Herbata z imbirem swoje niezwykłe właściwości napar zawdzięcza dwóm orientalnym roślinom: od lat uwielbianej przez Polaków herbacie oraz imbirowi – do niedawna znanemu w Polsce jedynie jako sproszkowana przyprawa, a obecnie zyskującemu popularność w postaci świeżej. Imbir ma bardzo intensywny, pikantny smak, dlatego nie spożywa się go samodzielnie. Stanowi za to doskonały dodatek do potraw, jednocześnie nadaje im dodatkowe walory prozdrowotne. Odpowiednio przyrządzona herbata z imbirem jest bardzo smaczna i stanowi remedium na wiele dolegliwości.
Dlaczego warto sięgnąć po imbir? Dowiesz się tego z filmu:
Herbata z imbirem – prozdrowotne właściwości herbaty
Liście herbaty stanowią bogate źródło flawonoidów, alkaloidów i garbników – związków o działaniu prozdrowotnym. Herbaciane napary od tysiącleci zalecane są przez wschodnią medycynę ludową, dzięki epoce wielkich odkryć geograficznych szturmem podbiły cały świat. Współcześnie cieszą się bardzo dobrą opinią światowych organizacji dietetycznych (m.in. polskiego Instytutu Żywności i Żywienia).
Herbata z imbirem na przeziębienie
Herbata ma działanie rozgrzewające i bakteriobójcze, dzięki czemu warto pić ją przy infekcji górnych dróg oddechowych. Wzmacnia odporność organizmu, więc może być także pomocna w profilaktyce przeziębień, grypy czy nawet zakażenia koronawirusem.
Czytaj też: Imbir na przeziębienie
Zawarte w herbacie związki polifenolowe są silnymi przeciwutleniaczami. Z tego względu regularne picie naparu hamuje procesy starzenia, ogranicza ryzyko wielu chorób (m.in. nowotworów), wpływa korzystnie na stan skóry i układu sercowo-naczyniowego.
Substancje zawarte w herbacie wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, obniżają poziom „złego cholesterolu”. Spożywanie herbaty chroni przed rozwojem miażdżycy, ogranicza niebezpieczeństwo choroby niedokrwiennej, zawału serca czy udaru mózgu.
Herbata ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Obecne w niej garbniki działają detoksykująco. Teina wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Herbatę warto pić po ciężkostrawnych posiłkach, a także w czasie diety odchudzającej.
Odpowiednio przygotowana (parzona nie dłużej niż 4–5 minut) herbata działa pobudzająco, usuwa oznaki zmęczenia, poprawia zdolność myślenia i zapamiętywania. Po dłuższym czasie zaparzania ma właściwości uspokajające.
Herbata z imbirem – lecznicza moc imbiru
Obok bogactwa witamin (C, E, B) i minerałów (m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu), a także błonnika i białka, imbir zawiera rzadko spotykane w naturze, bardzo cenne dla zdrowia substancje:
• zingiberol, wchodzący w skład olejku eterycznego odpowiedzialnego za zapach rośliny,
• gingerol i zinferon – związki fenolowe, które nadają kłączom ostry, palący smak.
To właśnie ich obecności imbir zawdzięcza wyjątkowe właściwości lecznicze.
Herbata z imbirem na gardło
Imbir działa przeciwzapalnie i antyseptycznie – zwalcza wiele chorobotwórczych drobnoustrojów, a nawet niektóre wirusy. Odpowiednio przyrządzonym naparem można leczyć łagodne infekcje. Co więcej, imbir działa silnie rozgrzewająco, co jest bardzo pomocne podczas przeziębienia. Dzięki właściwościom odkażającym może być remedium nie tylko na ból gardła, ale i nieprzyjemny zapach w ustach.
Herbata z imbirem na odchudzanie
Obecne w imbirze substancje mają dobroczynny wpływ na układ trawienny – zarówno jego funkcje fizjologiczne, jak i dolegliwości. Pobudzają apetyt, wspierają produkcję soków żołądkowych, działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, łagodzą objawy wzdęcia lub zespołu jelita drażliwego. Przyspieszając przemianę materii, imbir wspomaga odchudzanie.
Herbata z imbirem na mdłości
Imbir to naturalny środek łagodzący nudności i wymioty. Mogą stosować go osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną, kobiety w ciąży czy chorzy po narkozie lub w trakcie chemioterapii.
Dzięki silnemu działaniu rozgrzewającemu imbir poprawia krążenie krwi. Wpływa tym samym na lepsze ukrwienie mózgu (podnosi sprawność intelektualną), przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca, zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów. Dodatkowo ma właściwości, dzięki którym obniża poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL). Pobudzając krążenie, imbir zwiększa także ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wzmacnia i przedłuża doznania erotyczne.
Herbata z imbirem na migrenę
Związki bioaktywne obecne w imbirze wykazują działanie przeciwbólowe. Łagodzą bóle menstruacyjne, migreny, a także dolegliwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Podobnie jak herbata, imbir wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu jego spożycie redukuje aktywność wolnych rodników. Zapobiega to rozwojowi nowotworów i spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Herbata z imbirem i miodem - przepis. Jak zrobić?
By herbata i imbir zadziałały z całą mocą, napar należy odpowiednio przygotować. W tym celu świeże kłącze (suszony imbir jest pozbawiony wielu wyżej wymienionych właściwości!) ściera się na tarce o drobnych oczkach, by wydobyć z niego sok. Wrzucenie do herbaty kilku plasterków imbiru przyniesie słabsze efekty, ponieważ do naparu nie uwolnią się jego cenne substancje.
Według niektórych źródeł starty imbir zalewa się wrzątkiem, a nawet gotuje na wolnym ogniu. Inne zwracają uwagę, że w temperaturze powyżej 70°C cenne składniki rośliny ulegają zniszczeniu. Najbezpieczniej zatem zalać imbir nieco przestudzoną herbatą, po czym trzymać napar pod przykryciem, by nie wyparowały olejki eteryczne. Prozdrowotne działanie napoju zyskuje na sile z upływem czasu, ale jeśli ma mieć działanie rozgrzewające, warto wypić go, nim wystygnie. Herbatę można posłodzić miodem, co dodatkowo podniesie jej lecznicze walory.
Aby herbata z imbirem wspomogła walkę z infekcją czy bólem, należy pić ją co 2–3 godziny. Nie istnieje ryzyko przedawkowania naparu, aczkolwiek ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks itp., a także kobiety w ciąży lub w okresie laktacji.