Zasady zdrowej diety sugerują, że kluczem do zachowania dobrej kondycji organizmu są regularne, pełnowartościowe posiłki. Organizm pracuje bez przerwy, cały czas zachodzą w nim różne reakcje, dlatego ważne jest, aby systematycznie dostarczać mu energii. Czy w takim razie post jednodniowy to dobry pomysł?
Czym jest post jednodniowy i jak działa?
Post jednodniowy polega na nieprzyjmowaniu posiłków przez 24 godziny. Raz lub dwa razy w tygodniu wyznacza się dni, w których w przeciągu 24 godzin spożywa się wyłącznie niskokaloryczne napoje takie jak woda, kawa czy herbata. Post można zacząć, np. od śniadania lub lekkiej kolacji. Głównym paliwem organizmu są węglowodany. Glukoza magazynowana jest w wątrobie i mięśniach. Za każdym razem kiedy organizm potrzebuje dawki energii, glukoza jest uwalniana do krwi. Podczas postu ten mechanizm ulega lekkiej zmianie. Po około 8 godzinach postu, wątroba zużywa ostatnią rezerwę glukozy. Gdy rezerwa zostanie wykorzystana, organizm przechodzi w stan glukonegenezy (organizm sam wytwarza sobie glukozę). Badania wykazały, że glukoneogeneza zwiększa liczbę kalorii spalanych przez organizm. Podczas postu układ trawienny ma szansę odpocząć, gdyż przy regularnych posiłkach cały czas intensywnie pracuje. Przerwa w dostarczaniu pokarmu pozwala również oczyścić układ trawienny z zalegających w nim resztek pokarmu. Po 16 godzinach niejedzenia organizm przestawia się na zapasowe źródła zasilania, a komórki zaczynają korzystać z procesu autofagii. Autofagia to proces trawienia przez komórki jej obumarłych lub uszkodzonych fragmentów. Te fragmenty nie pełnią żadnych funkcji, a często to w nich czeka uśpiona infekcja wirusowa lub bakteryjna.
Post jednodniowy – jakie przynosi korzyści?
Zalety głodówek:
- wydłużają życie – głodówki połączone z lekkim ograniczeniem liczby kalorii, zwiększają aktywność fagocytów, które usuwają z organizmu szkodliwe drobnoustroje oraz zmniejszają stres oksydacyjny;
- sprzyjają utracie wagi – w czasie głodu, organizm sięga po rezerwy zmagazynowane w formie tłuszczu;
- regulacja hormonalna – przy stosowaniu postu zwiększa się wrażliwość na insulinę, wzrasta produkcja hormonu wzrostu, reguluje się wydzielanie greliny, hormonu sterującego apetytem (zmniejszenie apetytu);
- zapobiegają chorobom układu sercowo – naczyniowego, zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi i obniżają poziom „złego” cholesterolu;
- zmniejszają stany zapalne;
- działają pozytywnie na mózg i układ nerwowy, powodują powstanie nowych komórek i nowych połączeń nerwowych pomiędzy już istniejącymi komórkami oraz wydłużają sprawność mózgu;
- zwiększają produkcję dopaminy – hormon, który odpowiada za energię, samopoczucie i motywację do działania;
- zmniejszają ciśnienie krwi.
Post jednodniowy – przeciwskazania
Regularne poszczenie jest bezpieczne, jednak taki system nie jest dobrym pomysłem dla wszystkich osób.
Posty są ryzykowne dla:
- osób z cukrzycą;
- osób z historią dotyczących zaburzeń odżywiania;
- osób zażywających leki, które przyjmuje się wraz z pokarmem;
- dzieci i młodzieży;
- kobiet w ciąży oraz karmiących piersią;
- osób z niedowagą;
- osób, które mają problemy z nadnerczami;
- osób z niskim ciśnieniem;
- osób z podwyższonym poziomem kortyzolu (hormon stresu);
- osób, które są przetrenowane;
Jeżeli osoby z wyżej wymienionej grupy chciałyby zacząć stosować post, powinny skonsultować się z lekarzem. Dodatkowo kobiety powinny być ostrożne – przy głodówkach może pojawić się zatrzymanie miesiączkowania. Głodówki mogą również upośledzać płodność zarówno u kobiet jaki i u mężczyzn.
Czy stosowanie głodówek to dobry pomysł? Dowiesz się tego z filmu:
Pierwszy post – jak przetrwać bez jedzenia?
Przede wszystkim należy pić dużo wody. Woda będzie powodowała chwilowe uczucie sytości oraz pomoże w detoksykacji organizmu. Ważnym jest, aby odpowiednio zaplanować dzień. Należy zadbać o to, żeby głowa była ciągle czymś zajęta. Wtedy nie będzie czasu na myślenie o jedzeniu i na odliczanie kolejnych godzin do upragnionego posiłku. Równie ważne jest odpowiednie podejście. Postu nie należy traktować jak kary, tylko jako chwilową przerwę od jedzenia i inwestycję w siebie.
Błędy popełniane podczas poszczenia
Czego należy unikać:
- jedzenia byle jakiego jedzenia pomiędzy postami. To, że wprowadza się do diety dni bez jedzenia nie oznacza, że na co dzień można jeść niezdrowo i przesadnie się opychać;
- bezczynności podczas postu. Krzątanie się bez celu, siedzenie w domu na kanapie sprawi, że już po kilku godzinach postu zacznie się nieustanne myślenie o jedzeniu. W dzień bez jedzenia dobrym pomysłem będzie zaplanowanie sobie długiego spaceru;
Przeczytaj także: Kompot z suszu to eliksir zdrowia