Zioła na trzustkę przynoszą ulgę w dolegliwościach związanych ze stanami zapalnymi w obrębie tego narządu, które najczęściej są wynikiem kamicy żółciowej lub nadmiernego spożywania alkoholu.
Zioła na trzustkę – o czym należy pamiętać?
Przede wszystkim należy zawsze skonsultować przyjmowanie dodatkowych preparatów z lekarzem, ponieważ zioła na trzustkę mogą zarówno pomóc, jak i zaszkodzić. Niektóre, stosowane w zbyt dużych ilościach lub łączone z lekami, mają szkodliwe działanie dla organizmu. Trzeba szczególnie uważać na jaskółcze ziele, piołun i pokrzywę.
Jeżeli jednak lekarz aprobuje pomysł wspierania terapii farmakologicznej ziołolecznictwem, wówczas stosowanie naparów z niektórych roślin może pomóc skutecznie uśmierzyć ból związany np. z zapaleniem trzustki. Choroba spowodowana jest, poza nadmiernym spożyciem alkoholu i kamicą żółciową, również zbyt dużą wagą ciała, urazami i stosowaniem leków. Stan zapalny może przejść w fazę ostrą na skutek enzymów trzustkowych, które uaktywnione zaczynają niszczyć otaczające je tkanki. Najniebezpieczniejszą konsekwencją jest perforacja ścian np. układu pokarmowego, która może doprowadzić do niewydolności innych narządów. Z kolei przewlekłe zapalenie rozwija się przez długi czas – u około 90% osób jest ono spowodowane nadużywaniem alkoholu, napojów gazowanych lub nikotyny.
Polecamy: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”
Zioła na trzustkę i wątrobę jako wspomaganie diety
W ostrym stanie zapalnym niezbędne jest zastosowanie farmakoterapii – najczęściej podawane są leki przeciwbólowe i preparaty nawadniające organizm. Przede wszystkim konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych i rezygnacja z alkoholu czy napojów gazowanych. Najważniejsza jest jednak odpowiednia dieta. Po okresie ścisłej głodówki, gdy nie wolno przyjmować doustnie żadnych pokarmów, wprowadzana jest dieta niskotłuszczowa i lekkostrawna. Do codziennego planu dnia należy włączyć też aktywność fizyczną, a przy braku przeciwwskazań zioła na trzustkę i wątrobę, których zadaniem jest zapobieganie postępowi choroby, wspieranie organizmu i zmniejszanie bólu.
Jakie zioła na trzustkę?
Właściwości oczyszczające z toksyn wykazuje pokrzywa zwyczajna, która jest rośliną bogatą w witaminę K, flawonoidy i garbniki. Ponieważ zawiera kwas pantotenowy, wykazuje działanie przeciwzapalne i dlatego zaliczana jest do listy ziół, jakie można stosować na trzustkę. Susz z tej rośliny jest dostępny w aptece lub sklepie zielarskim. Można z niego sporządzić napar (łyżkę pokrzywy zalać gorącą wodą i odstawić na 20 min.) lub skorzystać z gotowych herbat. Dobre efekty daje też zażywanie syropu, czyli soku z pokrzywy, wymieszanego np. z miodem. Ze względu na fakt, że roślina ta bogata jest w witaminę K, może wykazywać interakcje z lekami przeciwkrzepliwymi. Dlatego też zawsze przed jej zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.
Działanie żółciopędne, rozkurczowe i bakteriobójcze wykazuje glistnik jaskółcze ziele. Dodatkowo duża zawartość alkaloidów nie tylko działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, ale również łagodzi dolegliwości ze strony wątroby i np. bóle głowy. Należy stosować się do zaleceń producenta odnośnie dawkowania preparatów zawierających glistnik, ponieważ roślina ta w większych ilościach ma działanie silnie trujące i zawsze powinno się ją przyjmować pod kontrolą lekarza.
Wśród ziół na trzustkę, które są dostępne bez recepty, znajduje się również obecna w wielu kuchniach czarnuszka, która stanowi źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ zawiera tymochinon, wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Z jej nasion często przyrządzane są krople, ale nie należy ich stosować w przypadku zapalenia trzustki, ponieważ ich składnikiem jest alkohol. Znacznie lepiej sprawdza się wywar z łyżki nasion gotowanych z dwoma szklankami wody. Niestety czarnuszka nie jest zalecana również dla kobiet w ciąży i osób z niskim ciśnieniem krwi.
W stanach zapalnych trzustki można stosować piołun. Zawiera on garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne i substancje tzw. żółciotwórcze. Ponadto wykazuje on działanie antyseptyczne.
Jakie zioła na trzustkę i wątrobę?
Ziołolecznictwo można włączyć do codziennej diety również w celu zapobiegania chorobom trzustki. Poza liśćmi pokrzywy skuteczne działanie wykazuje kłącze perzu, które wspomaga procesy usuwania szkodliwych związków i produktów przemiany materii. Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a przede wszystkim normujące stany zapalne w obrębie trzustki posiada rzepik pospolity. Ponadto reguluje on pracę układu trawiennego, przez co przyspiesza procesy związane z przemianą materii. Samo funkcjonowanie narządu wspomaga też korzeń goryczki, który jednocześnie łagodzi dolegliwości wynikające z jego nieprawidłowego funkcjonowania, np. promieniujący ból brzucha.