Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pieprz czarny – właściwości lecznicze i zdrowotne 
menu
Polub nas na Facebooku

Pieprz czarny – właściwości lecznicze i zdrowotne 

Ziarna pieprzy rozrzucone po stole.

fot. drbouz / Getty Images

Pieprz czarny to przyprawa o cennych właściwościach prozdrowotnych. Dość często stosowany jest w formie olejku eterycznego, który łagodzi bóle mięśniowe i bóle głowy. Działa pobudzająco, moczopędnie i przeciwutleniająco.

Pieprz czarny nazywany jest królem przypraw. Dawniej był traktowany jak święte zioło i wykorzystywany jako cenna jednostka handlowa. Oprócz walorów smakowych podkreśla się jego pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Pieprz czarny wykazuje działanie przeczyszczające, przeciwreumatyczne, rozkurczające i stymulujące układ pokarmowy. Uzyskany z niego olejek eteryczny używa się do aromatyzowania pomieszczeń oraz jako dodatek do masaży i kąpieli.

Pieprz czarny – wiadomości ogólne

Pieprz czarny (z łac. Piper nigrum) to gatunek z rodziny pieprzowatych. Pochodzi z Indii, lecz obecnie jest powszechnie uprawiany w licznych krajach znajdujących się w klimatycznej strefie tropikalnej. Przyprawę tę otrzymuje się z pestkowców. Do jej wyrobu wybiera się owoce niedojrzałe, które poddaje się suszeniu i fermentowaniu. Pieprz najlepiej rośnie na próchniczych i wilgotnych glebach położonych w pobliżu wybrzeży morskich. Roślina kwitnie przez cały rok, a owoce wydaje przez 40 lat zaczynając w 2-5 roku uprawy.

Pieprz czarny nadaje potrawom charakterystycznego, palącego smaku. Dodawany jest do sosów, przetworów, zup, sałatek, a nawet deserów. W sprzedaży znajdziemy pieprz czarny ziarnisty i pieprz czarny mielony. Jest raczej tanią przyprawa ‒ pieprz czarny ziarnisty kosztuje ok. 86,50 zł za 1 kg, a pieprz czarny mielony ok. 91 zł za 1 kg. Standardowe opakowanie 20g to koszt ok. 1,70-1,90 zł.

Czy pieprz jest zdrowy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy pieprz jest zdrowy? Źródło: Wiem, co jem 

Pieprz czarny – wartość odżywcza w 100 g

  • wartość energetyczna: 251 kcal,
  • tłuszcz: 3,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,7 g),
  • węglowodany: 64 g (w tym cukry: 0,6 g),
  • błonnik: 25 g,
  • białko: 10 g.

Właściwości zdrowotne pieprzu czarnego

Pieprz czarny wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i selen. Dostarcza cennych antyoksydantów, przez co zwalcza szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się. Wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Pieprz czarny na odchudzanie

Pieprz czarny poleca się na odchudzanie, gdyż intensyfikuje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, przyspiesza przemianę materii i podziały komórek tłuszczu. Odchudzające właściwości pieprz czarny zawdzięcza zawartości piperyny ‒ organicznego związku chemicznego należącego do alkaloidów, który występuje we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna pobudza krążenie krwi, powoduje wzrost temperatury ciała i przyspiesza metabolizm. Blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu. Wykazuje także działanie antydepresyjne.

Odchudzające działanie ma też woda z czarnym pieprzem. Przygotowuje się ją, mieszając 2 łyżki zmielonego czarnego pieprzu z 500 ml wody. Miksturę podgrzewa się, a kiedy zaczną uwalniać się z niej małe pęcherzyki powietrza, dodaje się szczyptę soli. Po doprowadzeniu do wrzenia wodę należy przecedzić. Spożywa się lekko ostudzoną. Zalecane dzienne spożycie wynosi 500 ml dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.

Olejek z pieprzu czarnego

Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych w pieprzu czarnym, produkuje się z niego olejki wykorzystywane powszechnie do:

  • aromatyzacji pomieszczeń (3-6 kropel olejku dodaje się do 2 łyżek wody i umieszcza w specjalnym ceramicznym kominku na olejki),
  • masażu (3-5 kropel olejku łączy się z 10 ml oleju bazowego, np. oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub oleju ze słodkich migdałów),
  • aromateraupetycznych kąpieli (5-10 kropli olejku wlewa się do wanny napełnionej w 1/3 wodą o temperaturze 36-38ᵒC),
  • sauny (5 kropli olejku na 1 l wody).

Olejek z pieprzu otrzymywany jest w procesie destylacji niedojrzałych i wysuszonych owoców z parą wodną. Olejek z pieprzu czarnego wykazuje działanie moczopędne, rozgrzewające, stymulujące, pobudzające i podniecające, przez co uważa się go za afrodyzjak. Polecany jest do łagodzenia dolegliwości towarzyszących przeziębieniu i grypie. Wskazany jest przy bólach mięśniowych, artretyzmie, reumatyzmie i bólach głowy. Zmniejsza oziębłość płciową, zwalcza wzdęcia i gazy, kolki jelitowe. Za opakowanie 100 ml naturalnego olejku eterycznego z pieprzu czarnego zapłacimy ok. 190 zł. Produkt należy przechowywać w chłodnym i nienasłonecznionym miejscu, w ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce.

Mimo licznych zalet olejek z pieprzu czarnego nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, małe dzieci oraz osoby wykazujące nadwrażliwość na jego składniki. Nie należy go stosować wewnętrznie i zawsze należy chronić oczy przed kontaktem z olejkiem. Produkt ten dobrze komponuje się z olejkiem: goździkowym, bergamotkowym, szałwiowym, grejpfrutowym, mandarynkowym, olejkiem z drzewa sandałowego, kolendry czy kopru włoskiego.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
334
31
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?