Polub nas na Facebooku
Czytasz: Rzepik – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Jak stosować ziele rzepiku?
menu
Polub nas na Facebooku

Rzepik – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Jak stosować ziele rzepiku?

Rzepik pospolity - roślina rośnie na łące.

Fot. Pro2sound / Getty Images

Rzepik pospolity to roślina, którą wykorzystuje się w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Ziele rzepiku reguluje pracę wątroby, działa żółciopędnie, wspomaga regenerację błon śluzowych. Poznaj wszystkie właściwości rzepiku i dowiedz się, jak go stosować.

Rzepik pospolity (inne nazwy to: parzydło, ziele wątrobowe, świeckie ziele, jabłecznik) występuje na terenie Europy, Azji i obydwu Ameryk. Rośnie w miejscach mocno nasłonecznionych, na suchych, alkalicznych glebach. W Polsce rzepik można spotkać na łąkach, poboczach i na obrzeżach lasów. Właściwości rzepiku cenione są już od czasów antycznych. W starożytnej Grecji stanowił on jedno z podstawowych ziół leczniczych, stosowanych w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.

Rzepik osiąga wysokość 50-200 cm. Roślina wyróżnia się grubymi kłączami, pierzastymi liśćmi oraz złocistymi kwiatami. Nasiona rzepiku są twarde i kiełkują podczas chłodnych miesięcy (lub poprzez stratyfikację).

Rzepik – właściwości

Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie jest ziele rzepiku. Zawiera ono następujące substancje czynne:

  • garbniki – o działaniu antybakteryjnym i ściągającym,
  • flawonoidy – o działaniu moczopędnym, przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i detoksykującym,
  • tiamina (czyli witamina B1) – reguluje pracę układu nerwowego, działa przeciwutleniająco,
  • witamina K – przeciwdziała osteoporozie, regulując poziom uwapnienia kości, ma działanie przeciwnowotworowe,
  • gorycze – związki regulujące pracę żołądka,
  • fitosterole – substancje, które wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • olejek eteryczny – o działaniu antybakteryjnym i uspokajającym,
  • kwas salicylowy – o działaniu przeciwtrądzikowym, dezynfekującym.

Rzepik w leczeniu chorób układu pokarmowego

Rzepik pospolity stosuje się przede wszystkim w leczeniu dolegliwości ze stronu układu pokarmowego. Ziele wykazuje niezwykle uniwersalne działanie, pozytywnie oddziałując na przełyk, żołądek oraz jelita. Wciągi i napary z rzepiku podaje się w celu:

  • złagodzenia objawów wywoływanych przez refluks żołądkowo-przełykowy,
  • ograniczenia nadmiernego rozwoju flory bakteryjnej jelit,
  • złagodzenia stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • leczenia biegunek, wzdęć i bóli epigastrycznych,
  • łagodzenia objawów owrzodzenia jelit i niewielkie krwawienia jelitowe,
  • zwiększenia produkcji soków trawiennych, na przykład w niedokwaśności żołądka,
  • pobudzenia apetytu.

Ziele rzepiku w leczeniu wątroby

Gorycze zawarte w zielu rzepiku działają żółciopędnie i ochronnie na wątrobę, zapobiegając jej stłuszczeniu. Naparów z rzepiku używa się w:

Dzięki działaniu detoksykującemu ziele przyspiesza wydalanie szkodliwych substancji z wątroby. Warto stosować je pomocniczo przy zatruciach, spowodowanych na przykład przez alkohol.

Rzepik w leczeniu chorób układu moczowego

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, antybakteryjnym i moczopędnym, ziele rzepiku dobrze sprawdza się w leczeniu dolegliwości ze strony układu moczowego, takich jak:

  • infekcje dróg moczowych,
  • choroby nerek,
  • kamica nerkowa,
  • zastój moczu lub skąpomocz,
  • nietrzymanie moczu.

Działanie moczopędne rzepiku wykorzystywane jest również w łagodzeniu objawów towarzyszących nadmiernemu zatrzymywaniu wody w organizmie, na przykład w cellulicie wodnym.

Rzepik w problemach skórnych

Ziele rzepiku, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, odkażającym i antybakteryjnym, może być z powodzeniem stosowane to przemywania skóry w przypadku:

  • trądziku,
  • egzemie skórnej,
  • pleśniawkach,
  • stanach zapalnych błon śluzowych (na przykład dziąseł),
  • wysypkach,
  • ranach i otarciach,
  • owrzodzeniach.

Dzięki działaniu ściągającemu, z właściwości rzepiku skorzystają także osoby o cerze tłustej i rozszerzonych porach.

Rzepik – cena

Suszone ziele rzepiku można zakupić w sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością. Cena 1 kg suszu nie przekracza zwykle 10 złotych.

Rzepik – sposoby przygotowania

Napar z ziela rzepiku – 1 łyżkę ziela zalej szklanką gotującej się wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Napar pij 3 razy dziennie między posiłkami, w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, w problemach z funkcjonowaniem wątroby lub w chorobach układu moczowego.

Odwar z rzepiku – 2 łyżki ziela umieść w niewielkim garnku, zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odwar odcedź i ostudź. Stosuj zewnętrznie do przemywania chorobowo zmienionej skóry, płukania jamy ustnej lub przemywania spojówek. Odwar można wykorzystywać również jako kompres. Aby go wykonać, zamocz jałową gazę w odwarze, przyłóż do rany, a następnie luźno owiń bandażem i pozostaw na 30 minut.

Nalewka spirytusowa z rzepiku – garść suszonego ziela umieść w słoju i zalej 500 ml spirytusu. Słoik szczelnie zakręć i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ale suche miejsce. Po tym czasie przefiltruj płyn i rozlej do czystych butelek. Nalewkę stosuj 2 razy po 20 kropli podawanych na wodzie lub cukrze. Używaj w dolegliwościach trawiennych lub gośćcu.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
134
6
Komentarze (2)
Redakcja serwisu
Zdjęcie przedstawia właściwą roślinę: rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria). Dziękujemy za komentarz i zwrócenie uwagi.
Czytaj całość
opolska60@wp.pl
Artykuł okazał sie pomocny. Tylko dlaczego zdjęcie przedstawia inną roślinę? Rozpoznałam dziurawiec.
Czytaj całość
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni