Odpowiedź eksperta: Duże dawki cukru powodują wzrost poziomu dopaminy szczególnie w obszarze mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności, czyli ośrodku nagradzania. W badaniach przeprowadzonych na szczurach odnotowano, że dieta z dużą zawartością cukru wywołuje zmiany w mózgu podobne do tych, jakie następują w wyniku stosowania narkotyków. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że niektóre rodzaje żywności mają działanie uzależniające, a ich spożycie staje się nawykowe lub wynika bardziej z potrzeby zaspokojenia potrzeb emocjonalnych niż fizjologicznych. Do takich produktów należy cukier.
Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.
Kolejne pytania
Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier?
Jakie są negatywne skutki jedzenia zbyt dużej ilości cukru?
Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?
Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?