Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mięta i jej prozdrowotne właściwości. Napar miętowy, syrop miętowy i olejek miętowy
menu
Polub nas na Facebooku

Mięta i jej prozdrowotne właściwości. Napar miętowy, syrop miętowy i olejek miętowy

Mięta

TorriPhoto/getty images

Mięta jest ziołem znanym ze swoich leczniczych właściwości. Nie ma prostszej recepty na wzdęcia niż napar z mięty. Jednak roślina ta ma zdecydowanie więcej cennych właściwości prozdrowotnych. Poznaj je.

Mięta na trawienie

Najpopularniejszą zaletą mięty jest jej pozytywny wpływ na dolegliwości układu pokarmowego np. na podrażniony żołądek. Ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia i ich objawów, takich jak wzdęcia i zaparcia. Przyczynia się do tego zawarty w liściach mentol, który ogranicza wydzielanie się żółci i ma działanie wiatropędne.

Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego najlepiej sprawdza się napar z mięty bądź mięta w postaci herbaty, które można spożywać zwłaszcza po większych i ciężkostrawnych posiłkach. By zapobiec nawracającym dolegliwościom, zalecane jest regularne picie herbaty miętowej, nawet kilka filiżanek dziennie.

Trawienie wspomoże również regularne picie syropu z mięty. By go przygotować, wystarczy liście mięty zasypać cukrem. Po kilku godzinach mięta puści sok, który pomoże przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Olejek miętowy do inhalacji

Wyciąg z mięty zmniejsza ból głowy. Ma działanie uspokajające - dlatego przydaje się w łagodzeniu stresu.

Olejek eteryczny stosowany jest przede wszystkim w dolegliwościach ze strony układu oddechowego, najczęściej w formie inhalacji bądź maści do wcierania np. przy doskwierającym katarze. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, skutecznie udrażnia drogi oddechowe ułatwiając odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Olejek można kupić w każdej aptece, ale można również przygotować go samodzielnie w domu. Jak? Wystarczy, że do rozgniecionych liści mięty (wyciskamy aż do momentu kiedy puszczą sok) dodamy olejek migdałowy. Wywar gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po ostygnięciu należy odcedzić olej i przelać do słoiczka. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po 12 dniach olejek jest gotowy do użytku.

Zobacz film: Agnieszka Cegielska i roślinne wsparcie domowej apteczki. Aloes, żyworódka, rozmaryn, mięta i bazylia

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?