Już przed wiekami odkryto pozytywny wpływ imbiru na przeziębienie i nie tylko, ponieważ bulwiaste kłącze rośliny pochodzącej pierwotnie prawdopodobnie z wysp Melanezji od bardzo dawna ceni się za wszechstronne właściwości lecznicze. W Azji imbir był znany już 2000 lat temu, do Europy trafił w średniowieczu.
Obecnie imbir jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Uprawia się go głównie na obszarze Chin, Nepalu, Indii, Tajwanu, Bangladeszu i Nigerii, a kłącze przerabia się na proszek, syrop, olejki czy oleożywicę, stosowaną jako składnik aromatów spożywczych i suplementów diety. W leczeniu przeziębienia najlepiej sprawdzi się świeży imbir, który dzisiaj można bez trudu kupić w sklepie czy na bazarze.
Imbir na przeziębienie
Świeże kłącze imbiru to bogate źródło cennych substancji, m.in. białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin (C, B1 oraz B2), wapnia, fosforu, żelaza czy potasu. Charakterystyczny, intensywny aromat i lekko gorzkawy smak przyprawy to zasługa olejków eterycznych i żywic, m.in. zingiberenu, gingerolu i zingeronu.
W medycynie chińskiej czy tybetańskiej imbir był ceniony już 2000 lat temu i stosowany jako panaceum na wymioty, zaburzenia trawienia, ból brzucha oraz biegunkę. Uchodził za skuteczny afrodyzjak, a także lek na chorobę lokomocyjną – w Chinach żuli go mężczyźni pływający na dżonkach, czyli niewielkich statkach. To działanie imbiru potwierdziły współczesne badania naukowe.
Imbir skutecznie działa na przeziębienie. Korzeń rośliny wpływa na organizm przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Jest skutecznym panaceum na towarzyszący infekcjom dróg oddechowych uporczywy kaszel, ponieważ rozrzedza i usuwa śluz z klatki piersiowej. Może hamować skurcze oskrzeli oraz obniżać gorączkę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym efektywność imbiru jest często porównywana do popularnych leków, np. ibuprofenu.
Przypuszcza się również, że kłącze rośliny ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejsza lepkość krwi, znacząco i na długo obniża też stężenie cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze, pobudza pracę serca, a nawet może zapobiegać chorobom nowotworowym. Jest naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii i poprawiającym koncentrację.
Imbir na przeziębienie – przepis
Istnieje wiele przepisów wykorzystujących imbir w leczeniu przeziębienia. Przede wszystkim należy pamiętać, że cenne właściwości wykazuje zwłaszcza świeże kłącze, sproszkowane pozbawione jest bowiem wielu cennych składników, w tym olejków eterycznych. Najlepiej korzeń przechowywać w lodówce, owinięty papierowym ręcznikiem.
Za bardzo skuteczną na przeziębienie uchodzi herbata z imbirem, silnie rozgrzewająca, łagodząca dreszcze oraz działająca napotnie i przeciwgorączkowo. Wzmacnia system odpornościowy, dlatego jest zalecana zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm staje się podatny na infekcje. Napój z imbiru na przeziębienie można przygotować, zalewając gorącą wodą łyżeczkę świeżo startego korzenia tej rośliny. Gdy trochę przestygnie, warto dodać szczyptę cynamonu, sok z cytryny, ewentualnie trochę miodu.
W innych recepturach wykorzystujących lecznicze właściwości imbiru oprócz świeżo startego kłącza pojawiają się także np. nierafinowany olej kokosowy, sok z pomarańczy czy kurkuma.
Imbir na przeziębienie w ciąży
Nie ma konkretnych badań na temat ewentualnych przeciwwskazań do stosowania imbiru na przeziębienie w czasie ciąży. Przyjmuje się raczej, że imbir – jako roślina o ostrym smaku i możliwym działaniu drażniącym – nie powinien być raczej spożywany w ciąży oraz podczas karmienia piersią. (Imbir w ciąży)
Imbir na przeziębienie dla dzieci
W diecie dziecka imbir może pojawić się już po ukończeniu 12. miesiąca życia, choć należy go wprowadzać do jadłospisu w niewielkich dawkach, ponieważ w przeciwnym razie może spowodować problemy żołądkowe. Imbir na przeziębienie dla dzieci najlepiej sprawdza się w postaci napoju ze świeżo startym kłączem, miodem i sokiem z cytryny.
Imbir – przeciwwskazania
Imbir nie jest polecany osobom zmagającym się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego (np. wrzodami żołądka lub dwunastnicy, a także refluksem żołądkowym). Nie należy go też stosować przed różnego rodzaju zabiegami czy operacjami, gdyż wpływa na krzepnięcie krwi. Nadmiar imbiru może też przyczyniać się do zgagi, biegunki czy podrażnień jamy ustnej.