Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta 1000 kcal - jak i kiedy warto ją stosować? 
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta 1000 kcal - jak i kiedy warto ją stosować? 

Kobieta, która je kanapkę

Fot: Anjelika Gretskaia / gettyimages.com

Dieta 1000 kcal to jedna z najskuteczniejszych diet odchudzających. Pozwala w krótkim czasie zgubić blisko 10 kilogramów. Jakie są zasady jej stosowania? Kto i kiedy może ją stosować? 

Dieta 1000 kcal jest bardzo skuteczna i bardzo restrykcyjna. Jej stosowanie wiąże się ze znacznym zmniejszeniem ilości spożywanych pokarmów. Osoby, które się na nią zdecydują muszą się liczyć z tym, że mogą odczuwać silny głód między posiłkami. W ciągu tygodnia można stracić od 1-2 kilogramów, a po miesiącu stosowania - 8 kilogramów.

Dieta 1000 kcal - zasady stosowania

Prawidłowo opracowana dieta powinna składać się 5 posiłków (śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji). Ich łączna kaloryczność nie może przekraczać 1000 kcal. W codziennym menu powinny dominować owoce, warzywa, ryby, nabiał, białe mięso. Podczas stosowania diety trzeba całkowicie zrezygnować z picia alkoholu. Dopuszczalne są jedynie woda niegazowana oraz zielona i czerwona herbata, które poprawiają przemianę materii.

Dieta 1000 kcal - które produkty są dopuszczalne?

Osoby, które zdecydują się przejść na dietę 1000 kcal powinny wprowadzić do codziennego menu:

  • pełnoziarniste, ciemne pieczywo;
  • grube kasze, brązowy ryż, makarony pełnoziarniste i gryczane;
  • płatki zbożowe (owsiane);
  • warzywa, owoce;
  • chude mięso;
  • wędliny drobiowe;
  • chudy twaróg;
  • jogurty naturalne, maślanka, mleko niskotłuszczowe;
  • oleje roślinne.

Dieta 1000 kcal - których produktów trzeba unikać?

Podczas stosowania diety 1000 kcal należy się wystrzegać:

  • białego pieczywa;
  • produktów mącznych;
  • drobnych kasz;
  • płatków jaglanych, ryżowych i kukurydzianych;
  • ziemniaków, batatów, manioku i innych warzyw skrobiowych;
  • owoców suszonych i z puszki (w syropie);
  • parówek, kiełbas;
  • pasztetów, konserw, boczku;
  • tłustego twarogu;
  • słodkich jogurtów;
  • śmietany, serków topionych, serów pleśniowych;
  • tłuszczów zwierzęcych;
  • słonych i słodkich przekąsek;
  • napojów gazowanych;
  • miodu;
  • przetworzonej żywności.

Podczas stosowania diety należy całkowicie zrezygnować z jedzenia smażonych potraw. Dopuszczalne są jedynie gotowanie, pieczenie oraz duszenie.

Co jeść, aby zredukować tkankę tłuszczową? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Co jeść, aby zredukować tkankę tłuszczową? Źródło: Dzień Dobry TVN

Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis

  • Śniadanie

Owsianka z bananem

  • Drugie śniadanie 

Kromka razowego chleba, wędlina drobiowa i kawałek żółtej papryki

  • Obiad

Pieczona ryba (dorsz, morszczuk, szczupak), brązowy ryż i sałatka z sałatką i pomidorem

  • Podwieczorek

Duże jabłko

  • Kolacja

Kromka ciemnego pieczywa z chudym twarogiem i papryką.

Osoby, które zdecydują się zakończyć dietę powinny stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków. W przeciwnym razie szybko wrócą do poprzedniej wagi.

Dieta 1000 kcal - czy jest bezpieczna?

Trzeba jasno podkreślić, że dieta 1000 kcal nie jest i nie powinna być stosowana, jako dieta odchudzająca. Niskokaloryczne menu polecane jest jedynie tym osobom, które np. mają przejść operację i w krótkim czasie muszą zrzucić zbędne kilogramy.

W pozostałych przypadkach stosowanie diety 1000 kcal może doprowadzić do poważnych niedoborów. Zbyt niska kaloryczność posiłków może także wywołać zaparcia, niedożywienie, spadek odporności oraz zaburzenia hormonalne i problemy z tarczycą. Dlatego też osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy - w pierwszej kolejności - powinny skonsultować się ze specjalistą. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?