Pokrzywa zwyczajna jest rośliną, która naturalnie występuje niemal na całym świecie. Rośnie w zaroślach, lasach, na polach, w sadach, przy drogach, płotach, w ogrodach. Często bywa usuwana, ponieważ kontakt z nią powoduje nieprzyjemne uczucie pieczenia i zaczerwienienie skóry. Warto jednak pamiętać, że młoda pokrzywa zawiera mnóstwo cennych dla organizmu substancji, które oczyszczają ciało z toksyn, wzmacniają organizm i regulują procesy trawienne.
Pokrzywa – właściwości i zastosowanie
Swoje lecznicze i kosmetyczne właściwości pokrzywa zawdzięcza zawartym w liściach, zielu i korzeniach składnikom bioaktywnym, do których należą:
- witaminy A, C, E i K,
- białka,
- biopierwiastki, takie jak wapń, magnez, żelazo, krzem,
- kwasy, np. kwas masłowy, kawowy, kumarowy, mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, pantotenowy, octowy, szczawiowy, fosforowy, glikolowy, linolowy,
- antyoksydanty (przeciwutleniacze),
- chlorofil,
- sterole,
- taniny,
- alkaloidy,
- histaminę,
- flawonoidy,
- antocyjany.
Pokrzywa dostępna jest pod wieloma postaciami. Najbardziej popularne i jednocześnie niezwykle skuteczne są soki i herbaty z pokrzywy. Pokrzywa wykorzystana w sokach i herbatach ma następujące właściwości:
- Wzmacnia organizm, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie
Pokrzywa reguluje pracę komórek odpornościowych organizmu. Jest doskonałym lekarstwem na choroby autoimmunologiczne, np. reumatodialne zapalenie stawów. Redukuje stany zapalne i łagodzi ból.
Pokrzywa pobudza proces niszczenia wirusów, grzybów i bakterii wywołujących choroby. Przyczynia się do tworzenia komórek produkujących przeciwciała i chroni organizm przed wirusami.
Polecana jest w stanach ogólnego osłabienia.
- Wspomaga walkę z alergiami
Zawarte w pokrzywie związki czynne (flawonoidy) działają podobnie do leków przeciwhistaminowych – łagodzą objawy alergii, takie jak katar sienny.
- Oczyszcza i leczy nerki, wątrobę oraz cały organizm
Pokrzywa wykazuje właściwości oczyszczające i moczopędne. Picie pokrzywy jest wskazane przy schorzeniach takich jak kamica nerkowa, choroby woreczka żółciowego, zakażenie dróg moczowych, stan zapalny pęcherza, nerek i dróg moczowych.
Regularne picie pokrzywy powoduje, że wraz z moczem wydalane są z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, takie jak chlorki czy mocznik.
Pokrzywa do picia jest polecana również po terapii antybiotykowej, ponieważ oczyszcza organizm z pozostałości po lekach (np. z metabolitów).
Pokrzywa działa również regenerująco i oczyszczająco na wątrobę.
- Reguluje procesy trawienne
Picie pokrzywy zalecane jest na przykład przy nieżycie żołądka. Pokrzywa pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga przyswajanie z pożywienia substancji odżywczych.
- Wspomaga walkę z anemią i dodaje energii
Dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza, witaminy K i miedzi pokrzywa wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Pokrzywa zawiera też duże ilości krzemu, który działa korzystnie na poprawę samopoczucia i zdrowia. Pokrzywa dodaje sił witalnych, niweluje oznaki zmęczenia. Polecana jest osobom osłabionym, zestresowanym i przemęczonym.
- Wzmacnia układ kostny
Dzięki dużej zawartości krzemu i wapnia pokrzywa wzmacnia kości i przyspiesza ich zrastanie się.
- Pokrzywa na włosy, skórę i paznokcie
Pokrzywa zwyczajna działa wzmacniająco na korzonki włosów, zapobiega wypadaniu, przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi skóry. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, dostarczając im cenne składniki odżywcze (np. witaminy czy krzem).
- Jest skutecznym antyoksydantem
Zawarte w pokrzywie składniki niwelują namnażanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania chorób serca, układu krążenia, Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy czy nowotworów.
- Usuwa nadmiar wody z organizmu
Pokrzywa działa moczopędnie i poprawia pracę jelit, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Dzięki temu zmniejsza opuchliznę (np. powiek, nóg czy dłoni).
- Leczy schorzenia skóry
Pokrzywa ma właściwości bakteriobójcze, dlatego jest stosowana w leczeniu trądziku, czyraków, ropni czy stanów zapalnych narządów intymnych. Przyspiesza gojenie się ran. Może być wykorzystywana jako składnik płukanki jamy ustnej.
Herbata z pokrzywy
Picie naparu z pokrzywy jest jednym z najpopularniejszych sposobów dostarczania organizmowi cennych substancji, które zawiera roślina. Napar można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, wykorzystując go np. jako płukankę do włosów.
Przepis na herbatę ze świeżych liści i pędów pokrzywy:
Garść liści i pędów należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzątkiem i odczekać minimum 10 minut. Po tym czasie można przecedzić napar i pić profilaktycznie raz dziennie, a w trakcie diety oczyszczającej lub detoksykującej nawet 3 – 4 razy dziennie. Smak naparu można wzbogacić, dodając podczas parzenia np. plaster imbiru, goździk lub ziarno kardamonu, albo po zaparzeniu dodać ulubione owoce (np. maliny lub limonkę).
Przepis na herbatę z pokrzywy suszonej:
Przepis jest niemalże identyczny, co powyższy. Różnica polega na zalaniu wrzątkiem czubatej łyżki suszonej pokrzywy i odczekaniu przynajmniej 5 minut. Po tym czasie można odcedzić napar od ziół.
Sok z pokrzywy
Aby wykonać 150-250 ml soku z pokrzywy trzeba wykorzystać ok. pół kilograma młodych liści. W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie je umyć, osuszyć, a potem zmiksować w sokowirówce lub zmielić maszynce do mięsa. Zmiksowaną pokrzywę trzeba przecedzić. Sok można przechowywać w lodówce 2-3 dni lub zamrozić (np. w pojemnikach na lód). Sok można pić codziennie przez 2 tygodnie po 1 łyżce. Po tym czasie warto na kilka dni przerwać kurację, a potem znów ją powtórzyć.
Warto pamiętać, że podczas przygotowywania herbat i soków z pokrzywy, należy używać rękawiczek, aby uniknąć oparzeń dłoni.