Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie są negatywne skutki jedzenia zbyt dużej ilości cukru?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie są negatywne skutki jedzenia zbyt dużej ilości cukru?

Lizaki i cukierki rozsypane na stole

Fot: Ruslan Mitin / fotolia.com

Odpowiedź eksperta: Nadmierne spożycie cukru dodanego, a zwłaszcza napojów słodzonych, często prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości, a to są ważne czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Podwyższeniu ulega ciśnienie krwi, dochodzi do rozwoju zaburzeń lipidowych (podwyższa się zwłaszcza stężenie triglicerydów). Powyższe choroby przyśpieszają rozwój miażdżycy, prowadząc do przedwczesnych incydentów sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi niektórych nowotworów, a także próchnicy zębów.

Badania wykazały, że zmniejszenie spożycia cukrów prostych z 28% do 10% dziennych kalorii u dzieci z zespołem metabolicznym wiązało się z redukcją stężenia triglicerydów, cholesterolu frakcji LDL i insuliny na czczo oraz ciśnienia tętniczego już po 10 dniach. Duże spożycie produktów bogatych w cukier może prowadzić do niedoboru innych składników odżywczych, takich jak witaminy antyoksydacyjne A, E, C a także B6, B12, kwas foliowy) i składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, cynk). 

Ograniczenie spożycia cukru jest istotne w profilaktyce i leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Podobne stanowisko zajmują eksperci amerykańscy i europejscy, a także eksperci polscy.

Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.

Kolejne pytania

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?

Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier? 

Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
185
17
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?