Polub nas na Facebooku
Czytasz: Imbir w ciąży – jak działa i jakie są przeciwwskazania?
menu
Polub nas na Facebooku

Imbir w ciąży – jak działa i jakie są przeciwwskazania?

NAN

Fot: anjokan / fotolia.com

Imbir w ciąży to znakomite remedium na poranne mdłości, wzdęcia czy niestrawność. Sprawdza się w trakcie przeziębień, ponieważ działa rozgrzewająco. Poprawia krążenie krwi, ułatwia trawienie i działa moczopędnie, dzięki czemu zmniejsza obrzęki.

Imbir w ciąży to często najlepszy sposób na nudności, ból żołądka czy zgagę. Sprawdza się również w trakcie jesiennych i zimowych chłodów, ponieważ świetnie rozgrzewa i zmniejsza dolegliwości związane z przeziębieniem. W trakcie ciąży warto wprowadzić go do diety nie tylko w postaci przyprawy do potraw, ale również smacznego napoju czy dodatku do słodkich wypieków. Najlepszy jest świeży imbir, który obecnie można bez problemu kupić przez cały rok.

Imbir w ciąży - przeciwwskazania

Spożywania imbiru należy unikać w niektórych sytuacjach, nie tylko w trakcie ciąży. Przede wszystkim nie mogą go jeść osoby uczulone na imbir oraz borykające się z wysokim ciśnieniem krwi. Jest to szczególnie ważne w ciąży, ponieważ nadciśnienie jest bardzo groźne dla przyszłej mamy i rozwijającego się płodu.

Zobacz też: Mięta w ciąży – czy herbatę miętową można pić podczas ciąży?

Imbir nie jest wskazany również osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, ponieważ może podrażniać błonę śluzową żołądka. Nie może być stosowany przez kobiety borykające się z kamicą żółciową, gdyż nasila wydzielanie żółci. Dolegliwości związane z kamicą żółciową często nasilają się w ciąży, ale leczenie można podjąć dopiero po porodzie. W żadnym wypadku nie wolno stosować imbiru, jeśli u kobiety został stwierdzony stan przedrzucawkowy, nazywany też gestozą.

Nadmiar imbiru w ciąży także nie jest wskazany, ponieważ może powodować nieregularny rytm serca, nudności i zawroty głowy, a także podrażnienia żołądka.

Imbir a ciąża w pierwszym trymestrze - na co pomaga?

Imbir pomaga w wielu sytuacjach, ale nie wolno spożywać go bez umiaru. Najczęściej imbir stosowany jest na mdłości w ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze, kiedy są one najbardziej dokuczliwe. Zmniejsza wydzielanie śliny, działa przeciwwymiotnie i skutecznie łagodzi nudności. Znakomicie sprawdza się także podczas podróży, ponieważ łagodzi dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną.

Kłącze imbiru w ciąży można stosować także na przeziębienie. Herbata z imbirem działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, ułatwia zbicie gorączki oraz udrażnia zapchany nos. Imbir skutecznie łagodzi katar i kaszel, a dzięki dużej zawartości mikroelementów wspiera organizm w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Ułatwia też oczyszczanie zatok, co jest szczególnie pomocne w stanach zapalnych. Ma działanie moczopędne, więc dodatkowo przyspiesza usuwanie drobnoustrojów i jednocześnie zapobiega obrzękom.

Herbata imbirowa w ciąży ma także działanie antydepresyjne. Hormonalne zawirowania powodują częste zmiany nastrojów, apatię, drażliwość i płaczliwość, a imbir nie tylko poprawia nastrój, ale też działa łagodnie uspokajająco i poprawia wydajność umysłową. Jest niezastąpiony w atakach migreny, zwłaszcza że ciężarna kobieta nie może stosować większości środków przeciwbólowych.

Imbir warto używać także zewnętrznie. Wystarczy wsmarować kilka kropli soku w bolące miejsce, aby szybko odczuć ulgę, np. w przypadku bólu stawów czy mięśni.

Zobacz film: Zalety świeżego imbiru. Źródło: Dzień dobry TVN, X-Bank Gallery

Jak stosować imbir w ciąży?

Imbir cechuje się charakterystycznym, wyrazistym, lekko ostrym smakiem. Można go spożywać na surowo, w wersji suszonej, marynowanej lub kandyzowanej. Świeże kłącza nadają się do dań gotowanych, pieczonych czy duszonych, a także jako dodatek do sałatek, napojów i herbat. Suszony można dodawać do ciast i ciasteczek, konfitur, sosów czy marynat, natomiast marynowany świetnie komponuje się z sushi.

Najprostszy do przygotowania jest wyciąg z imbiru. Napar z imbiru w ciąży pomaga zwłaszcza w przeziębieniach, ponieważ silnie rozgrzewa. Wystarczy zalać plasterek świeżego imbiru szklanką wody i gotować przez około 2 minuty. Płyn należy przecedzić, dodać plasterek cytryny i posłodzić łyżeczką miodu. Imbir na przeziębienie w ciąży można dodawać także do rosołu czy innych potraw mających działanie rozgrzewające.

Bardzo skuteczny na przeziębienie jest syrop z imbiru, który można łatwo przygotować. W tym celu trzeba zetrzeć na tarce 1–2 ząbki czosnku oraz kawałek imbiru (ok. 2 cm). Dodać do tego ok. 150 ml wody, sok z 1/3 cytryny oraz odrobinę miodu. Syrop pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki. Imbir przed spożyciem warto obrać za pomocą zwykłej obieraczki do jarzyn.

Na wzdęcia i mdłości pomoże żucie plasterka imbiru posypanego szczyptą soli. Można też przygotować koktajl bananowo-imbirowy, dodając do niego odrobinę octu jabłkowego i wody kokosowej. Sproszkowanym imbirem można doprawić słodkie wypieki oraz mięsa, zwłaszcza kaczkę, jagnięcinę czy wieprzowinę.

Jak wybrać imbir?

Najbardziej aromatyczny jest świeży, młody imbir. Znalezienie takiego okazu nie jest trudne, ponieważ różni się od starego imbiru jaśniejszą, bardziej napiętą i pozbawioną plam skórką. Ponadto po przełamaniu jest soczysty i jasny.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
2
Komentarze (2)
Redakcja serwisu
Absolutnie imbir nie jest przeciwwskazany w I trymestrze ciąży. Co więcej, można go znaleźć w wielu zarejestrowanych suplementach witaminowych, przeznaczonych dla kobiet ciężarnych, w tym również w I. trymestrze ciąży. Istniały dawniej obawy, że jego stosowanie może zwiększyć ryzyko poronień samoistnych czy poronienia przedwczesnego, lecz te przypuszczenia nie zostały nigdy potwierdzone. Nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych ani u matki ani u płodu i jest to jeden z nielicznych suplementów, którego stosowanie jest wręcz zalecane.
Czytaj całość
Patrycja
Imbir jest zakazany w pierwszym trymestrze
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?