Polub nas na Facebooku
Czytasz: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”
menu
Polub nas na Facebooku

Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”

Moringa - na zdjęciu znajduje się sproszkowana moringa oraz liście moringi. Roślina lecznicza - moringa

Fot.: didoi / Getty Images

Moringa olejodajna lub moringa oleifera zwana jest też drzewem chrzanowym lub cudownym drzewem. Jest to gatunek rośliny tropikalnej, która w naturze występowała w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie. Obecnie można ją spotkać także w innych krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Moringa oleifera, a zwłaszcza liście moringi, są źródłem m.in. witaminy A, C, białka i żelaza.

Moringa oleifera - starożytna roślina

Moringa zaliczana jest do starożytnych roślin leczniczych, ponieważ wykazuje, niezwykły jak na świat roślin, potencjał odżywczy. W medycynie naturalnej określana jest także jako „cudowne drzewo”, ponieważ każdą jego część można wykorzystać.

Moringa – wszechstronne drzewo

Moringa, czyli drzewo chrzanowe, zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu smakowi korzeni, który zbliżony jest właśnie do chrzanu. Niemal każda część moringi znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. W liściach moringi, jej kwiatach, korze i korzeniach zawartych jest wiele aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, które są wykorzystywane do wytwarzania leków. Z ziaren cudownego drzewa pozyskiwany jest olej, a ze względu na ich właściwości antybakteryjne wykorzystuje się je np. w procesie oczyszczania wody. Kora moringi stanowi surowiec do wytwarzania papieru i lin, a całe drzewo może służyć jako forma biomasy do produkcji np. biopaliw i innych form odnawialnej energii. Z kolei pozostałości organiczne po procesach produkcji wykorzystywane są z powodzeniem jako nawóz. Tak więc od momentu, w którym drzewo osiąga pełną dojrzałość, za sprawą wszelkich procesów, któremu zostaje poddane, jest w całości wykorzystane.

Drzewo moringa - trochę historii

W naturalnych warunkach drzewo moringa rosło u podnóża Himalajów. Przekazy potwierdzające znajomość posiadanych przez nie właściwości leczniczych sięgają 3000 lat wstecz i pochodzą od ludów ajurwedyjskich. Dziko rosnące osiąga wysokość od 5 do 10 m, ma małe owalne liście skupione w pęczkach, a w okresie kwitnienia pokrywa się kwiatowymi koszyczkami kremowego koloru.

Zobaczcie, jak przygotować w domu zdrowe przekąski:

Zobacz film: Jak przygotować zdrowe przekąski? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Jakie właściwości lecznicze posiada moringa?

Duże ilości minerałów i witamin zawarte w sproszkowanych liściach moringa obrazują niezwykłe właściwości rośliny. Przykładowo w 100 g produktu, czyli właśnie w sproszkowanych liściach moringi, znajduje się:

  • 10 razy więcej witaminy A niż w marchewce,
  • 12 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy,
  • 25 razy więcej żelaza niż w szpinaku,
  • 17 razy więcej wapnia niż w mleku,
  • 15 razy więcej potasu niż w bananach,
  • 9 razy więcej białka niż w jogurcie.

Moringa - składniki mineralne

    Drzewo moringa zawiera poza tym duże ilości manganu, chromu i boru. Pierwiastki te mają duże znaczenie dla zdrowia kości i stawów, przemiany materii i radzenia sobie ze stresem. Bor jest ważnym mikroelementem dla pracy mózgu i pełni znaczącą rolę w gospodarowaniu innymi pierwiastkami. Moringa posiada też w swoim składzie aminokwasy, 26 substancji hamujących stany zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9. Posiada ponadto 46 antyoksydantów, co czyni ją jednym ze skuteczniejszych środków do neutralizowania wolnych rodników. Ma nieocenione zdolności do ochrony komórek ludzkiego ciała przed tzw. stresem oksydacyjnym, który wzmaga ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, chorób serca czy układu naczyniowego.

    Zasady zdrowego żywienia - po co nam tłuszcze i jakie tłuszcze warto jeść? Zobaczcie na filmie:

    Zobacz film: Tłuszcze nasycone i nienasycone. Źródło: Dzień Dobry TVN

    Moringa a nowotwory

    Zawarta w morindze zeatyna odpowiada za przyswajanie przez organizm wszystkich witamin, mikroelementów i aminokwasów. Salvestrol wykazuje w ludzkim organizmie właściwości przeciwnowotworowe – w tkance złośliwej ulega przekształceniu w toksyczny związek, przez co prowadzi do procesu niszczenia guza. Chlorofil jest natomiast zielonym barwnikiem roślinnym, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu.

    Moringa – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

    Drzewo moringa i preparaty na jego bazie znajdują zastosowanie w kuchni. Liście, które smakiem przypominają rzeżuchę, można stosować jako zamiennik szpinaku. Ususzone i zmielone, w formie sproszkowanej, są dodatkiem do zup, sałatek, koktajli, a nawet jogurtów. Można na ich bazie parzyć herbatę, która ma słodki smak. Świeże nasiona przyrządza się podobnie jak zielony groszek, a w formie prażonej przypominają smakiem orzechy. Kuchnia indyjska wykorzystuje do dań również młode strąki rośliny, które przypominają smakiem szparagi. Zastosowanie ma także olej wytwarzany z drzewa – jego głównym składnikiem jest kwas oleinowy, który stanowi około 70% całkowitej masy kwasów tłuszczowych, co oznacza że jest bardziej cennym surowcem niż najlepszej jakości oliwa z oliwek.

    Czy spożywałeś kiedyś drzewo moringa pod różną postacią?

    Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

    W kosmetyce wykorzystywany jest przede wszystkim olejek przeznaczony do pielęgnacji skóry i włosów. Zapewnia odpowiednie nawilżenie i dość łatwo się wchłania. Można go także stosować do masażu relaksacyjnego.

    Moringa – jak stosować?

    Ważne jest, aby wiedzieć, jak stosować preparaty zawierające ekstrakt z moringi i jakie są jej dopuszczalne dawki. Sproszkowane liście można spożywać 3 razy dziennie po 1,5 g wraz z pokarmem, np. koktajlem lub herbatą. W takiej formie roślina jest dostępna w sklepach np. ze zdrową żywnością w cenie około 30 zł za 50 g. W sprzedaży znajduje się również gotowa herbata z jej dodatkiem lub tabletki i kapsułki stosowane jako suplement diety.

    Moringa - przeciwwskazania do stosowania

    Przeciwwskazaniem do stosowania rośliny jest ciąża, ponieważ substancje, które zawiera, mogą wywołać nieplanowane skurcze i zwiększyć tym samym ryzyko poronienia.

    Z filmu poniżej dowiecie się, czy warto jeść produkty witaminizowane:

    Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    171
    10
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
    Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
    Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
    Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
    Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
    Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni