Gotowany i źle przyprawiony szpinak serwowany w szkolnych stołówkach po dziś dzień wywołuje nieprzyjemne dreszcze na plecach. Jednak czasy oraz możliwości bardzo się zmieniły i serwowany dzisiaj szpinak nikogo już nie odstrasza. I bardzo dobrze, bo jest źródłem wielu cennych witamin i substancji odżywczych.
Szpinak – jakie ma właściwości?
Szpinak, podobnie jak wszystkie zielone warzywa zawiera sporo błonnika pokarmowego. Związek ten nie tylko poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu w tętnicach, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Zawartość błonnika sprawia, że często wybierany i polecany jest osobom, które próbują pozbyć się dodatkowych kilogramów. Związek ten nie tylko poprawia metabolizm, ale sprawia, że uczucie sytości utrzymuj się znacznie dłużej.
Warzywo jest doskonałym źródłem witamina z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Zawiera także nieco witaminy A, C i K.
Jeszcze do niedawna jedzenie szpinaku było polecane przede wszystkim osobom, które chorują na anemię i mają niedobory tego pierwiastka. Choć warzywo faktycznie zawiera żelazo to nie jest go, aż tak dużo jak sądzono. Z czasem okazało się, że przyczyną nieporozumienia było niewłaściwe postawienie przecinka. Poza żelazem w warzywie znajduje cynk, miedź oraz mangan.
Dla zdrowego serca i zdrowych oczu
O wprowadzeniu szpinaku do codziennej diety powinny pomyśleć osoby, które mają problemy z nadciśnieniem. Zawarty w liściach szpinaku potas nie tylko wzmacnia serce i poprawia jego pracę, ale przede wszystkim pomaga wyregulować nadciśnienie tętnicze.
Polecany jest także tym, którzy długie godziny spędzają przed komputerem. Likopen to silny przeciwutleniacz, który poza zwalczaniem wolnych rodników, korzystnie wpływa na oczy. Pomaga nie tylko na tzw. zmęczone oczy, ale chroni jej przed AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
W szpinaku znajduje się także fosfor i wapń, które stanowią podstawowy budulec kości oraz zębów. Zaś witamina K nie tylko odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, ale chroni przed osteoporozą.
Co jeszcze można przygotować ze szpinaku? Dowiesz się tego z filmu
Naleśniki ze szpinakiem - sposób przygotowania
Szpinak:
Sposobów na podanie szpinaku jest bardzo wiele. Można go dodawać do sałatek i jeść na surowo. W takiej postaci najlepiej sprawdza się ten młody i świeży. Starszy i bardziej dojrzały szpinak dobrze jest podawać na ciepło, np. z makaronem. Na bazie warzywa można także przygotować farsz do pierogów czy naleśników. Jak przygotować naleśniki ze szpinakiem?
Ciasto na naleśniki (na 6 naleśników)
- 1 szklanka mąki(razowej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki wody gazowej
- 2 łyżki roztopionego oleju
Wszystkie składniki – poza tłuszczem – łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Następnie do ciast dodajemy tłuszcz, tym samym nie będzie on potrzebny do smażenia naleśników.
Naleśniki smaży się z obu stron. Najlepiej smażyć je na patelni z cienkim spodem.
Farsz:
- 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ser feta lub ser pleśniowy
- jogurt naturalny
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy czosnek oraz ser. Gdy ten ostatni się rozpuści można dodać szpinak (jeśli liście są duże i mocno przerośnięte – trzeba go wcześniej ugotować). Następnie kiedy woda wyparuje – dodajemy jogurt naturalny. Tak przygotowanym farszem można smarować naleśniki.
Jaką wartość odżywczą mają naleśniki ze szpinakiem (wartość podana dla jednego naleśnika) ?
kcal | 174,6 kcal |
---|---|
białko |
8,2 |
tłuszcz |
7,1 |
węglowodany |
1,8 |
błonnik pokarmowy |
18,55 |