Owoce są świetnym zamiennikiem niezdrowych przekąsek, na które ciężarne dość często mają ochotę. Śliwki i jabłka w ciąży to na pewno lepszy pomysł niż batonik czekoladowy. Dietetycy zalecają zjadanie od 3 do 5 porcji owoców dziennie, również w postaci świeżych soków i sałatek. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie owoce i warzywa są całkowicie zdrowe. O ile to możliwe, należy unikać tych z supermarketów, mogą być bowiem zanieczyszczone chemicznie przez obfite opryski.
Owoce w ciąży – jak wybierać najzdrowsze?
Jeśli przyszłej mamie zależy, aby owoce były jak najzdrowsze i niezanieczyszczone chemicznie, warto wybierać wyłącznie sezonowe. To zdecydowanie najzdrowsze owoce w ciąży. Nie bez znaczenia jest również miejsce, gdzie są kupowane. Najpewniejszym źródłem jest oczywiście własna uprawa, niestety większość mam nie ma ku temu warunków. Bezpiecznym źródłem, z którego można zakupić zdrowe owoce sezonowe, są miejscowe targi i bazary. Sprzedawane tam owoce i warzywa pochodzą najczęściej z lokalnych upraw. Największy wybór owoców jest latem – do dyspozycji są wtedy świeże truskawki, agrest, maliny, wiśnie, czereśnie i porzeczki. W lasach pojawiają się jagody – w ciąży to świetne źródło witaminy C. Na bazarach można dostać świeżą borówkę amerykańską i brzoskwinie. Jesienią warto sięgnąć po winogrona, jabłka, śliwki i gruszki. Kobieta mająca ochotę na pomarańcze w ciąży bez problemu może je zakupić również na lokalnych bazarach – nadal będą zdrowsze niż te z supermarketu. Podobna sytuacja jest z bananami.
Jakich owoców nie jeść w ciąży?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta – nie ma zakazanych owoców w ciąży, o ile nie zabroni ich lekarz lub dietetyk. Ograniczenia występują tylko w przypadkach, kiedy kobieta cierpi na cukrzycę ciężarnych lub ma alergię pokarmową (na poszczególne rodzaje owoców lub ogólnie – występuje nietolerancja fruktozy). Przy cukrzycy ciążowej dietetycy zalecają silne ograniczenie owoców o wysokim indeksie glikemicznym – bananów, winogron, owoców suszonych i daktyli. W przypadku nietolerancji fruktozy i alergii pokarmowych listę dozwolonych i zakazanych owoców w ciąży należy ustalić z dietetykiem.
W ciąży należy unikać owoców nadpsutych, ze śladami pleśni lub ciemnymi plamami – spożycie ich może bowiem doprowadzić do dokuczliwej niestrawności. Nie poleca się również jedzenia owoców silnie pryskanych, kupowanie zimą nienaturalnej wielkości truskawek w supermarkecie również nie jest dobrym pomysłem. Owoce takie są często pryskane w czasie wzrostu i później w transporcie, aby zapobiec rozwojowi pleśni. Ponadto ich smak i zapach znacznie odbiega od tego, którym można cieszyć się w sezonie.
Czy można w ciąży ćwiczyć? Zobaczcie na filmie:
Najzdrowsze owoce w ciąży
Istnieje grupa owoców, które są szczególnie zdrowe w ciąży. Zawarte w nich składniki odżywcze bardzo pozytywnie wpływają na rozwój płodu oraz stan zdrowia oczekującej mamy. Ważnym elementem diety są jabłka w ciąży – dzięki zawartym w nich pektynom mają zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Są również cennym źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza – dzięki nim przyszłej mamie uda się uniknąć dość częstej anemii ciążowej. Najlepiej jest jeść jabłka dobrze umyte, surowe i ze skórką, gdyż to właśnie pod nią jest największe stężenie cennych składników.
Następny owoc wysoce wskazany w ciąży to śliwki. Wiele kobiet w stanie błogosławionym narzeka na zaparcia – śliwki, dzięki dużej zawartości pektyn i kwasów organicznych, doskonale je zwalczają. Ponadto uzupełniają potas, żelazo, magnez i wapń, są więc dobrym rozwiązaniem przy dokuczliwych wymiotach. Śliwki zawierają bogactwo witamin z grupy B, dlatego wpływają pozytywnie na układ nerwowy.
Na uciążliwe zaparcia pomagają również pobudzające trawienie gruszki w ciąży bogate w wiele witamin i minerałów. Nie wolno jednak jeść ich zbyt dużo, ponieważ mogą wywołać biegunkę. Jakie owoce jeszcze jeść w ciąży? W sezonie warto sięgnąć po maliny – są bogate w kwas foliowy, pektyny, potas i cynk. W sezonie przeziębień i grypy warto sięgać po soki i herbatki malinowe, które zawierają kwas askorbinowy i salicylowy w naturalnej postaci. Dobrym pomysłem są również banany bogate w kwas foliowy, duże ilości magnezu, wapnia i fluoru.
W ciąży wskazane jest spożywanie wszelkich owoców bogatych w witaminę C. Bardzo często kobiety ciężarne mają ochotę na kwaśne owoce, wtedy doskonale sprawdzą się porzeczki, poziomki, truskawki, agrest (uwaga – jest moczopędny), pomarańcze, cytryny, mango, brzoskwinie i figi. Poziom witaminy C bardzo dobrze uzupełnia sok z aronii. Należy pamiętać, że owoców nie trzeba spożywać wyłącznie na surowo, w skórce lub bez niej. Dobroczynny efekt przyniesie również picie soków ze świeżo wyciskanych owoców lub przygotowanie pożywnego smoothie, do którego można dorzucić również warzywa, np. natkę pietruszki, ogórka czy jarmuż.
Bibliografia:
1. Aleksandra Cichocka, Dorota Szostak-Węgierek, Żywienie kobiet w ciąży. Porady lekarzy i dietetyków, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.