Makaron shirataki wytwarzany jest na bazie rośliny konjac, czyli Amorphophallus konjac (polska nazwa to dziwidło Riviera). Stanowi więc produkt naturalny, a przy tym niezwykle zdrowy. Makaron konjac słynie z tego, że nie zawiera glutenu, cukru i tłuszczu oraz dostarcza minimalną ilość kalorii. W związku z tym doskonale sprawdza się jako składnik diety cukrzycowej, bezglutenowej, a także odchudzającej. Jakie są właściwości makaronu shirataki i kiedy warto go jeść?
Z czego zrobiony jest makaron shirataki?
W skład shirataki wchodzi woda (ok. 97%) i mąka z rośliny konjac (3%). To właśnie ta niewielka zawartość dziwidła Riviera sprawia, że produkt wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami. W czym jednak tkwi sekret Amorphophallus konjac?
Do produkcji makaronu shirataki wykorzystywany jest korzeń konjacu. Jego wygląd nie jest szczególnie atrakcyjny – bulwa ma nieco kulisty kształt i pokryta jest chropowatą, brązową skórką. Jej wnętrze kryje jednak cenne substancje. Najkorzystniejszym składnikiem jest błonnik korzenia, czyli glukomannan, który stanowi aż 70% bulwy (pozostałe 30% to skrobia).
Makaron konjac jest półprzezroczysty, o lekko białym zabarwieniu. Ciekawa wydaje się jego konsystencja – jednocześnie elastyczna i delikatnie żelowata, dzięki czemu shirataki stanowi ciekawy dodatek do dobrze znanych potraw. Należy jednak pamiętać, że trzeba go dłużej przeżuwać. Dodatkowo makaron konjac praktycznie nie ma smaku. Mimo to szybko pochłania aromaty i smaki sosów, przypraw i innych produktów.
Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepie? Zobaczcie na filmie:
Makaron konjac i jego właściwości zdrowotne
Znajdujący się w makaronie konjac glukomannan to błonnik, który rozpuszcza się w wodzie. Substancja ta nie tylko jest bezpieczna dla organizmu, ale również wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jego ważnym działaniem jest poprawa insulinowrażliwości i tolerancji glukozy. W związku z tym makaron shirataki powinien być jedzony przez osoby chorujące na cukrzycę. Błonnik korzenia konjac pozytywnie wpływa też na profil lipidowy – reguluje stężenie cholesterolu całkowitego, a także poprawia stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego cholesterolu (LDL), dzięki czemu chroni przed chorobami układu krążenia. Ponadto glukomannan może poprawić perystaltykę jelit oraz stan mikroflory jelitowej.
Poza zawartością cennego błonnika roślinnego makaron shirataki stanowi stosunkowo bogate źródło wapnia (40–70 mg w 100 g). Znaleźć w nim można niewielką ilość innych składników mineralnych, jak cynk, żelazo, potas czy magnez.
Należy jednak pamiętać, że makaron konjac to produkt niskoenergetyczny. Nie zawiera tłuszczu, białka czy cukru oraz odznacza się minimalną kalorycznością. W związku z tym powinien stanowić jedynie dodatek, a nie główny składnik potraw.
Konjac – makaron dla osób na diecie odchudzającej i nie tylko
Ze względu na niską kaloryczność (ok. 6,4 kcal na 100 g), makaron konjac jest chętnie wykorzystywany przez osoby na diecie odchudzającej. Jego dodatkową zaletą jest wywoływanie uczucia sytości, które utrzymuje się nawet przez kilka godzin po spożyciu. Poza tym shirataki zwiększa objętość posiłków, co również stanowi atut w przypadku odchudzania.
Tak naprawdę nie tylko osoby na diecie redukcyjnej powinny sięgnąć po makaron konjac. Produkt doskonale sprawdzi się również w przypadku diabetyków oraz wegetarian i wegan. Co ważne, makaron shirataki nie zawiera alergenów, dzięki czemu mogą go jeść chociażby chorzy na celiakię.
Warto wspomnieć, że przepisy na shirataki mogą zawierać dowolne produkty dodatkowe. Konjac dobrze komponuje się zarówno z mięsem (np. kurczakiem, wołowiną), jak i z warzywami i artykułami wegańskimi (np. tofu). Można dodawać go także do zup lub sałatek.
Przygotowanie makaronu konjac jest banalnie proste. Produkt nie wymaga gotowania – wystarczy wyjąć go z opakowania, opłukać, zalać na chwilę zimną wodą, a następnie dodać do wybranej potrawy, by zyskał jej smak i aromat.
Gdzie kupić makaron konjac?
Produkt dostępny jest pod różnymi nazwami, np. makaron shirataki fit, makaron konjac czy shirataki noodles. Występuje w różnych wielkościach i kształtach, jednak najczęściej spotykany jest w postaci nitek lub wstążek. Można kupić go przez internet lub w sklepach stacjonarnych, wyspecjalizowanych w sprzedaży produktów kuchni azjatyckich, a także dietetycznych lub ekologicznych.
Niestety cena makaronu konjac jest dość wysoka. Za opakowanie o wadze 400 g należy zapłacić ok. 6–10 zł. Należy przy tym pamiętać, że waga samego makaronu shirataki jest wówczas o połowę mniejsza, ponieważ produkt sprzedawany jest w woreczkach, które są wypełnione płynem.