Kasza owsiana jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Ma zdrowotny wpływ na organizm. Wzmacnia serce oraz pobudza układ immunologiczny, zapobiegając infekcjom. Znajduje zastosowanie w kuchni jako składnik dań na słodko oraz wytrawnych.
Kasza owsiana - kilka słów o produkcie
Kasza owsiana jest produktem o wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwościach prozdrowotnych. Występuje w dwóch podstawowych wersjach. Jedną z nich jest pęczak owsiany otrzymywany z całych ziaren owsa, drugą - kasza owsiana łamana pozyskiwana poprzez posiekanie ziaren owsa na mniejsze części. Kasza owsiana posiada unikalny, lekko orzechowy smak, dlatego zyskuje coraz większe grono zwolenników. Może stanowić składnik potraw na słodko i na słono. Doskonale sprawdzi się jako posiłek na śniadanie łączony np. z owocami i orzechami lub jako danie obiadowe.
Kasza owsiana a płatki owsiane
Jednym z popularniejszych produktów otrzymywanych z owsa są płatki owsiane. Kasza owsiana posiada jednak wyższe wartości odżywcze, gdyż jest najbliższa pierwotnej postaci ziarna owsa. Płatki owsiane są bardziej przetworzone, ponieważ poddawane są procesom parowania, walcowania, gotowania na parze i prażenia. Kasza owsiana ze względu na minimalną obróbkę jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i reguluje procesy trawienne.
Kasza owsiana - wartości odżywcze
Kasza owsiana stanowi bogactwo witamin i minerałów, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W jej składzie znajdują się witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) niezbędne do pracy układu nerwowego. Kasza owsiana zawiera również witaminę E należącą do substancji antyoksydacyjnych, czyli hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Jest dobrym źródłem minerałów, zwłaszcza fosforu, potasu i magnezu. Dostarcza również wapnia, żelaza, sodu, cynku, selenu i miedzi. W 100 g kaszy owsianej znajduje się 15 g białka, 7.9 g tłuszczu oraz 73.5 g węglowodanów. Produkt ten jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - w 100 g zawiera 13.4 g tego związku. W składzie kaszy owsianej występują nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.
Z czym obiad będzie najzdrowszy? Co wybrać: makaron, ryż, kaszę a może ziemniaki? Przekonajcie się:
Kasza owsiana - właściwości zdrowotne
Kasza owsiana należy do produktów o wysokiej zawartości substancji antyoksydacyjnych. Odgrywają one ważną rolę w organizmie, gdyż neutralizują wolne rodniki tlenowe, a tym samym przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób - cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, schorzeń skórnych, astmy, choroby reumatoidalnej stawów, Alzheimera czy Parkinsona. Dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy kasza z owsa opóźnia procesy starzenia się komórek skóry, działając odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Kasza owsiana wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Przyczynia się do oczyszczania układu pokarmowego ze zbędnych i szkodliwych substancji zapewniając mu prawidłowe funkcjonowanie. Wzmacnia pracę układu odpornościowego, a dodatkowo pobudza krążenie krwi działając rozgrzewająco.
Kasza owsiana dostarcza substancji o korzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom “złego” cholesterolu LDL zapobiegając rozwojowi miażdżycy oraz innych, powiązanych z nią schorzeń - choroby niedokrwiennej, zawału serca, udaru mózgu. Kasza owsiana wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi przeciwdziałając nadciśnieniu. Ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego. Posiada właściwości uspokajające, przeciwdepresyjne i relaksacyjne, poprawia ogólne samopoczucie oraz chroni przed wyczerpaniem nerwowym. Kasza owsiana zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości, gdyż zawiera żelazo uczestniczące w tworzeniu krwinek czerwonych. Stabilizuje poziom cukru we krwi, utrzymując go na stałym poziomie, dzięki czemu zapobiega cukrzycy oraz zespołowi metabolicznemu.
Kasza owsiana - w jakich dietach ją stosować?
Kasza owsiana dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych. Dzięki temu stanowi bogate źródło energii i daje uczucie sytości na długi czas zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Pobudza trawienie i reguluje rytm wypróżnień przyspieszając przemianę materii. Z tego powodu jest zalecana osobom na diecie odchudzającej. Kasza owsiana należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego może pojawić się w diecie cukrzyków. Należy jednak pamiętać, że im bardziej rozgotowana, tym wyższa wartość IG. Kasza owsiana zaliczana jest do kasz bezglutenowych. Może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Kasza owsiana - zastosowanie kulinarne
Kasza owsiana znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Doskonale sprawdza się jako składnik farszów, np. do gołąbków lub pierogów, a także jako składnik kotletów. Jest wykorzystywana do przygotowywania zupy mlecznej oraz deserów z dodatkiem orzechów, owoców czy sosów owocowych. Kaszę owsianą stosuje się także w celu zagęszczania zup oraz jako składnik domowych wypieków.
Polecamy: Dieta kaszowa – zalety, przeciwwskazania, zasady i efekty