjalistka.
Syrop z suszonych daktyli
Syrop z suszonych daktyli jest substancją słodzącą o wiele zdrowszą od cukru. Można go wykorzystać do polepszania smaku ciast, deserów, napojów czy polewania naleśników. Pozwala na uzyskanie słodkiego smaku bez konieczności sięgania po cukry rafinowane, a równocześnie dostarcza witamin i minerałów.
Syrop z daktyli można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, bywa on jednak stosunkowo drogi, dlatego wiele osób decyduje się na jego samodzielne wykonanie. Przygotowanie takiego słodzidła jest niezwykle proste. Wybraną liczbę suszonych daktyli bez pestek należy zalać wodą do poziomu, który je przykryje i zostawić na dzień lub dwa. Następnie całość zmiksować na gładką masę, dodając odrobinę wody w zależności od preferowanej konsystencji.
Nalewka z daktyli suszonych
Nalewka z suszonych daktyli (czyli tak zwana daktylówka) jest nie tylko przyjemnym w smaku alkoholem. Przyjmowana regularnie wzmacnia układ krwionośny, system nerwowy i łagodzi stany zapalne. Żeby ją wykonać, wystarczy 400 g suszonych daktyli, 10 goździków i laskę cynamonu zalać 700 ml wódki. Daktyle powinno się odcedzić po 2–6 tygodniach od zalania alkoholem, a uzyskana nalewka powinna jeszcze dojrzewać minimum 3 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepszego smaku nabiera jednak dopiero po pół roku.
Jak wykorzystać suszone daktyle w kuchni?
Suszone daktyle można spożywać po prostu jako przekąskę lub pokrojone dodawać wszędzie tam, gdzie używa się bakalii. Zmiksowane stanowią idealny dodatek do ciast i ciasteczek, do których nie chce się dodawać cukru. Owoce te są też doskonałą bazą do tworzenia szybkich i zdrowych przekąsek – na przykład trufli czy domowych batonów, do których dodaje się rozdrobnione daktyle, nasiona i orzechy.