Odpowiedź eksperta: W ostatnich latach spożycie cukru dodanego bardzo wzrosło. Z badań amerykańskich wynika, iż napoje gazowane i energetyzujące są największym jego źródłem (35,7%). W dalszej kolejności znajdują się desery zbożowe, napoje owocowe, desery mleczne, cukierki, herbata słodzona, cukier i miód.
Najmniej pożądanym w naszej diecie jest tzw. cukier dodany, czyli ten, który jest dodawany w procesie produkcji żywności lub przez nas przy stole do słodzenia lub do przygotowywania potraw. Cukier to nie tylko cukier biały lub brązowy, czyli sacharoza, ale również cukier ukryty pod innymi nazwami.
Pod jakimi nazwami może występować cukier w produktach spożywczych? Jeśli widzisz którąś z poniższych nazw w składzie na etykiecie, oznacza to, że produkt ten zawiera cukier dodany:
- cukier,
- glukoza,
- syrop kukurydziany,
- syrop fruktozowy,
- syrop wysokofruktozowy,
- syrop glukozowy,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- syrop klonowy,
- melasa cukrowa,
- dekstroza krystaliczna,
- syrop z agawy,
- karmel,
- cukier trzcinowy,
- cukier winogronowy,
- syrop kukurydziany,
- miód.
Znaczącym źródłem cukru są napoje słodzone gazowane (typu cola, wody smakowe, lemoniada itp.) i inne bezalkoholowe napoje (nektary i napoje owocowe), słodycze, desery.
- 100 ml napoju typu cola 10 g cukru, szklanka 250 ml 25 g cukru = 5 łyżeczek, puszka 350 ml 35 g cukru = 7 łyżeczek.
- 100 ml napojów gazowanych o smaku owocowym 6 g cukru, szklanka 15 g cukru = 3 łyżeczki.
Warto podkreślić, iż soki owocowe zawierają naturalne węglowodany pochodzące z owoców, natomiast do napojów owocowych dodawany jest cukier. Jedna puszka napoju słodzonego (355 ml) może zawierać nawet 15-40 g cukru dodanego, czyli 3-8 łyżeczek do herbaty.
WSKAZANE PRZEKĄSKI
- kanapka (chleb, cienko posmarowany,
- ser biały, plasterki pomidora) to 130 kcal,
- jogurt naturalny 2% tłuszczu, 200 ml, to 120 kcal,
- duże jabłko, to 100 kcal,
- surówka owocowa, 200 g, to 130 kcal,
- surówka owocowo-warzywna, 200 g, to 100 kcal.
NIEWSKAZANE PRZEKĄSKI
- 100 g czekolady to 550 kcal,
- 100 g batonika czekoladowego to 450-500 kcal,
- 100 g pączków (2 sztuki) to 400 kcal,
- 100 g herbatników to 450 kcal,
- 100 g delicji to 330 kcal,
- 100 g bułeczki drożdżowej z nadzieniem serowym to 340 kcal,
- 100 g paluszków słonych to 390 kcal,
- 100 g chipsów to 570 kcal.
Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.
Kolejne pytania
Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?
Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?
Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier?
Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?