Drożdże spożywcze (Saccharomyces cerevisiae) to żywe grzyby jednokomórkowe wywołujące fermentację alkoholową cukru – pod wpływem wytwarzanych przez nie enzymów powstają z niego etanol i dwutlenek węgla. Drożdże są wykorzystywane w produkcji wina i piwa, a także do wyrobu pieczywa i produktów cukierniczych. Powszechnie dostępne są w sprzedaży w formie sprasowanej kostki. To niezwykle bogate źródło witamin i minerałów, dlatego wiele osób spożywa je w celach leczniczych i kosmetycznych.
Picie drożdży – zastrzyk witamin i minerałów
Wykorzystywane do przyrządzania leczniczych napojów drożdże piekarnicze to wartościowe źródło białka, błonnika i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Produkt dostarcza także znacznych ilości minerałów, m.in. potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu, cynku, chromu, selenu, jodu.
Drożdże cenione są przede wszystkim za znaczną zawartość witamin z grupy B. W 100 g świeżych drożdży znajduje się około:
- 1 mg tiaminy (B1),
- 2 mg ryboflawiny (B2),
- 15,2 mg niacyny (B3),
- 3,5 mg kwasu pantotenowego (B5),
- 0,7 mg pirydoksyny (B6),
- 60 µg biotyny (B7)
- 1200 µg kwasu foliowego (B9).
Ponadto drożdże zawierają pewne ilości choliny (B4), inozytolu (B8) i śladowe kobalaminy (B12). Witaminy B odgrywają kluczową rolę w niemal wszystkich zachodzących w organizmie procesach.
Picie drożdży a włosy, cera i paznokcie
Drożdże to sprawdzony środek na najczęstsze kłopoty z włosami – wypadanie, łamliwość, rozdwajanie się końcówek, przesuszanie. Picie drożdży odżywia włosy, przyspiesza ich porost i sprawia, że stają się mocne, gęste i lepiej się układają. Ponadto napój poprawia kondycję skóry głowy. Zawarte w drożdżach substancje regulują pracę gruczołów łojowych i przeciwdziałają powstawaniu łupieżu.
Redukcja nadmiaru sebum ma ogromne znaczenie dla stanu cery. Picie drożdży może zmniejszać liczbę zaskórników. Powoduje lepsze dotlenienie skóry, poprawia jej koloryt, a opóźniając procesy starzenia się, pozwala dłużej utrzymać jej jędrność i gładkość. Na kuracji drożdżami zyskują także paznokcie, które stają się mocniejsze, dzięki czemu nie łamią się i nie rozdwajają.
Picie drożdży wzmacnia organizm
Picie drożdży wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu, dodaje sił i witalności, podnosi odporność na infekcje. Zwiększa również psychiczną wydolność, zwłaszcza w okresach stresu, przemęczenia. Wspierając pracę systemu nerwowego, drożdże nie tylko poprawiają zdolność myślenia i koncentracji czy regulują rytm snu i czuwania, ale i łagodzą objawy nerwic, depresji oraz innych zaburzeń psychicznych.
Kuracja drożdżami piekarniczymi może być pomocna w walce z wieloma dolegliwościami. Przeciwdziała niedokrwistości, wspomaga proces gojenia się ran, likwiduje uciążliwe zaparcia. Ma wpływ na gospodarkę hormonalną, dzięki czemu pośrednio może np. ograniczać ryzyko hipoglikemii w niektórych postaciach cukrzycy (stymulując produkcję insuliny). Zawarte w drożdżach związki chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – między innymi mogą hamować namnażanie się komórek nowotworowych.
Picie drożdży a odchudzanie
Obecne w drożdżach substancje wspomagają odchudzanie. Pobudzają bowiem procesy przemiany materii, poprawiają perystaltykę jelit, a także regulują poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszają apetyt. Są niskokaloryczne, więc nie podnoszą wartości energetycznej codziennego jadłospisu. Nie należy się jednak spodziewać, że picie drożdży spowoduje utratę wagi, jeśli kuracji nie połączy się ze zrównoważoną dietą i aktywnością fizyczną.
Picie drożdży w ciąży
Przyszłe mamy powinny skonsultować kurację drożdżami z lekarzem prowadzącym ciążę. Warto jednak rozważyć wprowadzenie ich do diety, ponieważ witaminy z grupy B (w szczególności kwas foliowy, którego drożdże są doskonałym źródłem) są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.
Picie drożdży – skutki uboczne i przeciwwskazania
Ze względu na bogactwo zawartych w drożdżach składników odżywczych i szerokie spektrum ich działania dobroczynny napój mogą spożywać niemal wszyscy. Nie zaleca się spożywania drożdży osobom uczulonym na grzyby, cierpiącym na drożdżycę oraz schorzenia tarczycy (ze względu na zawartość jodu w drożdżach), a przede wszystkim na choroby zapalne jelit (np. Leśniowskiego- Crohna).
Wbrew powszechnemu poglądowi drożdże nie powodują kandydozy. Chorobę tę wywołują gatunki grzybów z rodzaju Candida. Jednak picie drożdży jest przeciwwskazane w aktywnej kandydozie, czy innych infekcjach grzybiczych.
Niewłaściwe przygotowanie napoju z drożdży, jego nieodpowiednie dawki lub nazbyt długotrwałe spożywanie może:
- wywoływać problemy żołądkowe i wzdęcia,
- powodować zmiany skórne, np. wypryski, zajady,
- wywołać migreny,
- obniżać odporność organizmu.
Bezpieczne picie drożdży
Niepożądane skutki spożywania drożdży wynikają najczęściej z faktu, że mikroorganizmy te wywołują fermentację treści układu pokarmowego. Przygotowanie napoju wymaga zabicia drożdży przed spożyciem. Skuteczną metodą jest zalanie ich wrzątkiem, ale tak wysoka temperatura przy okazji niszczy niektóre substancje o działaniu prozdrowotnym. Dlatego optymalnym rozwiązaniem jest rozpuszczenie drożdży w wodzie o temperaturze około 70°C.
Do sporządzenia szklanki napoju używa się około 30 g drożdży. Ponieważ ich smak jest dość kontrowersyjny, można poprawić go, dodając np. mleko, gorzkie kakao. Według niektórych źródeł niewskazane jest użycie cukru czy miodu, ponieważ monosacharydy mogą wpływać niekorzystnie na przyswajalność aktywnych składników. Dodatki stosuje się po poddaniu drożdży wysokiej temperaturze, aby te nie zaczęły pracować.
Przyrządzona według powyższych zasad mikstura stanowi zalecaną dzienną porcję drożdży. Kuracja powinna przynieść efekty po kilku tygodniach. Aby uniknąć skutków niepożądanych, nie wolno kontynuować jej dłużej niż 3 miesiące. Po tym okresie należy zrobić przynajmniej miesiąc przerwy.