Zdrowa i zbilansowana dieta to taka, której podstawą są warzywa i owoce. To właśnie one są najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może obejść. Po które warzywa i owoce Polacy sięgają najczęściej?
Jak warzywo to pomidory
"Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców” realizowane przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw wskazało, po które warzywa i owoce Polacy najchętniej sięgali w minionym roku. Co trafiło na podium?
Wśród warzyw największą popularnością cieszą się pomidory. W sezonie, raz w tygodniu, jadło je aż 93 proc. respondentów. Równie dużą popularnością cieszył się w minionym roku ogórek (jego jedzenie zadeklarowało 88 proc. badanych). Trzecim najczęściej jedzonym warzywem w Polsce w minionym roku była marchewka (sięgnęło po nią aż 80 proc. badanych).
Badani chętnie wprowadzali do diety cebulę (78 proc.) oraz sałatę (73 proc.).
Jedzenie kapusty i kalafiora co najmniej raz w tygodniu deklarowało odpowiednio 53 proc. i 44 proc. respondentów. Znacznie rzadziej na polskich stołach w minionym roku gościły takie warzywa jak dynia (41 proc.), cukinia (25 proc.) oraz brokuł (15 proc.).
Jabłka i truskawki
Wśród owoców największą popularnością w zeszłym roku cieszyły się jabłka i truskawki. W sezonie, co najmniej raz w tygodniu, sięgało po nie odpowiednio 85 proc. i 83 proc. pytanych. Jedzenie malin i czereśni deklarowało 59 proc. respondentów, a śliwki 54 proc., a gruszki 51 proc. Polaków. 42 proc. respondentów przynajmniej raz w tygodniu jadło wiśnie, już 38 proc. borówki, po 24 proc. czarne i czerwone porzeczki, a 12 proc. piło aronię.
Ogromna większość pytanych deklarowała, że po warzywa i owoce sięga także poza sezonem. Wśród polskich owoców najczęściej są to truskawki i maliny, z warzyw sałata i papryka.
Jak jeść zdrowo? Dowiesz się tego z filmu: