Polub nas na Facebooku
Czytasz: Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła
menu
Polub nas na Facebooku

Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła

NAN

Fot: Creativa Images / fotolia.com

Witamina C w ciąży jest potrzebna, by podtrzymać dobry stan zdrowia ciężarnej. Najlepszym jej źródłem są warzywa i owoce, które powinno się jeść na surowo. Witaminę C trudno jest przedawkować, dlatego bezpiecznie można ją brać w ciąży.

Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego. Ma silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga odporność oraz przemiany białkowe i węglowodanowe. Bierze udział we wchłanianiu tyrozyny – związku chemicznego ważnego dla tarczycy i przysadki mózgowej. Wspiera również syntezę kortykosteroidów – hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Zmniejsza ryzyko krwawienia, wspiera wchłanianie żelaza i działanie leków cytostatycznych oraz przeciwzakrzepowych. Dzięki temu, że ułatwia wchłanianie żelaza, wspomaga syntezę hemoglobiny, zapobiegając niedokrwistości. Zapotrzebowanie na witaminę C rośnie w ciąży.

Zobacz też: Kwas L-askorbinowy – dawkowanie, występowanie, właściwości witaminy C

Witamina C w ciąży – dawkowanie

Zalecane dzienne spożycie witaminy C u dorosłego człowieka to minimum 1 mg/kg masy ciała. U kobiet w ciąży dawkowanie wzrasta do 1,5 mg/kg masy ciała.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków w klasyfikacji leków stosowanych w ciąży, zaliczyła witaminę C do kategorii A. Oznacza to, że żadne badania nie wykazały jej szkodliwego wpływu na płód w pierwszym trymestrze i jego uszkodzenie jest bardzo mało prawdopodobne. Dotyczy to jednak tylko przyjmowania witaminy C w wyżej wymienionych dawkach. Witamina C w większych ilościach mieści się w kategorii C. Znajdują się w niej leki, których szkodliwe działanie na płód zostało wykazane w badaniach na zwierzętach, ale nie potwierdziło go żadne badanie na ludziach. W takich sytuacjach zażywanie leku może powodować pewne minimalne ryzyko, jednak korzyści z jego przyjmowania znacznie je przewyższają.

Niedobór witaminy C w ciąży

Witamina C dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu organizm może łatwo pozbyć się jej nadmiaru przez nerki. Z tego względu u zdrowej osoby jej przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. Jednak przyjmowana w bardzo dużych dawkach może odkładać się w nerkach, przyczyniając się do kamicy nerkowej. Niedobór witaminy C może natomiast powodować niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze i osłabienie odporności ciężarnej. Jej brak jest też przyczyną szkorbutu, objawiającego się krwawieniem, zmianami zapalno-martwicowymi dziąseł i wypadaniem zębów.

Gdzie szukać witaminy C? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Gdzie szukać witaminy C? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Nadmiar witaminy C w ciąży

Nadmiar witaminy C prawdopodobnie może mieć wpływ na rozwój układu nerwowego płodu. Do takiego wniosku doszli w 2012 r. naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego po przeprowadzeniu badania na świnkach morskich. Na razie zależność ta nie została jednak potwierdzona w żadnym badaniu na ludziach.

Zobacz też: Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B

Źródła witaminy C

Witamina C występuje powszechnie w wielu pokarmach, dlatego suplementacja w ciąży rzadko jest konieczna. Znaleźć ją można przede wszystkim w produktach roślinnych; w pokarmach pochodzenia zwierzęcego pojawia się raczej w znikomych ilościach.

Owoce i warzywa zawierające witaminę C:

  • acerola,
  • owoce dzikiej róży,
  • zielona pietruszka,
  • czarna porzeczka,
  • brukselka,
  • truskawki,
  • szpinak,
  • owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze),
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • pomidory.

Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło i wysokie temperatury. Z tego względu warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Można je ewentualnie krótko gotować w małej ilości wody lub na parze.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
25
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?