Mięta pieprzowa to jedno z najchętniej i najdłużej stosowanych ziół. Lecznicze właściwości mięty doceniano już w antyku. Starożytni Rzymianie i Egipcjanie stosowali tę roślinę jako naturalne lekarstwo w przypadku dolegliwości trawiennych. Olejek eteryczny z mięty pieprzowej po raz pierwszy wydestylowano w XVI wieku. Od tamtego czasu znajduje on bogate zastosowanie w wielu dziedzinach: farmacji, kosmetyce, chemii czy przemyśle spożywczym.
Olejek miętowy – właściwości
Mięta pieprzowa to bylina, która powszechnie uprawiana jest w wielu rejonach świata, między innymi w Polsce. W medycynie naturalnej i kosmetyce wykorzystuje się ją w następujących formach:
- liście mięty pieprzowej,
- olejek miętowy,
- mentol.
Olejek miętowy pozyskiwany jest na drodze destylacji parą wodną świeżego lub, zdecydowanie rzadziej, suszonego ziela mięty pieprzowej. Uzyskany olejek może być bezbarwny lub posiadać jasnożółte bądź żółtozielone zabarwienie. Charakteryzuje go intensywny, przyjemny zapach mięty oraz chłodzący smak. Wśród najważniejszych składników aktywnych, zawartych w olejku miętowym, wymienia się:
- mentol – (wraz ze swoimi izomerami stanowi od 50 do 86% olejku miętowego) substancja o działaniu znieczulającym i łagodzącym podrażnienia błon śluzowych; spożywanie lub wdychanie produktów zawierających mentol wywołuje wrażenie chłodu oraz świeżości;
- izomenton;
- izomentol;
- eukaliptol;
- limonen;
- karwon.
Działanie olejku miętowego
Znaczna ilość leczniczych właściwości olejku miętowego wynika z wysokiej zawartości mentolu, oddziałującego na receptory zimna znajdujące się w skórze i błonach śluzowych. Olejek miętowy działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwświądowo rozkurczowo, antyseptycznie i odświeżająco. Co więcej, olejek z mięty pieprzowej działa żółciopędnie i pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, usprawniając procesy trawienne. Stosowany w aromaterapii, dzięki świeżemu i orzeźwiającemu zapachowi, sprzyja usprawnieniu pamięci oraz koncentracji.
Olejek miętowy – zastosowanie w medycynie naturalnej
Olejek z mięty pieprzowej wykorzystuje się w następujących problemach i dolegliwościach:
- ból głowy i migrena – zimny kompres przygotowany z dodatkiem olejku miętowego pozwala zredukować napięcie oraz ból;
- opuchlizna towarzysząca urazom, stłuczeniom – okłady z użyciem olejku miętowego pozwalają zmniejszyć opuchliznę, działają przeciwbólowo;
- opuchnięte stopy – moczenie stóp w ciepłej wodzie z dodatkiem olejku miętowego pozwala zredukować obrzęk i ból;
- drobne oparzenia – dzięki właściwościom chłodzącym olejek miętowy w formie okładu może być stosowany na niewielkie, niegroźne oparzenia, w tym na oparzenia powstałe na skutek nadmiernej ekspozycji na słońce;
- gorączka – okłady z olejku miętowego przynoszą ulgę w gorączce, działają napotnie;
- bóle mięśniowe i reumatyczne – wcieranie olejku miętowego pozwala złagodzić bóle mięśniowe oraz dolegliwości występujące w chorobie reumatycznej;
- ukąszenia owadów – olejek miętowy łagodzi nieprzyjemne objawy towarzyszące ukąszeniom, między innymi swędzenie, pieczenie;
- bóle menstruacyjne – olejek miętowy wmasowany w podbrzusze łagodzi dolegliwości bólowe towarzyszące miesiączkowaniu.
Olejek miętowy – na włosy i skórę
Olejek miętowy może być wykorzystywany również w pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Najczęściej stosuje się go do:
- Łagodzenia objawów trądziku – olejek działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, a przy tym zmniejsza produkcję sebum, przyczyniającego się do powstawania zmian trądzikowych. Olejek należy nanosić raz dziennie punktowo na stany zapalne.
- Masażu antycellulitowego – dodawanie olejku miętowego do balsamu lub olejku do masażu pozwala na skuteczne zwalczanie cellulitu, a także obrzęków spowodowanych nadmiernym odkładaniem wody w organizmie.
- Zwalczania łupieżu – dzięki działaniu przeciwzapalnemu, olejek skutecznie łagodzi dolegliwości skóry głowy. Kilka kropli olejku miętowego należy wmasować w wilgotne włosy oraz skórę głowy, pozostawić przez 20 minut, a następnie spłukać letnią wodą. Zabieg należy powtarzać 2 razy w tygodniu.
Olejek miętowy – jak zrobić go w domu?
Olejek eteryczny, destylowany z ziela mięty, zakupić można w aptekach, sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. W warunkach domowych przygotować można olejek miętowy, który również z powodzeniem można wykorzystywać do celów leczniczych lub pielęgnacyjnych. Do przygotowania domowego olejku miętowego, niezbędne będą następujące składniki:
- około pół kilograma świeżej mięty pieprzowej,
- 200 ml oleju roślinnego o neutralnym zapachu, na przykład słonecznikowego.
Świeżą miętę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Liście i łodygi rozgnieść w moździerzu – tak, aby uwolniło się jak najwięcej aromatu. Olej roślinny umieścić w garnku, lekko podgrzać. Do garnka z olejem dołożyć miętę wraz z sokiem, który wytworzył się podczas ucierania. Garnek przykryć. Całość gotować na najmniejszym ogniu przez 30 minut, a następnie zostawić do całkowitego ostygnięcia. Olejek odcedzić na gęstym sicie, przelać do butelki z ciemnego szkła i na co najmniej 10 dni odstawić w suche i chłodne miejsce.