Amarantus – źródło pełnowartościowego białka
Białko jest jednym z głównych budulców organizmu i stanowi około 20% masy ciała. Wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek, wchodzi w skład wielu enzymów i hormonów. Niedobór białka powoduje utratę masy mięśniowej, spadek odporności, niedokrwistość, zaburzenie funkcji serca, wątroby czy układu nerwowego. Białka składają się z aminokwasów i większość z nich organizm jest w stanie wytworzyć je sam z produktów przemiany materii tłuszczów, węglowodanów i amoniaku. Takie białka nazywane są endogennymi. Z kolei aminokwasy egzogenne to takie, które trzeba dostarczyć wraz z pożywieniem i są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Amarantus jest jednym z niewielu produktów pochodzenia roślinnego, który zawiera wszystkie 8 aminokwasów, co oznacza, że jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Osoby stosujące dietę bez produktów zwierzęcych powinny włączyć szarłat do codziennej diety, aby zapewnić organizmowi pełnowartościowe białko.
Amarantus – bogate źródło witamin i minerałów
Amarantus jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (ryboflawina, kwas pantotenowy, pirydoksyna, kwas foliowy), witaminy C i E oraz składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas czy selen. Witaminy z grupy B wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną, biorą udział w procesach metabolicznych – uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów, białka i tłuszczu. Witamina C jest świetnym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność organizmu i wspiera przyswajanie m.in. żelaza i magnezu przez organizm. Witamina E jest nosi miano witaminy młodości, walczy z wolnymi rodnikami, podnosi płodność u mężczyzn oraz wspiera prawidłowe funkcje wzroku. Amatarntus zawiera sporo żelaza, bo aż 7,6 mg, to znacznie więcej niż pszenica czy szpinak. Dzięki temu może być wykorzystywany przy niedoborach żelaza czy w leczeniu anemii. Szarłat wspiera również układ krwionośny, wspiera pracę mózgu i serca dzięki magnezowi, a potas reguluje gospodarkę kwasowo – zasadową oraz wspiera prawidłowe spalanie węglowodanów i białek.
Amarantus w swoim składzie zawiera również skwalen, który hamuje procesy starzenia się komórek. Jest on elementem naskórka, a dokładniej płaszcza lipidowego skóry i chroni ją przed działaniem szkodliwych promieni ultrafioletowych. Skwalen jest również świetnym antyoksydantem, wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antynowotworowe.
Zobaczcie także, czym charakteryzuje się quinoa:
Amarantus – „zboże XXI wieku”
Szarłat spełnia wszystkie warunki, aby zaliczyć go do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejsza ryzyko wystąpienia pewnych chorób, zwłaszcza tych cywilizacyjnych lub ogólnie poprawia stan zdrowia i samopoczucie. Z powodzeniem może być stosowany w diecie u osób cierpiących na miażdżycę, cukrzycę, anemię czy nawet celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Amarantus - co jeszcze go wyróżnia:
- dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi miażdżycy,
- ma korzystny wpływ na węzły chłonne, dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy,
- wspomaga leczenie chorób układu krążenia oraz różnego rodzaju nowotworów,
- łagodzi stany zapalne i alergie,
- dzięki zawartości błonnika reguluje pracę jelit i wspiera trawienie.
W Polsce dostępny jest w postaci mąki, nasion oraz popping, czyli prażonych ziaren amarantusa. Dodanie mąki do wypieków znacznie poprawi jej jakość, przedłuży czas przydatności i nadaje lekko orzechowy aromat. Może być stosowany do wyrobu makaronów, pieczywa, naleśników czy ciasteczek. Amarantus ekspandowany (prażony) będzie świetny do jogurtów z owocami, kefiru, mleka, placuszków na słodko czy do warzywnych kotlecików. Zwykłe ziarna można ugotować w osolonej wodzie i wykorzystać tak jak zwykłą kaszę, jako dodatek do mięs, warzyw i ryb.
Amarantus rekomendowany jest dla wyczynowych sportowców oraz dla osób aktywnych fizycznie, aczkolwiek każdy, kto dba o dostarczenie organizmowi energii i cennych składników odżywczych, powinien włączyć go do diety.