Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego warto jeść zupy? 5 powodów, dlaczego zupy powinny znaleźć się w diecie
menu
Polub nas na Facebooku

Dlaczego warto jeść zupy? 5 powodów, dlaczego zupy powinny znaleźć się w diecie

Zupa krem z papryki

Fot. kabVisio / Getty Images

Zupy są zdecydowanie niedocenianym posiłkiem, który w ostatnich czasach poszedł trochę w odstawkę. Wbrew przekonaniom, wcale nie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają tak dużo czasu, jak się niektórym wydaje. Dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych, są sycące, a przy tym niskokaloryczne. Zupy mają wiele zalet, dlatego zdecydowanie częściej powinny gościć w naszym menu.

Zupy są bogate w składniki odżywcze, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je przygotować na różne sposoby, każdy może znaleźć coś dla siebie. Zazwyczaj są połączeniem wielu produktów – mięsa, warzyw, kasz lub makaronu i nabiału. Dzięki temu mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.

Zobacz także:

Zwiększa płodność, chroni przed rakiem... Poznaj 8 zdrowotnych korzyści z jedzenia zupy pomidorowej

Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i który jest zdrowszy?

#ObiadNaZdrowie: cebulowa zupa krem z grzankami - przepis na zdrowe danie

1. Zupy są bogate w substancje odżywcze

  • żelazo – pierwiastek ten bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych, transportuje tlen do komórek w całym organizmie,
  • magnez – stabilizuje funkcje układu nerwowego, bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo – sercowego,
  • potas – reguluje gospodarkę wodą i ciśnieni krwi, odpowiada za przekaz impulsów między komórkami, kontroluje pracę mięśni,
  • wapń– buduje kości, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na pobudliwość układu nerwowego, mięśni gładkich i szkieletowych,
  • fosfor – razem z wapniem odpowiada za mocne kości i zęby, jest nośnikiem informacji genetycznych, wspiera układ nerwowy,
  • beta karoten (witaminy A) i witaminy E – są silnymi antyoksydantami, czyli walczą z wolnymi rodnikami,
  • błonnik i kwasy organiczne – regulują i wspierają pracę układu trawiennego.

Krótko gotowane zupy będą również zawierały witaminę C i witaminy z grupy B. Witamina C jest świetnym antyoksydantem oraz wzmacnia odporność. Natomiast witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, odpowiadają za dobre samopoczucie, wspierają metabolizm węglowodanów, tłuszczy i białek. Obróbka termiczna powoduje zniszczenie tych witamin, dlatego jeżeli zależy Ci na nich, pamiętaj o krótkim czasie gotowania warzyw. Zupy ugotowane na wyrze mięsnym będą zawierały również białko i tłuszcz. Białko to podstawowy element budulcowy w organizmie, a tłuszcz jest potrzebny m.in. do przyswajania witamin A, D, E i K. Dodatek kasz, pełnoziarnistego makaronu czy ryżu wzbogaci zupę o białko, minerały i witaminy oraz dostarczy więcej energii.

2. Zupy są niskokaloryczne

Zupy same w sobie zawierają mało kalorii, to dodatek białego makaronu czy mącznych zasmażek dodają jej kaloryczności. Zupy są sycące, w szczególności kiedy zawieraj dużo warzyw. Są świetnym elementem diet redukcyjnych – dostarczają witamin i minerałów, są syte, a z dodatkiem chili, kurkumy czy imbiru wspomagają spalanie zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Aby zupa była mniej tłusta (to zależy od wywaru), należy wstawić go do lodówki, a następnie przed pogrzaniem można zdjąć łyżką widoczną warstwę tłuszczu. Śmietanę można zastąpić pełnym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Zupa będzie smakowała równie dobrze, przy czym będzie mniej kaloryczna i wzbogacona o wartości jakie niosą ze sobą mleko (witamina D, wapń) i jogurt naturalny (bakterie wspierające układ trawienny). Dodatkowo, zupa podana jako pierwsze danie wypełnia częściowo żołądek i zostawia mniej miejsca na drugie danie.

3. Zupy są szybkie i łatwe w przygotowaniu

Do ugotowania zupy nie trzeba mieć specjalnie wielkich umiejętności kulinarnych, tak naprawdę wystarczą tylko chęci. Sporo osób w dzisiejszych czasach żyje w biegu, a przygotowanie zupy z mrożonki czy zupy krem to kwestia 20 minut. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy w dużym garnku, starczy na więcej porcji, które można zamrozić i zjeść innym razem.

4. Zupy są dla każdego

Tyle ile jest ludzi, tyle jest pomysłów na zupę. W tym wypadku tylko wyobraźnia stanowi ograniczenie. Zupy można komponować w bardzo różny sposób, każdy może odnaleźć coś dla siebie. Zupy to nie tylko popularna pomidorowa czy rosół, ale również smaki i aromaty z różnych części świata, dobór warzyw jest dowolny, komponowanie zaczyna się już od wywaru (mięsne – z drobiu, wołowiny, kaczki itp., warzywne, na maśle), zupy z mrożonek, z produktów sezonowych, czy przeróżne zupy krem z kalafiora, groszku, z zielonych warzyw, z soczewicy. Wystarczy chcieć!

5. Zupy w lecie gaszą pragnienie, w zimę rozgrzewają

W upalne dni zupa wydaje się być niezbyt dobrym pomysłem. Jednak zupa nie zawsze musi być jedzona na gorąco. Chłodniki doskonale ugaszą pragnienie w gorący dzień, przy okazji wyplenią żołądek, są lekkie, a apetyt w upalne dni jest zazwyczaj mniejszy. Zupy owocowe również będą wspaniałym orzeźwieniem. W okres jesienno-zimowym gorąca zupa doskonale rozgrzeje organizm i z odpowiednimi dodatkami wzmocni odporność organizmu. Jedząc gorącą zupę, organizm zużyje mniej energii na ogrzanie treści. Dodatek cebuli i czosnku (naturalny antybiotyk), chili, kurkumy, imbiru czy cynamonu wzmocni układ odpornościowy, rozgrzeje organizm, co więcej poprawi również trawienie.

Dlaczego warto jeść zupy i jak je przygotowywać, aby zachowały wartości odżywcze? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść zupy? Źródło: x-new

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Polecamy
Co jemy w maju?
Czas na wiosenne, sezonowe warzywa!
Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa! Dzień Dobry TVN
5 najzdrowszych zup.
Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu?
5 najzdrowszych zup. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu? Dzień Dobry TVN
Zdrowa dieta dla całej rodziny – jak przyrządzać posiłki, aby były bogate w wartości odżywcze i witaminy?
Zdrowa dieta dla całej rodziny – jak przyrządzać posiłki, aby były bogate w wartości odżywcze i witaminy? TVN zdrowie
Groszek cukrowy – właściwości i wartości odżywcze.
Jak przechowywać i przygotowywać groszek?
Groszek cukrowy – właściwości i wartości odżywcze. Jak przechowywać i przygotowywać groszek? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby