Korzenny krem z pieczonych buraków
- 1 kg buraków;
- 6 goździków;
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu;
- 3 czerwone cebule;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki imbiru;
- 1 główka czosnku;
- sól do smaku;
- pieprz do smaku;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 4 łyżki octu balsamicznego;
- 2 łyżki miodu;
- 100 ml jogurtu greckiego;
- 50 g koziego sera;
- 2 łyżki maku;
- 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych;
- 50 g suszonej żurawiny;
- 1 gałązka rozmarynu;
- sok z 2 cytryn;
- 1 l wywaru z jarzyn;
- 1 szklanka czerwonego wina.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Buraki wyszoruj, przekrój na połówki i nakłuj widelcem. Wysyp je na blachę, dodaj czerwone cebule pokrojone w piórka. Dodaj ząbki czosnku obrane ze skórki. W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, goździki, cynamon, imbir, kardamon, sól, pieprz, miód, dodaj rozmaryn i około godzinę aż buraki i reszta warzyw będą miękkie. Następnie obierz buraki i wraz z warzywami oraz powstałym sosem przełóż wszystko do garnka, dodaj wywar, wino, suszoną żurawinę i zagotuj. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku jeśli to konieczne. Podawaj udekorowaną makiem, kozim serem, mini kleksem jogurtu oraz płatkami migdałowymi.
Zupa rybna
- 400 g łososia bez skóry;
- 300 g dorsza bez skóry (lub dowolnej ryby o białym mięsie);
- 1,5 l wywaru z jarzyn lub rybnego;
- 1 cebula pokrojona w kostkę;
- 1 mała marchewka pokrojona w talarki;
- 1 por pokrojony w talarki (tylko biała część);
- 400 g pomidorów z puszki;
- 2 liście laurowe;
- 1 papryczka chilli drobno posiekana;
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej;
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego;
- 1 łyżeczka pesto czerwonego;
- 1/2 łyżeczki soli;
- świeżo mielony pieprz do smaku;
- 1 łyżka przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- garść posiekanej, zielonej pietruszki;
- 1 łyżeczka syropu z agawy.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut a następnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj soli oraz pieprzu, przecier pomidorowy, pesto i syrop z agawy. Doprowadź do wrzenia. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie aż całkowicie się zetnie – około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną, zieloną pietruszkę.
Więcej przepisów (nie tylko świątecznych) od Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyga.org.