Przepis na cebulową zupę krem
Składniki:
- Biała cebula - 3 duże sztuki
- Marchew - 1 sztuka
- Ziemniaki - 2 sztuki
- Serek topiony (ziołowy) - dwie łyżki
- Bulion warzywny - 4 szklanki
- Sól - szczypta
- Pieprz - szczypta
- Ostra papryka - 1/5 łyżeczki
- Chleb
Sposób przygotowania:
Zagotuj bulion, a następnie obierz warzywa i pokrój je w drobną kostkę. Później dodaj marchew i ziemniaki do wywaru i gotuj do miękkości. Dalsze kroki? Obierz cebule i posiekaj je drobno. Potem podsmaż je (mają się zeszklić) na maśle, a następnie dosyp do garnka i gotuj przez około 5 minut. W kolejnym kroku zdejmij zupę z ognia i dodaj do niej topiony ser. Całość przypraw też solą, pieprzem i ostra papryką. Później zblenduj zupę. Danie podawaj z grzankami z masłem i ziołami prowansalskimi (możesz chleb przygotować w tosterze lub piekarniku).
Zobacz film: Jakie wartości odżywcze ma cebula?