Ze względu na zdrowotne działanie, moringę nazywa się cudownym drzewem. W naturalnym środowisku osiąga ono wysokość około 10 m. Prawie każda część tej rośliny zawiera dobre dla zdrowia składniki. W krajach, z których pochodzi, oprócz liści i nasion, używa się też strąków, kwiatów, kory, żywicy i korzeni.
Zobacz także: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”
Moringa oleifera – właściwości
Właściwości lecznicze drzewa moringa pomagają zwalczać różne dolegliwości, a nawet choroby przewlekłe. Przez wieki moringę wykorzystywano do leczenia takich schorzeń, jak anemia, astma, lęki, zapalenie oskrzeli, przekrwienie klatki piersiowej, cholery czy kataru. Oprócz tego składniki tej rośliny mają właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwwrzodowe,
- przeciwskurczowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwutleniające,
- przeciwgorączkowe,
- przeciwepileptyczne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbakteryjne,
- moczopędne,
- zapobiegające włóknieniu wątroby,
- obniżające cholesterol,
- zwalczające nadciśnienie.
Właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne wynikają z zawartości flawonoidów, polifenoli i kwasów fenolowych. Szczególnie silne działanie przeciwutleniające mają liście tej rośliny. Właściwości przeciwnowotworowe są efektem obecności kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do obumierania komórek rakowych. Dodatkowo, takie związki, jak niazimicyna i glukomorginina, hamują proces ich namnażania. Liście moringa mają zastosowanie w leczeniu cukrzycy dzięki zawartości terpenoidów. Są to organiczne związki pobudzające komórki beta do wytwarzania insuliny. Swoje działanie moringa zawdzięcza także wysokiej zawartości witamin (A, C, E oraz witaminy z grupy B), aminokwasów, minerałów oraz karotenoidów.
Zobacz także: Olejek z drzewa herbacianego - na co pomaga i jak stosować?
Zawartość niektórych składników liści moringi w porównaniu z ich innymi źródłami:
- 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
- 4 więcej witaminy A niż marchew,
- 7 razy więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże,
- 4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy,
- 2 razy więcej błonnika niż pełnoziarnista pszenica,
- 37 razy więcej przeciwutleniaczy niż winogrona,
- 4 razy więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa,
- 2–4 razy więcej luteiny niż kapusta,
- 6 razy więcej polifenoli niż wino,
- 3 razy więcej potasu niż banany,
- 9 razy więcej żelaza niż polędwica wołowa,
- 4 razy więcej wapnia niż krowie mleko.
Stosowanie moringi
W krajach, z których pochodzi moringa oleifera, wykorzystuje się ją zarówno świeżą, jak i po obróbce. W Polsce najczęściej stosuje się jej suszone liście lub zrobione z niej preparaty: olej z nasion, proszek z liści lub herbatę.
Olej moringa
Olej moringa powstaje z nasion rośliny. Jest przejrzysty, słodki i nie ma zapachu. Można go stosować w kuchni jako dodatek do sosów sałatkowych lub majonezu. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia zawartych w nim kwasów jednonienasyconych dobrze nadaje się też do krótkiego smażenia. Ponadto olej z moringi może być wykorzystywany do oczyszczania wody.
W kosmetyce stosuje się go do zmiękczania i nawilżania skóry, co umożliwiają zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspierają one także regenerację bariery lipidowej naskórka, zwalczają stany zapalne i stabilizują metabolizm skóry. Olej moringa nakładany na włosy zapobiega ich wypadaniu wzmacnia cebulki i usuwa łupież. Można go też używać do masażu lub pielęgnacji skóry po kąpieli.
Moringa proszek
Sproszkowane liście moringi oleifera zachowują wartości odżywcze przez długie miesiące. Zawierają ich bardzo dużo, przykładowo, 25 gramów proszku może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dziecka na:
- białko – w 42%,
- wapń – w 125%,
- magnez – w 61%,
- potas – w 41%,
- żelazo – w 71%,
- witaminę A – w 272%,
- witaminę C – w 22%.
Metanolowy ekstrakt z proszku z suszonych owoców zawiera związki, które pobudzają znajdujące się w trzustce komórki beta do wytwarzania insuliny. Proszek z moringi można przyjmować także w postaci kapsułek.
Liście moringi
Najwięcej wartości odżywczych można znaleźć w surowych liściach moringi, ale nawet po wysuszeniu zachowują ich bardzo dużo. Suszone można kupić mielone lub w całości. Nadają się do robienia herbaty – łyżeczkę suszu należy wtedy parzyć przez 5–10 minut w szklance gorącej wody. Można też dodać je do koktajlu, owsianki, sosu lub sałatki. Jeżeli uda się dotrzeć do świeżych liści moringi, zrobiony z nich sok można użyć do zwalczania nadciśnienia, gorączki, zapalenia oskrzeli lub infekcji ucha. Ze względu na zawartość mogą służyć jako uzupełnienie niedoborów diety u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, które nie powinny jednak używać kory i korzenia moringi.