Rak piersi - przyczyny
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem występującym u kobiet. Nowotwór piersi zdarza się nawet u mężczyzn, chociaż stanowi mniej niż 1 proc. wszystkich zachorowań. Wśród Polek rocznie diagnozuje się aż 20 tys. nowych przypadków raka piersi. Niestety, zarówno w Polsce, jak i na świecie (szczególnie w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych) liczba zachorowań rośnie. Dlaczego tak się dzieje?
Najczęściej chorują kobiety między 50 a 70 rokiem życia. Ryzyko wystąpienia raka piersi z całą pewnością zwiększa obecność w genach mutacji BRCA1 i BRCA2. Ale nie tylko wiek i uwarunkowania genetyczne mają znaczenie. Coraz częściej zwraca się uwagę na czynniki znajdujące się w środowisku i w pożywieniu.
Badania wykazały, że jedzenie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych i produktów wysokoprzetworzonych, picie alkoholu, zwłaszcza codzienne, a także palenie papierosów zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi. Ważnym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu jest również otyłość, ponieważ nadmiar tkanki tłuszczowej zaburza równowagę hormonalną, co sprzyja rakowi piersi.
Rak piersi a dieta
O rozwoju raka piersi może zadecydować wiele różnych czynników. Na niektóre z nich, jak na wiek czy geny, nie mamy wpływu. Na pewno jednak możemy przyjrzeć się swojej diecie, bo to od nas zależy, co znajdzie się na naszym talerzu. Dzięki lepszej diecie możemy poprawić ogólny stan zdrowia i w ten sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, nie tylko raka piersi.
Warto pamiętać, że nawet najzdrowsze odżywianie się nie zwalnia nas z regularnych badań przesiewowych w kierunku raka sutka, czyli z mammografii, USG sutka i regularnego samobadania. Wczesne wykrycie i diagnoza mają kluczowe znaczenie. Rak piersi wykryty w początkowym stadium rozwoju jest w pełni uleczalny!
Za najzdrowszą uważa się dietę śródziemnomorską. To naturalny sposób żywienia się ludzi żyjących we Włoszech, Grecji czy Hiszpanii. Dieta śródziemnomorska jest bardzo zdrowa i pożywna. Charakteryzuje się wysoką zawartością zbożowych produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion, roślin strączkowych, owoców i warzyw, ryb morskich, owoców morza oraz oliwy z oliwek. W jadłospisie diety śródziemnomorskiej ogranicza się sól, czerwone mięso, mleko, produkty mleczne oraz jaja.
Naukowcy wskazują na konkretne produkty, które mogą przyczynić się do zmniejsza ryzyka wystąpienia raka.
Poznaj 10 produktów, których nie powinno zabraknąć w twoim codziennym jadłospisie.
1. Zielone warzywa liściaste
Jarmuż, rukola, szpinak, boćwina to tylko niektóre z zielonych warzyw liściastych, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe. Swoją moc zawdzięczają przeciwutleniaczom karotenoidowym. Są to między innymi beta karoten, luteina i zeaksantyna, których wyższy poziom we krwi wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi.
Analiza z udziałem ponad 7000 osób wykazała, że kobiety z wyższym poziomem karotenoidów miały znacznie niższe ryzyko raka piersi w porównaniu z kobietami z niższym poziomem karotenoidów. Mniejsze było też ryzyko nawrotu choroby.
Co więcej, badania pokazują, że wysokie spożycie kwasu foliowego, witaminy B skoncentrowanej w zielonych warzywach liściastych, może znacząco przyczynić się do ochrony organizmu przed nowotworami.
2. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe obejmują pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki i mandarynki. Obfitują one w związki, które mogą chronić przed rakiem piersi, w tym kwas foliowy, witaminę C i karotenoidy, takie jak beta kryptoksantyna i beta karoten, a także przeciwutleniacze flawonoidowe, takie jak kwercetyna, hesperetyna i naringenina. Badanie przeprowadzone na 8 tys. kobiet wskazało, że u pań, które jadły regularnie cytrusy, ryzyko wystąpienia raka spadło aż o 10 proc.
3. Ryby tłuste
Tłuste ryby, w tym łosoś, sardynki i makrela, są znane ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Ich tłuszcze omega-3, selen i przeciwutleniacze, takie jak kantaksantyna, mogą zapewniać działanie chroniące przed rakiem.
Duża analiza 26 badań z udziałem 88,3 tys. uczestników wykazała, że kobiety z najwyższym spożyciem kwasów omega-3, pochodzących z owoców morza, miały do 14 proc. mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu z tymi, które jadły mniejszą ilość produktów z kwasami omega-3.
4. Jagody
Wykazano, że przeciwutleniacze z jagód, w tym flawonoidy i antocyjany, chronią przed uszkodzeniami komórek, a także przed rozwojem i rozprzestrzenianiem się komórek rakowych. Badanie z udziałem niemal 76 tys. kobiet powiązało wyższe spożycie jagód z niższym ryzykiem wystąpienia raka piersi.
5. Żywność fermentowana
Produkty fermentowane, takie jak kiszonki, jogurt, kefiry zawierają probiotyki i inne składniki odżywcze, które nie tylko wzmacniają odporność, ale mogą też chronić przed rakiem piersi.
Przegląd 27 badań powiązał fermentowane produkty mleczne ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi zarówno w populacji zachodniej, jak i azjatyckiej.
6. Leczniczy czosnek, por, cebula
Czosnek, cebula i por to warzywa, które mogą pochwalić się wieloma składnikami odżywczymi, w tym organicznymi związkami siarki, przeciwutleniaczami z grupy flawonoidów i witaminą C. Przypisuje się im silne właściwości przeciwnowotworowe.
7. Brzoskwinie, jabłka i gruszki
Wykazano, że owoce, a zwłaszcza brzoskwinie, jabłka i gruszki chronią przed rakiem piersi.
W badaniu z udziałem prawie 76 tys. kobiet, osoby, które spożywały co najmniej 2 porcje brzoskwiń tygodniowo, miały nawet o 41 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi. Badanie ujawniło, że przeciwutleniacze polifenolowe z brzoskwiń hamują wzrost i rozprzestrzenianie się linii komórek raka piersi.
8. Warzywa kapustne
Warzywa kapustne, w tym kalafior, kapusta i brokuły zawierają związki glukozynolanów, które organizm może przekształcić w cząsteczki zwane izotiocyjanianami. Mają one znaczący potencjał przeciwnowotworowy.
9. Fasola
Fasola jest pełna błonnika, witamin i minerałów. W szczególności wysoka zawartość błonnika może chronić przed rakiem piersi.
Badanie przeprowadzone na 2571 kobietach wykazało, że wysokie spożycie fasoli zmniejsza ryzyko raka piersi nawet o 20 proc. w porównaniu z niskim spożyciem akurat tego produktu.
10. Zioła i przyprawy
W swojej codziennej diecie warto uwzględnić również zioła. Pietruszka, rozmaryn, oregano, tymianek, kurkuma, curry i imbir zawierają związki roślinne, które mogą pomóc chronić przed rakiem piersi. Są to między innymi witaminy, kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze polifenolowe.
Na przykład w oregano znajdziemy przeciwutleniacze - karwakrol i kwas rozmarynowy. Wykazują one znaczące działanie przeciwnowotworowe na agresywne komórki raka piersi.
Kurkumina, główny składnik aktywny kurkumy, również odznacza się właściwościami przeciwnowotworowymi, podobnie jak apigenina, flawonoid skoncentrowany w pietruszce.
Zobacz filmy: Dlaczego warto jeść kiszonki?
źródło: www.healthline.com