Wymienniki węglowodanowe i umiejętność ich obliczania odgrywają ważną rolę w leczeniu cukrzycy. Odpowiadają one ilości węglowodanów przyswajalnych w porcji produktu żywnościowego. W planowaniu codziennego jadłospisu pomocne są kalkulator i tabele wymienników węglowodanowych.
Wymiennik węglowodanowy w diecie cukrzyka - co to jest?
Wymiennik węglowodanowy (WW) jest ważnym pojęciem dla osób chorujących na cukrzycę, zwłaszcza typu 1. Oznacza porcję określonego produktu wyrażoną w gramach, która dostarcza 10 g węglowodanów przyswajalnych, a więc cukrów prostych i złożonych (bez błonnika pokarmowego). Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną spowodowaną zaburzeniem w wydzielaniu lub działaniu insuliny, co prowadzi do jej niedoboru. W efekcie pojawia się hiperglikemia, czyli zwiększenie stężenia glukozy (cukru) we krwi. Stosowanie właściwej diety przy cukrzycy jest jednym z kluczowych elementów poprawiających jakość życia diabetyków i zapobiegających powikłaniom choroby. Jej głównym celem jest utrzymanie stałego stężenia glukozy we krwi, a jednocześnie dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i odpowiedniej ilości energii dostosowanej do indywidualnych potrzeb organizmu.
Wymienniki węglowodanowe zostały opracowane, aby ułatwić codzienne funkcjonowanie osobom z cukrzycą. Umożliwiają one samodzielne kontrolowanie ilości dostarczanych węglowodanów oraz układanie codziennego jadłospisu. Źle leczona cukrzyca i niestosowanie się do podstawowych zasad żywieniowych z czasem może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak: uszkodzenie wzroku lub nerek, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego lub nerwowego oraz miażdżyca tętnic.
Dowiedz się, czym jest indeks glikemiczny:
Wymiennik węglowodanowy - jak liczyć? Krok po kroku
Prawidłowe obliczanie wymienników węglowodanowych wymaga znajomości podstawowych zasad diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, która ma zastosowanie u cukrzyków. Węglowodany przyswajalne powinny stanowić 45-50% dobowego zapotrzebowania energetycznego, białka - 15-20%, a tłuszcze 25-35%.
- Obliczanie WW należy rozpocząć od ustalenia dobowego zapotrzebowania organizmu na energię oraz określenia ilości węglowodanów, jaka może pojawić się w jadłospisie. U osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal obliczenia wyglądają następująco:
2000 x 0,5 = 1000. Uzyskaną wartość dzieli się przez 4, gdyż 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal. W ten sposób otrzymuje się wynik 250 g węglowodanów.
- Jeden wymiennik węglowodanowy oznacza ilość produktu dostarczającą 10 g węglowodanów przyswajalnych, dlatego wykonuje się następujące obliczenie:
250:10=25 WW/doba. Tą ilość należy rozplanować na poszczególne posiłki uwzględniając rozkład procentowy:
Posiłek: | Ilość wymienników: | Rozkład procentowy: |
---|---|---|
I śniadanie | 6 WW | 25% |
II śniadanie | 3 WW | 10% |
obiad | 7 WW | 30% |
podwieczorek | 3 WW | 10% |
kolacja | 6 WW | 25% |
Wymienniki węglowodanowe - tabele i kalkulator
Osoba chorująca na cukrzycę powinna zostać zapoznana z produktami zawierającymi w swoim składzie węglowodany. Są to przede wszystkim owoce, warzywa, słodycze, produkty mleczne oraz produkty zbożowe, takie jak: ryż, makarony, kasze, pieczywo, płatki. Obliczanie wymienników węglowodanowych w danym produkcie na początku leczenia cukrzycy może sprawiać wiele trudności. Pomocami o znaczącej wartości są opracowane przez dietetyków tabele wymienników węglowodanowych. Przedstawiają one różne grupy artykułów żywnościowych, ilość produktów wyrażoną w gramach i odpowiadającą im liczbę WW.
Cukrzycy mogą korzystać również ze specjalnych kalkulatorów dostępnych w wersji online oraz aplikacji mobilnej na telefon lub tablet. Ułatwiają one prawidłowe wyliczenie wymienników węglowodanowych zawartych w określonym posiłku, a ponadto można z nich korzystać w każdej sytuacji niezależnie od miejsca. Diabetycy powinni czytać etykiety zamieszczone na artykułach spożywczych będących źródłem informacji o zawartości węglowodanów. Podstawowym wyposażeniem kuchni cukrzyka jest natomiast waga kuchenna, gdyż obliczenie liczby wymienników węglowodanowych wymaga znajomości masy produktu.
Wymienniki węglowodanowe - przykładowe produkty
Owoce: | Ilość produktu w gramach odpowiadająca 1 WW |
---|---|
pomarańcza | 100 g (część jadalna) |
banan | 50 g |
grejpfrut | 100 g |
gruszka | 110 g |
jabłko | 140 g |
Warzywa: | Ilość produktu w gramach odpowiadająca 1 WW |
---|---|
marchew | 200 g |
ziemniak | 60 g |
kukurydza (kolba) | 100 g |
burak | 140 g |
bób | 120 g |
Produkty zbożowe | Ilość produktu w gramach odpowiadająca 1 WW |
---|---|
ryż biały, kasza gryczana po ugotowaniu | 50 g |
makaron po ugotowaniu | 50 g |
płatki owsiane | 15 g |
mąka pszenna | 15 g |
chleb żytni razowy | 25 g |
bułka kajzerka | 20 g |
Produkty mleczne | Ilość produktu w gramach odpowiadająca 1 WW |
---|---|
mleko | 200 g |
jogurt naturalny 2% | 170 g |
maślanka 0,5% | 200 g |
kefir 2% | 200 g |
Cukier i słodycze | Ilość produktu w gramach odpowiadająca 1 WW |
---|---|
cukier | 10 g |
miód naturalny | 15 g |
dżem niskosłodzony | 25 g |
kakao | 25 g |
czekolada deserowa | 15 g |
herbatniki | 12 g |