Pieprz czarny nazywany jest królem przypraw. Dawniej był traktowany jak święte zioło i wykorzystywany jako cenna jednostka handlowa. Oprócz walorów smakowych podkreśla się jego pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Pieprz czarny wykazuje działanie przeczyszczające, przeciwreumatyczne, rozkurczające i stymulujące układ pokarmowy. Uzyskany z niego olejek eteryczny używa się do aromatyzowania pomieszczeń oraz jako dodatek do masaży i kąpieli.
Pieprz czarny – wiadomości ogólne
Pieprz czarny (z łac. Piper nigrum) to gatunek z rodziny pieprzowatych. Pochodzi z Indii, lecz obecnie jest powszechnie uprawiany w licznych krajach znajdujących się w klimatycznej strefie tropikalnej. Przyprawę tę otrzymuje się z pestkowców. Do jej wyrobu wybiera się owoce niedojrzałe, które poddaje się suszeniu i fermentowaniu. Pieprz najlepiej rośnie na próchniczych i wilgotnych glebach położonych w pobliżu wybrzeży morskich. Roślina kwitnie przez cały rok, a owoce wydaje przez 40 lat zaczynając w 2-5 roku uprawy.
Pieprz czarny nadaje potrawom charakterystycznego, palącego smaku. Dodawany jest do sosów, przetworów, zup, sałatek, a nawet deserów. W sprzedaży znajdziemy pieprz czarny ziarnisty i pieprz czarny mielony. Jest raczej tanią przyprawa ‒ pieprz czarny ziarnisty kosztuje ok. 86,50 zł za 1 kg, a pieprz czarny mielony ok. 91 zł za 1 kg. Standardowe opakowanie 20g to koszt ok. 1,70-1,90 zł.
Czy pieprz jest zdrowy? Dowiecie się tego z filmu:
Pieprz czarny – wartość odżywcza w 100 g
- wartość energetyczna: 251 kcal,
- tłuszcz: 3,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,7 g),
- węglowodany: 64 g (w tym cukry: 0,6 g),
- błonnik: 25 g,
- białko: 10 g.
Właściwości zdrowotne pieprzu czarnego
Pieprz czarny wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i selen. Dostarcza cennych antyoksydantów, przez co zwalcza szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się. Wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Pieprz czarny na odchudzanie
Pieprz czarny poleca się na odchudzanie, gdyż intensyfikuje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, przyspiesza przemianę materii i podziały komórek tłuszczu. Odchudzające właściwości pieprz czarny zawdzięcza zawartości piperyny ‒ organicznego związku chemicznego należącego do alkaloidów, który występuje we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna pobudza krążenie krwi, powoduje wzrost temperatury ciała i przyspiesza metabolizm. Blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu. Wykazuje także działanie antydepresyjne.
Odchudzające działanie ma też woda z czarnym pieprzem. Przygotowuje się ją, mieszając 2 łyżki zmielonego czarnego pieprzu z 500 ml wody. Miksturę podgrzewa się, a kiedy zaczną uwalniać się z niej małe pęcherzyki powietrza, dodaje się szczyptę soli. Po doprowadzeniu do wrzenia wodę należy przecedzić. Spożywa się lekko ostudzoną. Zalecane dzienne spożycie wynosi 500 ml dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.
Olejek z pieprzu czarnego
Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych w pieprzu czarnym, produkuje się z niego olejki wykorzystywane powszechnie do:
- aromatyzacji pomieszczeń (3-6 kropel olejku dodaje się do 2 łyżek wody i umieszcza w specjalnym ceramicznym kominku na olejki),
- masażu (3-5 kropel olejku łączy się z 10 ml oleju bazowego, np. oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub oleju ze słodkich migdałów),
- aromateraupetycznych kąpieli (5-10 kropli olejku wlewa się do wanny napełnionej w 1/3 wodą o temperaturze 36-38ᵒC),
- sauny (5 kropli olejku na 1 l wody).
Olejek z pieprzu otrzymywany jest w procesie destylacji niedojrzałych i wysuszonych owoców z parą wodną. Olejek z pieprzu czarnego wykazuje działanie moczopędne, rozgrzewające, stymulujące, pobudzające i podniecające, przez co uważa się go za afrodyzjak. Polecany jest do łagodzenia dolegliwości towarzyszących przeziębieniu i grypie. Wskazany jest przy bólach mięśniowych, artretyzmie, reumatyzmie i bólach głowy. Zmniejsza oziębłość płciową, zwalcza wzdęcia i gazy, kolki jelitowe. Za opakowanie 100 ml naturalnego olejku eterycznego z pieprzu czarnego zapłacimy ok. 190 zł. Produkt należy przechowywać w chłodnym i nienasłonecznionym miejscu, w ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce.
Mimo licznych zalet olejek z pieprzu czarnego nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, małe dzieci oraz osoby wykazujące nadwrażliwość na jego składniki. Nie należy go stosować wewnętrznie i zawsze należy chronić oczy przed kontaktem z olejkiem. Produkt ten dobrze komponuje się z olejkiem: goździkowym, bergamotkowym, szałwiowym, grejpfrutowym, mandarynkowym, olejkiem z drzewa sandałowego, kolendry czy kopru włoskiego.