Polub nas na Facebooku
Czytasz: Szukasz przepisu na wigilijną zupę? Wypróbuj przepisy Darii Ładochy!
menu
Polub nas na Facebooku

Szukasz przepisu na wigilijną zupę? Wypróbuj przepisy Darii Ładochy!

Daria Ładocha

Fot: Ewa i Marek Gracz oraz Bartek Kulita

Na wigilijnym stole obowiązkowo muszą się pojawić barszcz czerwony i zupa rybna. Mimo że większość z nas trzyma się tradycyjnych przepisów, z których korzystały nasze mamy i babcie, to warto je przełamać i dodać do nich odrobinę nowoczesności. Jak to zrobić? Swoje sposoby zdradza Daria Ładocha!

Korzenny krem z pieczonych buraków

  • 1 kg buraków;
  • 6 goździków;
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu;
  • 3 czerwone cebule;
  • 1/2 łyżeczki imbiru;
  • 1 główka czosnku;
  • sól do smaku;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 łyżki octu balsamicznego;
  • 2 łyżki miodu;
  • 100 ml jogurtu greckiego;
  • 2 łyżki maku;
  • 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych;
  • 50 g suszonej żurawiny;
  • sok z 2 cytryn;
  • 1 l wywaru z jarzyn;
  • 1 szklanka czerwonego wina.
Krem z pieczonych buraków

Fot:mamalyga.org

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Buraki wyszoruj, przekrój na połówki i nakłuj widelcem. Wysyp je na blachę, dodaj czerwone cebule pokrojone w piórka. Dodaj ząbki czosnku obrane ze skórki. W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, goździki, cynamon, imbir, kardamon, sól, pieprz, miód, dodaj rozmaryn i około godzinę aż buraki i reszta warzyw będą miękkie. Następnie obierz buraki i wraz z warzywami oraz powstałym sosem przełóż wszystko do garnka, dodaj wywar, wino, suszoną żurawinę i zagotuj. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku jeśli to konieczne. Podawaj udekorowaną makiem, kozim serem, mini kleksem jogurtu oraz płatkami migdałowymi.

Zupa rybna

  • 400 g łososia bez skóry;
  • 300 g dorsza bez skóry (lub dowolnej ryby o białym mięsie);
  • 1,5 l wywaru z jarzyn lub rybnego;
  • 1 cebula pokrojona w kostkę;
  • 1 mała marchewka pokrojona w talarki;
  • 1 por pokrojony w talarki (tylko biała część);
  • 400 g pomidorów z puszki;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana;
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej;
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego;
  • 1 łyżeczka pesto czerwonego;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • świeżo mielony pieprz do smaku;
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • garść posiekanej, zielonej pietruszki;
Zupa rybna

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut a następnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj soli oraz pieprzu, przecier pomidorowy, pesto i syrop z agawy. Doprowadź do wrzenia. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie aż całkowicie się zetnie – około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną, zieloną pietruszkę.

Więcej przepisów (nie tylko świątecznych) od Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyga.org.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?