Jabłka to przede wszystkim witamina C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Niestety nie jest ona odporna na działanie wysokiej temperatury i podczas obróbki ogromną jej część tracimy. O tych bardzo popularnych owocach warto pamiętać także ze względu na flawonoidy oraz antocyjany. Te pierwsze chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, działają przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo (wzmacniają ściany naczyń krwionośnych). Doskonale radzą sobie z wirusami oraz bakteriami, dlatego też warto wprowadzić jabłka do diety późną jesienią, kiedy o infekcję nietrudno.
Podobne właściwości mają antocyjany. To naturalne barwniki, które nadają owocom i warzywom ciemnego zabarwienia. Im ciemniejsze są tym więcej cennych związków zawierają. Poza wzmocnieniem i poprawą pracy układu krążenia. Sprawiają, że krew się nie zlepia i nie tworzą się groźne dla zdrowia skrzepy, tym samym jabłka polecane są osobom z zakrzepicą czy żylakami. Po te kwaśniejsze odmiany bez obaw mogą sięgać również diabetycy.
Dlaczego warto jeść jabłka? Dowiesz się tego z filmu
Cynamon
Jabłka najlepiej smakują z cynamonem. Przyprawa ta działa rozgrzewająco, ale nie tylko. Zawarte w niej substancje zwalczają wolne rodniki, które mają swój nie mały udział w tworzeniu się zmian nowotworowych. Dodatkowo cynamon wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalnie, tym samym chroni naczynia krwionośne. Badania pokazują, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz utrzymać stężenie cholesterolu w ryzach.
Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o cynamonie
Orzechy
Do przygotowania zdrowej jabłkowej przekąski potrzebne są także bakalie – przede wszystkim orzechy i rodzynki. Orzechy są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz 6, które wspomagają serce oraz pracę mózgu (to dzięki nim szybciej się uczymy i zapamiętujemy nowe informacje). Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 i B6 – oraz witaminy C i E. Te dwie ostanie uchodzą za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Poza tym witamina E opóźnia proces starzenia się organizmu.
Rodzynki
Są dobrym źródłem błonnika, który wspomoże pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza trawienie. O rodzynkach warto pamiętać także ze względu na obecność jodu oraz fosforu. Pierwszy z pierwiastków poprawia pracę tarczycy, dlatego powinny o nich pamiętać przede wszystkim te osoby, u których gruczoł nie działa jak należy. Fosfor zaś potrzebny jest zębom i kościom.
Mimo że rodzynki są zdrowe to nie można przesadzać z ich ilością. Zawierają sporo cukru, dlatego nie są polecane chorującym na cukrzycę. Można je jednak z powodzeniem dodawać do wypieków właśnie zamiast cukru.
Przepis na pieczone jabłka z cynamonem (3 porcje):
- 3 jabłka(małe)
- 3 łyżeczki różnego rodzaju orzechów
- 3 łyżeczki rodzynek
- cynamon
Myjemy jabłka. Odcinamy górną cześć i usuwamy gniazda nasienne. Bakalie łączymy i dokładanie mieszamy. Powstałą mieszanką wypełniamy jabłka i posypujemy cynamonem (to ile przyprawy dodamy zależy tylko i wyłączni od naszych indywidualnych upodobań).
Gotowe jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 30 minut.
Jakie wartości odżywcze mają takie jabłka (wartość podana dla jednej porcji)?
Kcal |
144,8 |
---|---|
Białko |
1,9 |
Tłuszcze: |
5,06 |
Węglowodany |
20,7 |
błonnik pokarmowy |
3,9 |