Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Makaron z zielonym pesto – zdrowy i tani przepis. Składniki i kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Makaron z zielonym pesto – zdrowy i tani przepis. Składniki i kcal

Getty Images/luchezar i archiwum prywatne.

Początek nowego roku to czas postanowień noworocznych, a jednym z tych najpopularniejszych jest zadbanie o zdrowszą dietę i zgubienie kilku nadprogramowych kilogramów.  By zrobić to w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu.  Poznaj pierwszy przepis konsultowany przez znaną dietetyczkę Hannę Stolińską-Fiedorowicz w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Razowy makaron z zielonym pesto

Mimo że sztuka kulinarna zna wiele odmian pesto, to zdecydowanie największą popularnością cieszy się to zielone, czyli zrobione z bazylii. Ta popularna przyprawa zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do spaghetti czy innych potraw kuchni włoskiej. Lubiana jest przede wszystkim ze względu na swój niezwykły aromat i zapach. I bardzo często na tym jej obecność w kuchni się kończy, a szkoda, bo można na jej bazie przygotować właśnie domowe pesto.

Bazylia – źródło cennych witamin i minerałów

Bazylia pospolita to najczęściej spotyka odmiana. Doniczkę ze świeżą bazylią można kupić praktycznie w każdym większym sklepie, można także posiać ją samemu i postawić na parapecie. Pielęgnacja rośliny jest niezwykle prosta, wystarczy zapewnić jej dostęp do światła i systematycznie podlewać. Trzeba jednak pamiętać, że bazylia to stosunkowo ekspansywna roślina, dlatego nie należy sadzić jej w jednej doniczce z innymi ziołami, ponieważ może je całkowicie zdominować.

Ryż, kasza, makaron czy ziemniaki? Z czym obiad będzie najzdrowszy? Odpowiedź znajdziesz w filmie 

Zobacz film: Z czym obiad będzie najzdrowszy? Źródło: 36,6.

Dlaczego warto pamiętać o bazylii w diecie?

Ta niepozornie wyglądająca roślina to przede wszystkim cała masa witamin i substancji odżywczych. Warto o niej pamiętać choćby ze względu na witaminę A, która poprawia wygląd skóry (pomaga pozbyć się trądziku) oraz chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, czyli AMD. Bazylia tak samo, jak zielone warzywa, zawiera sporo witamin z grupy B – przede wszystkim B6 i B9. Pierwsza z nich uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Druga, czyli kwas foliowy potrzebna jest osobom chorującym na anemię lub kobietom w ciąży. Jej niedobór może spowodować, że dziecko urodzi się z wadą układu moczowego.

Dodatkowo bazylia jest doskonałym źródłem witaminy K (odpowiada za krzepliwość krwi, czuwa także nad tym, aby układ krążenia działał jak trzeba), E, czyli witaminy młodości oraz C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy oraz wzmacnia odporność. Znajdziemy w niej także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają mutowaniu komórek, które mogą w przyszłości zmienić się w nowotwór. Dzięki błonnikowi – wspomoże trawienie i poprawi perystaltykę jelit.

Domowe pesto jest najlepsze?

Ale pesto to nie tylko bazylia. Do jego wykonania potrzeba jeszcze orzechów. Mimo że oryginalnie znajdują się w nim orzechy piniowe, to nie jest to wymóg. Z powodzeniem można je zastąpić łatwiej dostępnymi pestkami z dyni czy orzechami włoskimi. Warto o nich pamiętać, ponieważ są doskonałym źródłem kwasów omega 3, które korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają serce oraz chronią przed miażdżycą. Regularne sięganie po produkty zawierające kwasy omega 3, poprawia pracę mózgu, ułatwia koncentrację oraz przyswajanie nowych informacji. Dodatkowo zawarty w nich czosnek to najlepszy naturalny antybiotyk, który doskonale rozprawia się z infekcjami. Oliwa z oliwek to także bogactwo cennych kwasów, które wspomagają układ krążenia oraz pracę mózgu.

Jaki makaron jest najlepszy? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Jaki makaron wybrać? Źródło: Wiem co jem.

Makaron z pesto z bazylii - przepis

Pesto:

  • świeża bazylia (listki z jednej małej doniczki powinny wystarczyć)
  • 2 łyżki orzechów pinii uprażonych na patelni (można je zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi, których nie trzeba prażyć, wystarczy je posiekać)
  • ząbek czosnku
  • 10 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa z oliwek (15 gramów)
  • sól, pieprz

Makaron:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego (dla dwóch osób)

Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do wysokiej miski lub kielicha blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę. Tak przygotowane pesto łączymy z makaronem ugotowanym al dente. Najlepiej będzie wybrać ciemny, pełnoziarnisty makaron. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, czy makaron faktycznie powstał z mąki pełnoziarnistej czy nie został tylko zabarwiony na ciemny kolor. Taka informacja powinna znajdować się na opakowaniu.

Jakie wartości odżywcze ma domowe pesto (1-2 porcje) ?

kcal
329,3 kcal
białko
8,0
tłuszcz 32,0
węglowodany
3,9
błonnik pokarmowy
1,5
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
151
12
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?