Żywność typu light powinna mieć o minimum 30 proc. mniejszą wartość energetyczną. Mimo to wcale nie pomaga w odchudzaniu. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Wytwarzając tego rodzaju jedzenie usuwane są z niego m.in. tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. Aby go zatrzymać sięga się sztuczne ulepszacze i wzmacniacze smaku, które mogą być nie tylko niebezpieczne dla zdrowia, ale i sprzyjać przybieraniu na wadze. Bardzo często zdarza się, że producenci pozbywając się tłuszczu dodają do produktu cukier, który w żaden sposób nie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Co gorsza, podnosi prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, może też przyczynić się do rozwoju stanu zapalnego, który w przyszłości może doprowadzić do powstawania zmian nowotworowych.
Groźne niedobory
Tłuszcz to związek, którego nasz organizm potrzebuje. Jego całkowita eliminacja z diety może zafundować nam poważne problemy ze zdrowiem i niedobory witamin A, D, K oraz E, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Kiedy w naszym organizmie będzie ich za mało mogą pojawić się problemy ze wzrokiem, skórą, krzepliwością krwi oraz kośćmi. Ale nie tylko „oczyszczenie” danego produktu sprawia, że zaczynają pojawiać się niedobory innych związków, np. wapnia, który jest gorzej przyswajalny, jeśli brakuje nam witaminy D.
Czy produkty typu light są zdrowe? Zobacz film i poznaj wyniki eksperymentu
Odchudzanie nie musi być trudne
Najlepszym sposobem na wysmuklenie sylwetki i uzyskanie prawidłowej masy ciała jest regularne jedzenie. Dobrze jest jeść pięć posiłków dziennie. Powinny w nich przeważać warzywa, zwłaszcza te, które zawierają dużo błonnika, czyli głównie zielone i liściaste. Dlaczego jest taki ważny? Błonnik – ale przyjmowany w rozsądnych ilościach – przyspiesza metabolizm i ogranicza wchłanianie tłuszczów, co chroni przed miażdżycą. Dodatkowo w połączeniu z wodą pęcznieje, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się na dłużej.
Jeśli nie wiemy, jak wybrać produkty z pełnego ziarna, które dostarczą węglowodanów złożonych, pomoże nam kolor – im ciemniejsze tym lepsze (ale i tu trzeba uważać, zdarza się, że produkty są sztucznie barwione, dlatego dobrze jest spojrzeć na etykietę lub jeśli kupujemy, np. chleb w piekarni – zapytać sprzedawcę). Trzeba także pamiętać o chudym mięsie i rybach, zwłaszcza morskich, które dostarczają cennych kwasów omega 3 i 6, których spożywamy zdecydowanie za mało.
Nie można zapominać o owocach. Jednak najlepiej jest wybierać, te, które nie zawierają zbyt dużo cukru. Arbuza, banany czy winogrona warto zastąpić jagodami, kiwi, truskawkami czy jeżynami.
Produkty typu light i fit w diecie. Czy produkt light i fit są zdrowe? Dowiesz się tego z naszego filmu
Zakupy rób z głową
Na korzyść produktów typu light przemawia jeszcze aspekt psychologiczny. Kiedy widzimy na sklepowej półce produkt z takim napisem od razu mamy poczucie, że jest lepszej jakości, a tym samym zdrowszy. Niekiedy wychodzimy z założenia, że skoro coś jest mniej kaloryczne, to możemy zjeść tego więcej. Ale to nie działa w ten sposób. Często zdarza się, że to, co w opinii producenta jest dietetyczne i zdrowsze w rzeczywistości jest nafaszerowane chemią i bardziej kaloryczne od "zwykłego" produktu.
– Trzeba sobie zdawać sprawę, że popularne podczas odchudzania płatki fitness z jogurtem wcale go nie zawierają. Jogurt najczęściej zastępuje się, np. mlekiem w proszku, które wcale nie jest zdrowe. Zawiera przede wszystkim pełno konserwantów i cukru, który tuczy – mówi Halina Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
To samo tyczy się napojów gazowanych. Napis „zero cukru” czy light wcale nie oznacza, że napój jest pozbawiony dodatków. Aby zachować smak trzeba sięgnąć po sztuczne słodziki, które w nadmiarze szkodą tak samo, jak zwykły cukier. W błędzie jest także ten, kto myśli, że wody smakowe będą bezpieczniejsze. Wbrew pozorom one też zawierają bardzo dużo cukru. Jeśli czysta woda nie przechodzi nam przez gardło warto przygotować własną, domową wodę smakową. Wystarczy dodać do niej soku z cytryny czy limonki. Jeśli chcemy, żeby była odrobinę słodsza możemy sięgnąć po pomarańczę lub truskawki. W gorące dni warto dodać do niej liście mięty, które dodatkowo orzeźwią.
Jeśli już chcemy wybrać coś bardziej dietetycznego niech będzie to nabiał, np. chude mleko czy twaróg.
Jak wybrać dietę dla siebie? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie