Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mleko z roślin. Zobacz, jak je samemu zrobić
menu
Polub nas na Facebooku

Mleko z roślin. Zobacz, jak je samemu zrobić

Mleka roślinne

Mizina/getty images

Dla osób nietolerujących laktozę, unikających cholesterolu, wegan, ale nie tylko. Napoje roślinne mogą być ciekawym urozmaiceniem w każdej kuchni. Dlaczego warto po nie sięgać?

Czym jest mleko roślinne?

Mleko roślinne potocznie nazywane mlekiem, jest alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego. Napój roślinny nie zwiera laktozy i tłuszczu zwierzęcego. Jest łatwiejsze w trawieniu.

Nadaje się do picia, przygotowania owsianek, koktajli, zabielenia kawy. Jest na tyle uniwersalne, że może je również wykorzystać do wytrawnych potraw.

Wartości mleka roślinnego

Każde mleko roślinne odznacza się innymi wartościami. Niektóre napoje mają więcej białka, inne węglowodanów czy tłuszczów. Kupując napój w sklepie warto wybierać te z dodatkiem witamin (A, D, B12) i wapnia. Należy pamiętać jednak, by skład kupowanego mleka był jak najkrótszy. Na sklepowych półkach możemy znaleźć mleka roślinne smakowe – czekoladowe, truskawkowe czy waniliowe. Niestety zawierają one duże ilości cukru i wiele sztucznych dodatków takich jak: stabilizujące gumy, oleje czy aromaty.

Jakie mleko wybrać?

Wśród napojów roślinnych wyróżniamy:

  • Sojowe – najpopularniejsze wśród napojów roślinnych. Pod względem wartości odżywczych jest najbardziej zbliżone do mleka krowiego. Dostarcza dużo białka, wapnia oraz aminokwasów, dlatego jest szczególnie polecane osobom aktywnym fizycznie. Mleko sojowe to także źródło izoflawonów i fitosteroli, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mleko sojowe ma również właściwości antyoksydacyjne.
  • Owsiane – ma zdecydowanie więcej białka niż większość mlek zrobionych z orzechów. To również spora ilość węglowodanów. Mleko owsiane zawiera sporo błonnika, który ogranicza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego oraz zmniejsza stężenie glukozy w krwi.
  • Ryżowe – to mleko zawiera niewiele białka i wapnia, za to sporo w nim węglowodanów. Choć jest niskokaloryczny, to ma wysoki indeks glikemiczny. Ze względu na swój skład ( nie znajdziemy w nim soi ani orzechów) jest polecany szczególnie alergikom.
  • Mleko migdałowe - jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, w tym między innymi witaminy młodości – E. Mleko owsiane to również źródło magnezu i potasu. Niestety w porównaniu z innymi roślinnymi napojami zawiera mniej białka.
  • Mleko kokosowe - zawiera kwasy tłuszczowe nasycone. Napój kokosowy jest źródłem witaminy E, C, B oraz magnezu, potasu, żelaza, fosforu czy selenu. Kupując mleko kokosowe w sklepie wybierajmy to w kartonie, nie puszce, które jest bardzo gęste i jest przeznaczone do potraw wytrawnych.
  • Mleko z nerkowców - to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W porównaniu do innych napojów roślinnych zawiera niewiele białka i węglowodanów.
  • Mleko jaglane - Mleko jaglane posiada wszystkie te właściwości odżywcze, które ma kasza. Zawarte w nim białko jest łatwo przyswajalne i nie obciąża układu trawiennego, co czyni je o wiele bardziej lekkostrawnym niż tradycyjne mleko. W mleku jaglanym występują duże ilości witamin z grupy B, witaminę E, a także pierwiastki: krzem, żelazo, miedź i wapń.

Jak powstaje mleko roślinne?

Mleko roślinne powstaje w procesie namaczania wybranych orzechów, zbóż, strączków. Kilkugodzinne namaczanie zwiększa przyswajalność składników odżywczych oraz sprawia, że jest bardziej lekkostrawne.

Następnie moczone produkty miksuje się z wodą. W kolejnym etapie odsącza się płyn od pulpy (tę można wykorzystać do innych potraw np. spodu do ciasta, ciasteczek lub smoothie, czy kotletów). Produktem końcowym jest biały napój. Niektóre mleka są bardziej wodniste, inne bardziej gęste i treściwe. Jest to zależne od składników odżywczych zawartych w miksowanych produktach.

Jak zrobić mleko roślinne?

Przygotowanie napoju roślinnego jest łatwe w wykonaniu, dlatego warto zrobić je samodzielnie w domu. Do przygotowania napoju roślinnego potrzebujemy jedynie blendera i gazy bądź sita.

W zależności od tego, jak gęste chcemy uzyskać mleko, dobieramy proporcje ziaren i wody. Dla uzyskania płynnego napoju używa się szklanki zbóż, nasion, orzechów, kasz na 3-5 szklanek wody. Następnie moczymy wybrane ziarna przez kilka godzin. W przypadku mleka jaglanego czy sojowego produkty trzeba najpierw ugotować. Im dłużej moczymy ziarna, tym łatwiej będzie nam je zbledować. Po namoczeniu należy przelać zboże/orzechy czystą świeżą wodą i zbledować. Następnie przecedzić przez gazę lub sitko. Napój wstawiamy na kilka godzin do lodówki. By urozmaicić smak mleka można dodać soli, syropu klonowego, wanilii, cynamonu, czy kakao. Przygotowany napój należy spożyć w ciągu 3-4 dni.

Zobacz film: Czy mleko roślinne można podawać dzieciom?

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
97
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?