Owoce aceroli są drobne (o średnicy 1–3 cm), kuliste i lekko spłaszczone – podobne do owoców wiśni. Mają jasnoczerwony kolor i soczysty, kwaśny miąższ. Acerola bardzo szybko ulega fermentacji, więc na surowo można ją spożyć tylko w ciągu kilku dni od zerwania. Najczęściej dostępna jest w postaci soków, konfitur lub suplementów diety.
Acerola – naturalna witamina C
Acerola stanowi jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. W 100 g wiśni z Barbados znajduje się 1400–2500 mg kwasu askorbinowego (rozpiętość wynika z warunków, w jakich wzrastał krzew, a także z dojrzałości owocu). Jest to ilość blisko 10 razy większa niż w przypadku rodzimych czarnych porzeczek (bogatych w witaminę C) oraz 30 razy większa niż w kojarzonych z tą substancją cytrynach. Zaledwie 2–3 niewielkie owoce aceroli są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Zaletą zawartej w aceroli witaminy C jest jej łatwa przyswajalność. Kombinacja pozostałych składników owocu sprawia, że w jelitach wchłania się około 60–90% dostępnego kwasu askorbinowego, podczas gdy w przypadku innych źródeł, zarówno naturalnych, jak i syntetycznych, bardzo często jest on w większości wydalany.
Na co pomaga acerola? Właściwości witaminy C
Zawarta w owocach aceroli witamina C pełni wiele istotnych funkcji w organizmie:
- wspomaga układ odpornościowy, biorąc udział w namnażaniu leukocytów niezbędnych do walki z bakteriami i wirusami,
- jest potrzebna do syntezy kolagenu, a tym samym wpływa na stan skóry, dziąseł, stawów, mięśni, ścięgien itd.,
- wspomaga pracę układu krążenia, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne, co z kolei opóźnia powstawanie zmian miażdżycowych, ogranicza ryzyko chorób serca i udaru mózgu,
- jako bardzo skuteczny antyoksydant chroni organizm przed chorobami powodowanymi przez nadmiar wolnych rodników (m.in. przed nowotworami) oraz opóźnia procesy starzenia się,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, podnosi zdolność koncentracji, redukuje stres i zmęczenie, zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku,
- zwiększa przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego, przeciwdziałając anemii,
- osłabia działanie histaminy, tym samym obniżając ryzyko alergii i zmniejszając odczyn alergiczny.
Inne właściwości aceroli
Oprócz witaminy C owoce aceroli zawierają spore ilości beta-karotenu (witaminy A), tiaminy (witaminy B1), ryboflawiny (witaminy B2), niacyny (witaminy B3) oraz pirydoksyny (witaminy B6). Znajduje się w nich także wiele mikroelementów: żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, wapń. Ponadto acerola stanowi bogate źródło flawonoidów, m.in. rutyny i hespedryny.
Dzięki wyżej wymienionym składnikom acerola wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i odporność organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, poprawia kondycję skóry (zarówno opóźnia procesy jej starzenia się, jak i wspomaga leczenie trądziku) i zapobiega chorobom wieku podeszłego.
Acerola – dawkowanie
W Polsce trudno jest kupić świeżą wiśnię z Barbados, a owoce transportowane z Ameryki Środkowej szybko tracą prozdrowotne wartości, dlatego trzeba korzystać z produktów zawierających acerolę. Naturalne wyciągi w postaci soku, proszku, mrożonek czy konfitur mają większą zawartość cennych dla organizmu substancji niż dojrzałe owoce.
Dobrze przyswajalnym źródłem witamin i mikroelementów jest sok z aceroli. Około 10 ml dostarcza organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Sok jest świetnym dodatkiem do wody, ale nie warto używać go do herbaty, gdyż wysoka temperatura niszczy kwas askorbinowy. Jako składnik diety, wzbogacający ją o witaminy i mikroelementy, sok z aceroli jest całkowicie bezpieczny dla dzieci, w tym dla niemowląt.
Niezwykle popularne są suplementy diety w postaci tabletek zawierających wyciąg z aceroli, który zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę C zdecydowanie lepiej niż jej syntetyczna postać. Dawkowanie nie powinno przekraczać dziennego zapotrzebowania, które w przypadku zdrowych mężczyzn wynosi 90 mg, a kobiet – 75 mg. Wyciąg z aceroli jest wskazanym źródłem suplementacji kwasu askorbinowego dla kobiet w ciąży.
Acerola – przeciwwskazania
Witamina C zawarta w aceroli jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm, dlatego przeciwwskazania dotyczące stosowania preparatów z wiśni z Barbados dotyczą głównie nadwrażliwości na pozostałe składniki suplementów. W wyjątkowych sytuacjach mogą wystąpić problemy z metabolizmem kwasu askorbinowego, zwłaszcza w przypadku zażycia jego zbyt dużych dawek. Wówczas pojawiają się przejściowe problemy ze strony układu pokarmowego – zaburzenia pracy żołądka i jelit, bóle brzucha, biegunka, wymioty.
Przede wszystkim należy pamiętać, że z suplementacją witaminy C nie wolno przesadzać. Przyjmowanie jej na zapas jest pozbawione sensu, ponieważ nie jest ona gromadzona w organizmie. Nadmiar musi zostać z niego usunięty, co stanowi niepotrzebne obciążenie dla wątroby i nerek. Codzienną dawkę kwasu askorbinowego powinna zapewniać dobrze zbilansowana dieta. Po wartościowe suplementy, takie jak preparaty z aceroli, warto sięgnąć w okresach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, np. w stanach obniżonej odporności czy okresach silnego stresu.